Foto: PantherMedia/Scanpix
Grēmas, atraugas, gāzes, caureja, aizcietējumi , sāpes vēderā... Teju katru no mums reizi pa reizei piemeklē kāda no iepriekš minētajām problēmām. Vairumā gadījumu nepatīkamās izjūtas mazinās pašas vai, palīdzot medikamentiem, un diskomfortu sagādā vien īslaicīgi. Bet ko darīt, ja gremošanas trakta kaites kļūst regulāras? Šai sakarā piedāvājam desmit noderīgu padomu.

Liekie kilogrami un gremošanas problēmas

Liekais svars ir daudzu veselības problēmu cēlonis. Vidukļa un vēdera zonā esošie tauki veicina grēmu, atraugu un gāzu rašanos. Speciālisti uzsver, ka pāris kilogramu zaudēšana radīs vērā ņemamu atvieglojumu, aicinot izvēlēties pārdomātu uzturu.

Kad un kā jūs ēdat?

Atraugas, dedzināšanas sajūta un citi gremošanas traucējumi nereti rodas no nepareiziem ēšanas paradumiem. Maltītes ieteicams ieturēt regulāri, nepārslogojot kuņģi ar milzu porcijām, kā arī izvairieties no ēšanas pirms došanās pie miera.

Fiziskas aktivitātes – universālas zāles

Jo aktīvāks būs jūsu dzīvesveids, jo labāka pašsajūta, kas attiecīgi ietekmēs arī gremošanas sistēmas darbību. Tāpat fiziskas aktivitātes mazina stresa līmeni organismā, kas ir arī viens no kuņģa darbības traucējumu cēloņiem.

Probiotiku lietošana

Jogurtos un citos piena produktos esošās probiotiskās baktērijas uzlabo zarnu trakta mikrofloru, pasargājot gremošanas sistēmu no iespējamiem traucējumiem. Protams, tās nespēs ārstēt hroniskas kaites, tomēr gremošanas trakta darbību gan uzlabos.

Skaties, ko ēd

Liela nozīme ir pārtikas produktu analizēšanai. Ja piefiksē, ka no alkohola lietošanas tavs kuņģis darbojas sliktāk, no zirņiem rodas gāzes, bet no minerālūdens – atraugas, bet kafijas un citroniem – dedzināšanas sajūta, izvairies no šo produktu lietošanas uzturā, ņemot vērā savas izjūtas!

Uzmanies ar alkohola lietošanu

Alkohols kairina kuņģa gļotādu, izraisot pārmērīgu sālsskābes sekrēciju. Tā rezultātā tiek apgrūtināta kuņģa sulas rašanās, kā arī gremošanas procesi. Šai sakarā speciālisti iesaka uzmanīties no pārmērīgi biežas alkohola lietošanas.

Saudzē nervus

Viena no izplatītākajām stresa pazīmēm ir gremošanas traucējumi, kas var izraisīt arī kuņģa čūlu. Lai sevi no tā pasargātu, centies ievērot mierīgāku dzīvesveidu, kā arī veltīt sev pietiekami daudz miega un atpūtas.

Uzmani virtuvi

Vemšana un caureja ir izplatītākās saindēšanās pazīmes. Protams, tie var būt arī nepatīkamā rota vīrusa simptomi. Tomēr, uzturot kārtībā savu virtuvi, pareizi apstrādājot pārtikas produktus un nelietojot uzturā ēdienus, kam iztecējis lietošanas termiņš, savai veselībai izdarīsi pakalpojumu.

Piliens nikotīna nogalina

Tabaka ietekmē gremošanas sistēmu daudzos veidos, tāpat nikotīns traucē kuņģa sulas sekrēciju, kas var izraisīt gastrītu, kuņģa čūlu un eroziju. Smēķētājiem nereti ir traucēta zarnu darbība, kā arī novērots apetītes trūkums.

Laktozes nepanesamība

Vēl nesen daudzi no mums nezināja, ka vēdera uzpūšanās, caureja un sāpes vēderā ir laktozes nepanesamības pazīmes. Tiek pieņemts, ka Ziemeļeiropā un Krievijā šī ģenētiskā īpatnība nav plaši izplatīta, kamēr Indijā un Ķīnā laktozi nespēj sagremot vairāk nekā 80 procentu no kopējā iedzīvotāju skaita. Ja jūti, ka šāda īpatnība piemīt arī tev, izvairies no piena produktu lietošanas uzturā, tā uzlabojot savu pašsajūtu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!