Foto: PantherMedia/Scanpix
Vai cīnies ar aizdusu, kāpjot pa kāpnēm vai pastaigājoties kalnainā apvidū? Iespējams, tava fiziskā forma ir krietni bēdīgākā stāvoklī nekā pašam šķiet. Šai sakarā izveidota jauna mājas lapa, kurā iespējams izrēķināt sava ķermeņa fiziskā stāvokļa vecumu, ievadot vienkāršus parametrus, vēstī "Daily Mail".

Norādot fizisko aktivitāšu biežumu, vidukļa apkārtmēru un pulsu miera stāvoklī, iespējams noteikt, cik daudz skābekļa organisms piegādā tā šūnām. Mājas lapas izstrādātāji šo lielumu definējuši kā VO2 max.

Tiesa, iegūtie rezultāti gan var būt visai nepatīkami – piemēram, 40 gadu veca mājsaimniece ar lieko svaru var izrādīties kā 54 gadus veca, nosakot viņas fiziskā stāvokļa vecumu.

Norvēģijas Zinātņu un tehnoloģiju universitātes pētnieki atklājuši, ka, norādot vien piecus parametrus – vidukļa apkārtmēru, pulsu miera stāvoklī fizisko aktivitāšu biežumu un intensitāti, vecumu un dzimumu, personas VO2 max koeficientu iespējams noteikt visai precīzi.

Fiziskais vecums arī norāda, kā funkcionē cilvēka ķermenis un kā tam vajadzētu darboties konkrētajā vecumā. Jo mazāka ir abu rezultātu starpība, jo labāka ir cilvēka fiziskā forma, veselības stāvoklis kopumā, kā arī tas garantē lielāku mūža ilgumu.

Fiziskā stāvokļa kalkulators pieejams šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!