Foto: PantherMedia/Scanpix
Teju katrs cilvēks, kurš ievēro veselīgu dzīvesveidu vai cenšas zaudēt svaru, īpašu uzmanību pievērš pietiekamam ūdens patēriņam dienā. Paredzēto ūdens glāžu skaitu ne vienmēr izdodas izdzert bez pūlēm, bet, kā izrādās, tās patiesībā ir veltīgas – pētnieki atklājuši, ka ūdens svara zaudēšanas tempu neietekmē, vēstī "Daily Mail".

Alabamas Universitātes pētniece Beta Kičina apgalvo, ka uzskats par ūdens dzeršanu kā efektīvu līdzekli svara mazināšanai patiesībā ir mīts.

"Protams, es nesaku, ka uzņemt pietiekamu šķidruma daudzumu dienā ir kaitīgi, bet svara zaudēšanai tas diemžēl nelīdzēs. Ir tikai viens pētījums, kas apstiprina, ka ūdens palīdz sadedzināt liekās kalorijas efektīvāk, bet arī šajā pētījumā kontrolgrupas dalībnieki dienā patērēja tikai pāris kalorijas vairāk nekā cilvēki, kuri ūdeni nedzēra pietiekamā daudzumā," teic Kičina.

Tāpat pētniece uzskata, ka astoņu ūdens glāžu izdzeršana dienā arī ir mīts: "Veselīga organisma uzturēšanai nepieciešams nevis ūdens, bet šķidrums kopumā. Un tām nav jābūt astoņām glāzēm ūdens. Apgādāt organismu ar šķidrumu var arī, dzerot citus dzērienus un ēdot augļus un dārzeņus."

Tāpat Kičina atklājusi, ka organismu ar šķidrumu lieliski nodrošina arī tēja un pat kafija. Bez tam uzskats par kafijas kaitīgumu (tā organismu atūdeņo) ir maldīgs. Pētniece arī kritiski vērtē uzskatu, ka auksta ūdens dzeršana organismam liek dedzināt kalorijas, tā paātrinot svara zaudēšanu.

"Izdzerot aukstu ūdens glāzi sadedzinām vienkārši pārāk maz kaloriju, lai no tā būtu kāds labums svara zaudēšanai. Vienīgais veids, kā nomest liekos kilogramus, ir ēst mazāk un veselīgāk. Tiesa, šai sakarā ūdens gan būs noderīgs – divas glāzes ūdens pirms maltītes mazinās apetīti," rezumē pētniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!