Foto: Shutterstock
Visticamāk, par savu intīmo veselību rūpējies, izvairoties no ķermeni kairinošiem kopšanas līdzekļiem, kā arī regulāri apmeklējot ārstu un ievērojot vajadzīgos higiēnas priekšnoteikumus. Tomēr, kā apgalvo speciālisti, intīmās zonas iespējams kairināt, to pat neapzinoties. Lai aiztaupītu fizisku diskomfortu un bažas par savu veselības stāvokli, piedāvājam ekspertu apkopotās nodarbes un paradumus, kas var negatīvi atsaukties uz tavu pašsajūtu.

Braukšana ar velosipēdu, izvēloties neatbilstošu sēdekli

Ja nodarbojies ar riteņbraukšanu, mērojot garus attālumus un velosipēda mugurā aizvadot garas stundas, ir vērts investēt komfortablā sēdeklī. Pretējā gadījumā var tikt traucēta asinsrite tava ķermeņa intīmajās zonās, tiekot nospiestiem asinsvadiem. Tāpat atklāts, ka tavai veselībai nedraudzīgākā pozīcija ir tāda, kurā uz velosipēda sēdi, plaukstām esot zemāk par sēžamvietu.

Nepārģērbšanās pēc sporta nodarbībām

Sporta nodarbību laikā aktīvi darbojas sviedru dziedzeri, kas atrodas intīmo zonu reģionā. Mitrajā un siltajā vidē strauji savairojas baktērijas, tāpēc, ja laikus nepārvelc sporta apģērbu un nenomazgājies, mikrobi turpina izbaudīt pateicīgo vidi, ierosinot ādas kairinājumu. Tā rezultātā vari iedzīvoties arī intīmo zonu infekcijā, baktērijām nokļūstot dzimumorgānu iekšienē un izjaucot to dabisko mikrofloru.

Saldās mīlas rotaļas

Iespējams, intīmo dzīvi ar mīļoto vīrieti esi apņēmusies atsvaidzināt ar baudkāru seksu uz virtuves grīdas, talkā liekot putukrējumu un šokolādes sīrupu. Ja šīs vielas iekļūs tavā makstī, rēķinies jau pavisam drīz piedzīvot piena sēnītes uzbrukumu, tiekot izjauktam dzimumorgānu dabiskajam pH līmenim.

Mazgāšanās ar ziepēm

Jo mazāk mākslīgu mazgāšanās līdzekļu intīmo zonu kopšanai lietosi, jo labāk. Smaržvielas, kas tiem pievienotas, kairina gan maigo intīmo zonu ādu, gan izjauc dabisko dzimumorgānu mikrofloru, veicinot raugveida infekciju attīstīšanos un citas intīmās veselības problēmas. Tāpat atceries, ka vēlams izvairīties no vannas putām un sāls, kā arī citiem ķīmiskiem kosmētikas un skaistumkopšanas līdzekļiem, kuru iedarbībai pakļauj arī dzimumorgānus.

Kosmētiskās eļļas izmantošana lubrikanta vietā

Ja lubrikanta vietā mīlēšanās laikā izmanto dažādas eļļas, tās var ietekmēt gan tavu, gan partnera intīmo veselību, izsaucot dzimumorgānu apsārtumu, niezi un pastiprinātus izdalījumus. Tā kā kosmētiskās eļļas ir grūtāk noskalot, to atliekas var uzkrāties vagīnā, sev piesaistot mikrobus. Šai sakarā ieteicams lietot uz silikona vai ūdens bāzes izstrādātus lubrikantus, iesaka mediķi.

"Veselības nams 5" ginekoloģes Maijas Daces Brošas komentāri par piena sēnīti

Piena sēnīti izraisa nekaitīgs rauga veids, kas dzīvo uz cilvēka ādas, mutē, zarnās un vagīnā. Dažreiz šis rauga veids sāk augt vairāk nekā tam vajadzētu. Kad tas notiek, tas var radīt diskomfortu gan vīriešiem, gan sievietēm ģenitāliju apvidū. Lai gan jūs varat iegūt piena sēnīti, arī nenodarbojoties ar seksu bez prezervatīva, tas ir viens no veidiem, kā to pārnesāt.

Simptomi sievietēm:

  • Vaginālie izdalījumi ir biezi, līdzīgi biezpienam un ož līdzīgi raugam;
  • Nieze, sūrstēšana un apsārtumi apkārt vagīnai, vulvai un ānusam;
  • Uztūkusi vulva;
  • Sāpes seksa laikā vai urinējot.

Simptomi vīriešiem:

  • Nieze, dedzināšana un iekaisums zem peņa priekšādiņas vai galviņas;
  • Apsārtums vai sarkani plankumi zem peņa priekšādiņas vai galviņas;
  • Grūtības atvilkt priekšādiņu;
  • Plāni vai biezi sierveidīgi izdalījumi zem priekšādiņas;
  • Diskomforts urinējot.

Profilakse ir diezgan vienkārša - vīriešiem parasti tiek izsniegts krēms, ar kuru jāiesmērē penis un inficētās vietas. Sievietēm arī piedāvā krēmu un pesārijus (mandeles formas tablete, kuru ievieto vagīnā).

Lai atvieglotu niezi un sūrstēšanu, mazgā ģenitāliju apvidu tikai ar ūdeni un izvairieties no ziepēm un dažādiem kosmētikas mazgāšanas līdzekļiem un burbuļvannām

"Veselības centrs 4" ginekoloģes - dzemdību speciālistes, ultrasonogrāfijas speciālistes Diānas Straubergas ieteikumi intīmās veselības uzlabošanai, izmantojot tautas medicīnu

Runājot par fitoterapiju un tautas medicīnu reproduktīvās veselības uzlabošanas sakarā, varu teikt, ka samērā izplatīto olnīcu funkcionālo cistu uzsūkšanos veicina zemestauku sula, smilšērkšķu sula, struteņu tēja u.c. Pat onkologi iesaka lietot zemestaukus labdabīgu veidojumu ārstēšanā. 

Sievietes veselības stiprināšanai un uzlabošanai ļoti noderīgas ir arī Dr. Tereško tējas, piemēram, "Veselības tēja sievietēm", kā arī citas, piemēram, Dr. Pakalna, "Farma Balt" tējas u.c.

Visas, kuru sastāvs ir veidots, balstoties uz tautas medicīnas pārbaudīto receptūru, nāk par labu cilvēka veselībai, jo tajās ir gadu simtiem krātā tautas gudrība. Nav ieteicams vienu un to pašu tēju lietot mēnešiem ilgi, ārstniecības nolūkos tējas ir jālieto kursu veidā. Sievietēm varu ieteikt padzert tējas pārmaiņus - kādu laiku, piemēram, raspodiņu tēju, kādu laiku kliņģerīšu, piparmētru u.c. tējas.

Tomēr gadījumā, ja sievietei ir kādas sūdzības par ginekoloģisko veselību, noteikti jāiet pie ginekologa, jo tikai ārsts var precīzi noteikt diagnozi un līdz ar to piemērotāko ārstēšanu.

Visbiežāk sastopamās cistas ir tā sauktās funkcionālās jeb folikulārās olnīcu cistas, kas parasti spontāni izzūd jeb uzsūcas pašas vidēji 1 - 3 mēnešu laikā, taču iespējams, ka tie ir citi cistu veidi, kuru ārstēšanai nepieciešama hormonālā terapija, pretiekaisuma terapija vai pat ķirurģiska ārstēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!