Svētku laiks ļoti bieži tiek uzskatīts par kaut ko gaišu, priecīgu un patīkamu. Tomēr ne visi gada nogali gaida ar nepacietību un jūtas bezgala svinīgi. Netrūkst arī cilvēku, kas jūtas vientuļi un nespēj nepārtraukti izrādīt prieku. To, vai ir normāli nejusties priecīgam Ziemassvētku laikā un kā tikt galā ar domām par to, ka nejūties, kā šķietami vajadzētu, podkāstā "Laimes laboratorija" pārrunājām ar psihoterapeitu Andri Veselovski.

Daļai cilvēku Ziemassvētki ir ļoti nozīmīgs un svēts laiks, kuru viņi parasti pavada kopā ar ģimeni. Citiem tās ir vienkāršas brīvdienas, kāds, iespējams, nav svētku noskaņojumā, jo noticis kaut kas skumjš un nepatīkams. "Realitātē cilvēki jūtas ļoti dažādi," cilvēku attieksmi pret Ziemassvētkiem ieskicē Veselovskis. Daudzus svētku laikā moka stereotipi un iedomas par to, kā tad vajadzētu būt, kā svētkus nepieciešams svinēt un kā cilvēkam šajā laikā uzvesties un justies. "Daudzi cieš tādēļ, ka nejūtas laimīgi, ka kaut kas nepatīk, vai arī vienkārši grib atpūsties."

Vientulība svētkos var piemeklēt arī sabiedrībā

Priekšstats, ka visi ir kopā ar saviem tuviniekiem, visiem ir labi un jautri, cilvēkiem, kas jūtas vientuļi, liek justies vēl sliktāk, pārliecināts psihoterapeits. Viņš gan atgādina, ka "sēž mājās vieni" uzreiz nenozīmē vientulību, kā arī nav vienīgais iespējamais vientulības apraksts. "Ļoti bieži cilvēki ir vientuļi arī ģimenē, arī sabiedrībā, draugu lokā." Cilvēks var justies vientuļš un nesaprasts arī tikai kaut kādā noteiktā jomā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!