Foto: Shutterstock
Vēlais rudens un ziema ir laiks, kad burtiski no katra stūra tev uzglūn omulības reklāmas ar siltiem plediem, karstu tējas krūzi un mierīgu noskaņu. Tā vien gribas saritināties un pasnaust. Un arī brīvdienu rītos nemaz tā nekārojas lēkt no gultas un ar pilnu krūti traukties dzīvē. Neviļus sajūties kā lācis ziemas guļā – bet vai tas ir labi?

Gaisma ir tā, kas nosaka ritmu mūsu organismā, to, kad ir miera vai aktivitātes laiks, norāda RSU Cilvēka fizioloģijas un bioķīmijas katedras docētājs Dr. med. Normunds Limba. Iestājoties krēslai, organismā sāk izdalīties hormons melatonīns, kurš veicina miegainību un iemigšanu, un vairumam cilvēku ziemā miega ilgums palielinās par vienu stundu, par ko liecina pētījumi.

Bet tas taču ir labi – kārtīgi izgulēties? "Miega dziļajās fāzēs notiek augšanas hormona izdalīšanās, kurš pieauguša cilvēka organismā piedalās imunitātes nodrošināšanā. Ja citos gadalaikos miegs ir nepilnvērtīgs tieši saistībā ar melatonīna trūkumu, tad varam teikt, ka ziemas miegs ir veselīgāks," atzīst Normunds Limba.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!