Foto: Shutterstock

Rītus pavadām tumsā, bet dienas rit pelēkos toņos. Pelēkas ir debesis, vēl pelēkāki šķiet koki, asfalts, mājas un pat spilgti sarkanā mašīna jau šķiet iegūstam mazliet pelēcīgu nokrāsu. Saule palutina vien ar pāris vārgiem stariem un arī tikai uz pāris minūtēm. Vai ir iespējams mēģināt šo pelēcību līdz galam tomēr neienīst? Kas varētu palīdzēt?

Pelēcīgs un tumšs laiks vairāk ietekmē garastāvokli un enerģijas līmeni, izraisot depresijas simptomus, kas būtiski ietekmē dienu. Simptomi var būt enerģijas trūkums, slikts garastāvoklis un grūtības koncentrēties. “Kad nav saules, ir vēl svarīgāk vingrot, labi ēst, socializēties un ievērot regulāru miega režīmu,” saka Kerija Makleoda, garīgās veselības labdarības organizācijas Mind informācijas vadītāja.

Viņa stāsta, ka nomāktībai var palīdzēt gaismas terapija – tajā cilvēks atrodas kontrolētos mākslīgās gaismas viļņos, kas ļoti atgādina saules gaismu. Kopš 80. gadiem ir veikts diezgan daudz pētījumu, kas atbalsta to kā efektīvu līdzekli sezonālās depresijas gadījumā. Protams, vēl palīdzēt var D vitamīns, jo tumšajā laikā tā organismā trūkst.

Ja ir nevēlami laikapstākļi, bieži gribas uzturēties tikai iekštelpās un nesatikties ar cilvēkiem, bet sociāla nekontaktēšanās var būt sliktas garīgās veselības simptoms un cēlonis. Ir jāmēģina plānot tikšanās ar draugiem, paziņām vai ģimeni. Pastaigas parkā ar siltu kafiju vai tēju, vai kopīga pasākumu – kino, teātru, koncertu, muzeju – apmeklēšana var būt labs veids, kā pavadīt laiku kopā ar līdzcilvēkiem un pamainīt vidi.

Mājaslapā “Ask Metafilter” kāds lietotājs lūdzis padomus, kā novērtēt pelēkas debesis. Cilvēki visai atsaucīgi dalījušies ar saviem ieteikumiem un pārdomām. Lūk, daži no tiem!

“Man ļoti patīk pelēkais, miglainais laiks. Manuprāt, pelēkajās debesīs ir tik daudz dažādības, daudz vairāk krāsu nianšu nekā zilās debesīs – tās ir vienkārši nepielūdzami zilas. Man patīk laikapstākļi, kas ir paredzēti džemperiem,” komentē viens no mājaslapas lietotājiem.

Kāds cits pielīdzina pelēkas debesis segai: “Tās ir mierinošas un omulīgas. Debesis karājas nedaudz zemāk, un var justies kā mazā burbulī.” Vēl kāds min, ka saulainās dienās pastāv tāds kā spiediens – tās maksimāli jāizbauda izklaidējoties, netērējot laiku iekštelpās, bet pelēkas dienas ļauj sēdēt mājīgā kafejnīcā un dzert tēju, lasīt žurnālu, vai saritināties mājās un skatīties filmu, iededzināt sveces vai uzlikt melanholisku mūziku, vai gatavot: “Saulainas dienas var radīt stresu, jo viss ir tik pārpildītas ar cilvēkiem, kuri ir apņēmušies pēc iespējas vairāk izmantot dienu.”

Kāds pastāsta piemēru par zoodārzu: “Mēs paņēmām lietussargus un gājām, neņemot vērā laikapstākļus. Tas bija vislabāk pavadīts laiks zoodārzā – gandrīz neviena tur nebija, un bija tik patīkami katru dzīvnieku aplūkot tik ilgi, cik vēlamies.”

Daudzi gan norāda, ka tas ir visai nomācoši, ja katra diena nākamā diena ir tāda, lai arī viņi mēģina izbaudīt pelēkās dienas. Bet tas ir saprotami, jo lielākajai daļai cilvēku notiek garastāvokļa maiņas, reaģējot uz laikapstākļiem. Tās var būt saistītas ar bioloģisko uzvedības modeļu ietekmi. Proti, saule un silts laiks daudziem uzlabos garastāvokli, un labsajūtu. Tomēr, par laimi, mums nav jābūt pasīviem ārējo apstākļu upuriem. Neatkarīgi no ziemas aukstuma vai vasaras karstuma mēs varam mēģināt savu ikdienu padarīt mazliet “gaišāku”. Kaut vai iepriecināt sevi ar tasīti siltas tējas vai nopirkt biezu, adītu džemperi.

Avoti:

Please help me appreciate grey skies! - mentalhealth gloom badweather | Ask MetaFilter

Right as rain! 10 ways to boost your mood on grey, wet or cold days | Life and style | The Guardian

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!