Foto: PantherMedia/Scanpix
Lai pilnvērtīgi nodarbotos ar fiziskām aktivitātēm, likumsakarīgi nepieciešams arī atbilstošs inventārs. Kā izrādās, liela daļa noteiktiem sporta veidiem piederošo aksesuāru gan patiesībā ir gluži nederīgi un pat var nodarīt kaitējumu veselībai, informē izdevums "Shape".

Svarcelšanas jostas

Sporta zāles "folklorā" rakstīts, ka plata ādas josta ir vitāla nepieciešamība smagu svaru celšanā, jo atbalsta muguru, pasargā to no ievainojumiem, kā arī ļauj pacelt smagākus svarus. Tāpat šo uzskatu apstiprina sporta zālēs esošie trenētie puiši, kas, apjozuši jostas, pieveica iespaidīgus smagumus.

Kā izrādās, svarcelšanas jostu valkāšana patiesībā var izraisīt nopietnus un ilglaicīgus veselības bojājumus, neraugoties uz to spēju samazināt īslaicīgas sāpes un palielināt celto svaru lielumu. Tā iemesls ir nepareizais muguras stāvoklis, liecoties un ceļot smagumus, un speciālisti šai sakarā iesaka to samazināt tā, lai varētu to izdarīt bez jostas palīdzības.

Kalnu kazu vilnas un citu netradicionālu materiālu dvieļi

Īpašie sporta dvieļi tiek ražoti visdažādākajās formās, krāsās un dizainā, piedāvājot papildu funkcijas un komfortu, tomēr sviedru noslaucīšanas procesā tie neatšķiras no visparastākajiem dvieļiem. 

Tiesa, sporta veidos, kas saistīti ar ūdeni, piemēram, peldēšanā, tie ir noderīgi, jo izžūst krietni ātrāk, tomēr ikdienā šo dvieļu materiāla pieskāriens ādai nebūt nav patīkams, un to vietā krietni izdevīgāk ir izmantot kokvilnas izstrādājumus.

Organismu atjaunojošie dzērieni

Pilnveidojoties fiziskās kultūras industrijai, sastopami visdažādākie uztura bagātinātāji, kā arī īpaši dzērieni, kas savulaik bija bagātināti vien ar vitamīniem, bet nu tiek iedalīti arī pirms un pēc nodarbību dzērienos, kā arī īpašos šķīdumos, kas jālieto treniņu laikā.

Speciālisti uzsver, ka šos dzērienus lieliski aizstāj glāze piena, sniedzot organismam nepieciešamās barības vielas, kā arī cilvēki nereti pārvērtē treniņa laikā sadedzināto kaloriju daudzumu un uzskata, ka īpašajā dzērienā to ir mazāk nekā patiesībā, tā zaudējot treniņa efektu.

Ceļgalu saites

Pētījumos atklāts, ka ceļgalu saites, kas ir teju katra skrējēja sporta pamatinventārs, patiesībā nepilda tām piedēvētās funkcijas, vien nedaudz mazinot ievainojumu rezultātā gūtās sāpes. Tomēr risks sastiept saites vai gūt izmežģījumus skriešanas laikā netiek samazināts to lietošanas laikā.

Pudeles ar ūdens filtriem

Teju katrā sporta zālē sastopami sportisti, kas ierasto minerālūdens pudeļu vietā atveldzējas no īpašām, ar filtriem aprīkotām pudelēm. Tiek uzskatīts, ka tās attīra ūdens sastāvu no baktērijām un hlora, ļaujot ūdeni uzpildīt pat vannas istabā.

Patiesībā pudelēs esošie filtri ir bezspēcīgi mikrobu iznīcināšanā un uzlabo vien ūdens garšu, tādēļ šādas pudeles iegāde nav vitāla nepieciešamība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!