Foto: Shutterstock
Lai sportošana sniegtu rezultātus, nepieciešams ne tikai gribasspēks un motivācija regulāri nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm, bet arī spēja atrast to sporta nodarbību veidu, kas sagādā patiesu prieku. Šai sakarā fashion.telegraph.co.uk piedāvā fitnesa trenera Žana Kloda Vakasīna ieteikumus, ko ņemt vērā gan iesācējiem, gan sportošanas entuziastiem, kam fiziskās aktivitātes jau ir ikdienas sastāvdaļa.

Ir daudz veidu, kā uzturēt sevi formā, tomēr daži principi jāievēro visos treniņos neatkarīgi no mērķa, kāpēc tiek sportots. Svarīgākie fizisko aktivitāšu elementi ir drošība, treniņu efektivitāte un arī progress, novērtējot savu izturību un spējas, kā arī to izmaiņas ilgtermiņā. Tāpat jāņem vērā, ka pirms sportošanas uzsākšanas noteikti jāsastāda pārdomāta fizisko aktivitāšu veida un to biežuma programma, pēc kuras vadīties ikdienā.

Lai treniņi sniegtu maksimālus rezultātus, Klods iesaka vadīties pēc šādiem pamatprincipiem:

Izvēlies vingrinājumus, ņemot vērā konkrētu mērķi, ko vēlies sasniegt

Nereti mēs izvēlamies tādus vingrinājumus, kurus pilnībā pārzinām un kurus ir patīkami pildīt. Protams, tas ir labi, tomēr, ja ir vēlme sasniegt cerētos rezultātus, ir svarīgi izvēlēties specifiskus vingrinājumus, nevis nepārtraukti atkārtot vienkāršos un labi pazīstamos, no kuriem patiesībā būs maza jēga.

Atceries, ka organisms laika gaitā pierod pie fiziskās slodzes, ar ko tas ikdienā sastopas, tāpēc ir svarīgi laiku pa laikam ieviest izmaiņas ierastajā treniņu gaitā!

Izvērtē treniņu atbilstību savai fiziskajai sagatavotībai

Nav noslēpums, ka fiziskās sagatavotības līmenis katram ir atšķirīgs. Tāpat uzmanība jāpievērš arī traumām un mediķu noteiktiem ierobežojumiem fiziskās slodzes intensitātei un biežumam. Neiztrūkstošs komponents ir arī spēja tehniski pareizi izpildīt konkrētos vingrojumus, tāpēc nereti vienkāršāku vingrojumu veikšana veselībai būs krietni draudzīgāka par sarežģītu kombināciju izmēģināšanu, vingrojot nepareizi un tā kaitējot, piemēram, ceļgalu locītavām.

Taupi laiku gudri

Zināms, ka saspringtajā ikdienas ritmā ir grūti atrast brīvu brīdi, ko veltīt sev. Šai sakarā cilvēki bieži vien izvēlas nodarbības, kas ļaus ietaupīt laiku, vienā treniņā apvienojot dažādas intensitātes slodzi un nodarbinot teju visas muskuļu grupas.

Tomēr šai gadījumā ir svarīgi izvērtēt, cik efektīva būs nodarbība, kurā apvienots no visa pa druskai, salīdzinot to ar prasmīgu treniņu plānošanu, piemēram, vienu dienu veltot laiku vēdera un ķermeņa augšdaļas muskulatūras trenēšanai, citu - sēžas un kāju muskulatūras vingrojumiem u.c.

Vai ļauties izaicinājumam?

Kā atklāj fitnesa treneris, mūsdienās aktuāla kļuvusi visai satraucoša tendence – sportošana pārvēršas galējībā, organismu pakļaujot nesamērīgai slodzei. Protams, ir svarīgi sadedzināt kalorijas un zaudēt lieko tauku daudzumu, ja tāds ir sportošanas mērķis, taču nedrīkst aizmirst, ka fiziskās sagatavotības līmenim atbilstoša slodze ir daudz vērtīgāka. Pretējā gadījumā, ķermenim nespējot tikt līdzi tavām iecerēm, iedzīvosies vien traumās!

Panākumu atslēga slēpjas dažādībā

Lai fiziskās aktivitātes sniegtu pēc iespējas labākus rezultātus, nebaidies kombinēt dažādas nodarbības, vingrojumus un slodzes. Piemēram, ja aizraujies ar skriešanu, atceries par pienācīgu un regulāru stiepšanās vingrojumu veikšanu, kā arī pievērs uzmanību vingrojumiem, kas stiprinās locītavas.

Savukārt, ja atzīsti vien grupu nodarbības, kurās lielākoties pakļaujam organismu kardio slodzei, nebaidies izmēģināt arī spēka vingrojumus, iekļaujot to savā treniņu plānā un tā ne tikai vairojot fizisko izturību, bet arī paātrinot progresu!

Atrodi domubiedrus

Lai sportošana būtu jautrāka un nepārvērstos vien par maniakālu noskrieto kilometru vai pieveikto kilogramu, cilājot svaru stieņus, mērīšanu, treniņus vari apmeklēt kopā ar draudzeni, kolēģi vai māsu. Tas ne tikai mazinās tavu vēlmi kādu reizi noslinkot un nodarbību izlaist, bet arī patīkami atsvaidzinās ierasto treniņu grafiku – iespējams, tava treniņu biedrene ir jogas cienītāja, bez kuras pamudināšanas tu pat nesadūšotos to izmēģināt!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!