Foto: Latvijas valsts meži

Pamazām, pamazām iesilst gaiss un arī zeme, kas nozīmē – jau pavisam drīz sāksies īstā dārza sezona un augļu dārzu varēs papildināt ar jauniem stādiem. Bez augļu kokiem neatsveramu gardumu dod ogu krūmi, un viena no gardākajām ogām noteikti ir krūmmellene.

Kā skaidro eksperti no AS "Latvijas valsts mežu "Sēklas un stādi" Kalsnavas kokaudzētavas, kur Meristēmu laboratorijā tiek pavairoti un tālāk kokaudzētavā audzēti krūmmelleņu (Vaccinium corymbosum) šķirņu stādi, krūmmellenes ir ne tikai bauda garšas kārpiņām, bet arī prieks acīm rudenī, kad krūma lapas krāsojas dažādos sārtos toņos. Tur tiek audzētas tādas šķirnes kā 'Chandler', 'North Blue', 'Patriot', 'Polaris' un 'Toro'.

Stādot krūmmellenes der zināt:

  • Lai veidotos bagātīgāka ogu raža, stādījumiem jāizvēlas atklāta, saulaina vai daļēji noēnota vieta, kur nav vēlas salnas pavasarī un agras salnas rudenī;

  • Ziedēšanas laikā krūmus svarīgi pasargāt no salnām, lai veidotos bagātīgāka raža;

  • Stādījumi jāsargā no stirnām un zaķiem, jo tie labprāt mielojas ar krūmmelleņu krūmu dzinumiem.

Foto: Latvijas valsts meži

Kā savulaik "Delfi" norādīja "Salaspils mellenes" saimniece Anita Hanzena, optimālais augsnes skābums krūmmellenēm ir pH 4,5–4,8. Svarīgi, lai augsnē pietiekami labi saglabājas mitrums, taču nenotiek arī pārmērīga tā uzkrāšanās. Stādīt ieteicams vismaz divgadīgus, veselīgus un šķirnei atbilstošus stādus. Stādam nepieciešams izrakt bedri 40 līdz 50 centimetru dziļumā un aptuveni 80 centimetrus platumā, kuru piepilda ar skābo kūdru vai substrātu. Kā ar mēslošanu? Smalko sakņu dēļ pieaugušajiem krūmiem mēslojumu vienā reizē dod ne vairāk par 80 līdz 100 gramiem uz kvadrātmetru. Mēslo vairākas reizes sezonā ar intervālu vismaz trīs, četras nedēļas. Pavasarī krūmu pabaro ar slāpekļa mēslojumu, vēlāk pārmaiņus ar pilnmēslojumu, bet rudenī – kālija sulfātu. Vairāk Hanzenas padomus vari lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!