Foto: Image by Ralph from Pixabay

Dārza augus parasti iedala divos veidos – ēdamajos un dekoratīvajos. Taču sastopami arī tādi, kuriem piemīt gan dekorativitāte, gan patīkama garša. Piemēram, zemeņu fizālis, parastā fizāļa (ķīniešu laternas vai ebreju ķirša) radinieks, ko bieži izmanto kā dekoratīvu elementu. Taču jūs varat ne tikai apbrīnot zemeņu fizāli, bet arī to ēst. Tas ir garšīgs!

Ir trīs ēdamie fizāļi: zemeņu fizālis (Physalis pubescens), Meksikas fizālis (P. ixocarpa) un Peru fizālis (P. peruviana). Visi ir siltumu mīloši un tiek audzēti kā viengadīgi augi.

Lai gan sugu augšanas apstākļi un garšas īpašības ir nedaudz atšķirīgas, augļu ķīmiskais sastāvs kopumā ir līdzīgs. Fizāļa augļi satur ievērojamu daudzumu C vitamīna, organiskās skābes, cukuru, pektīnu un rūgtvielu fuzalīnu.

Zemeņu fizāļa augļi ir saldi, ar zemeņu garšu, Peru fizālis ir saldskābs, ar kivi garšu. Abus var izmantot svaigus, desertu un kūku dekorēšanai, kā arī sautētus. Meksikāņu fizāli galvenokārt izmanto konservēšanai un kompotos.

Fizālis labi aug vieglā un irdenā augsnē. Pārāk bagātā augsnē augšana būs intensīva, bet ražība – pieticīga. Ēdamo fizāļu šķirnes ir labi piemērotas audzēšanai dobēs, plēves tunelī, siltumnīcā vai konteineros.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!