Foto: Shutterstock

Ja tev patīk telpaugi, bet regulāri aizmirsti tos aplaistīt, reti uzturies mājās vai arī tev vienkārši nav tā saucamo "zaļo pirkstiņu", nenovērtē par zemu mākslīgos augus! Tie var būt lielisks akcents interjerā vai pat tā centrālais elements, it sevišķi tumšās telpās, kur īstie augi nejustos laimīgi, kā arī stūros un nišās, kur neviens cits dekors neizskatās pievilcīgi. Kā un kur tos labāk interjerā iekārtot?

Mākslīgie augi ir piemērots risinājums virtuvei vai ēdamistabai, kur daudziem nepatīk turēt puķupodus ar zemi, kā arī tie lieliski iederas uz balkoniem un terasēm. Mājokļu attīstītāja "Bonava Latvija" eksperti apkopojuši dažus noderīgus ieteikumus, ko ņemt vērā, ja vēlies savu dzīves telpu dekorēt ar mākslīgajiem augiem.

Investē kvalitātē!

Pats galvenais nosacījums, lai mākslīgie augi izskatītos pievilcīgi, – tiem ir jābūt ļoti kvalitatīviem. Patiešām meistarīgi izgatavotu augu reizēm pat aptaustot ir grūti atšķirt no īsta, nemaz nerunājot par vizuālajām īpašībām. Jārēķinās, ka kvalitāte maksā dārgāk, toties ieguvums ir ilgmūžīgs. Tas pats sakāms par mēbelēm, apģērbu, sadzīves tehniku un citām ikdienišķām lietām, tāpēc uztver to kā vērtīgu investīciju ilgākam laikam.

Neaizmirsti par kopšanu

Mākslīgais augs, protams, nav jālaista, tomēr tas nenozīmē, ka vari to nolikt uz plaukta un par to aizmirst. Eksperti iesaka slaucīt putekļus no mākslīgajiem augiem katru reizi, kad uzkop māju, – tāpat kā no mēbelēm. Vislabāk to darīt ar mīkstu lupatiņu, taču spurainus, gaisīgus vai sīklapu augus būs vieglāk saglabāt tīrus, ja nopūtīsi tos ar fēnu vēsā gaisa režīmā. Divas vai trīs reizes gadā nomazgā augus ar vieglu ziepjūdeni, rūpīgi noskalo un nožāvē – ja ļausi tiem nožūt pašiem, uz dažiem materiāliem ūdens var atstāt pleķus.

Kombinē ar īstiem augiem

Mākslīgie augi izskatīsies dabiskāk, ja tos kombinēsi ar īstiem zaļumiem. Piemēram, izvēlies smaržīgas, ziedošas puķes podiņā un zaļu mākslīgo papardi vai citu augu. Vairums ciemiņu pat nepamanīs atšķirību! Dabiskuma efektu pastiprinās īstas sūnas vai augsne puķupodā, kurā "dzīvo" mākslīgais augs, vai arī ūdens caurspīdīgā stikla vāzē ar mākslīgajiem ziediem. Iesēdini augu skaistā podā vai grozā – tas novērsīs daļu uzmanības no paša auga, turklāt keramika, terakota un pinumi lieliski sader ar zaļiem augiem.

Izvēlies dažādus izmērus apjoma un dziļuma radīšanai

Nekas nav tik vienmuļš kā nebeidzama horizonta līnija, pie kuras skatienam nav, kur aizķerties. Arī telpās ir svarīgi veidot dziļumu un apjomu, tāpēc izvēlies dažādu izmēru augus un kombinē tos grupās. Ja vēlies īpašu akcentu, izvēlies vienu lielu augu, bet vari arī uzburt īstus džungļus ar nokareniem, kupliem, dažādu formu, krāsu un izmēru mākslīgajiem augiem. Tie ir lieliski piemēroti vertikālām zaļajām sienām vai griestu dekoram, jo ir vieglāki par dabiskajiem, turklāt nav jālauza galva, kā tos aplaistīt.

Novērtē gaismas spēku!

Mākslīgajiem augiem dabiska gaisma nav nepieciešama, lai izdzīvotu, tomēr ir ļoti svarīga, lai labi izskatītos. Uz palodzes, saules gaismā, jebkurš augs – mākslīgs vai īsts – izskatās košāks un leknāks nekā tumšā stūrī, kaut arī mākslīgie augi ir lielisks risinājums telpām bez logiem, kur īstiem augiem būtu grūti dzīvot.

Ja tomēr tavā interjerā augam paredzēta vieta tālāk no dabiska gaismas avota, akcentē to ar mākslīgo apgaismojumu: izvēlies prožektoru vai lampiņu virtenes un ļauj gaismēnām rotaļāties tava auga lapās. Lai cik krāšņa un zaļa būtu ainava aiz loga, telpaugi un ziedi jebkuram mājoklim piešķir īpašu eleganci un mājīgumu. Ļauj vaļu fantāzijai un radošumam, uzbur neatkārtojamu noskaņu un izbaudi to bez rūpēm!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!