Foto: PantherMedia/Scanpix
Ja arī tu aizraujies ar peldēšanu, laivošanu, sērfošanu, veikošanu vai citām aktivitātēm ūdenī, noteikti vēlies suni, kuram būšana ūdenī sagādātu tikpat lielu prieku. Portāls "Vetstreet.com" apkopojis desmit suņu šķirnes, kam patīk ūdens.

Portāla komanda ūdeni mīlošo suņu šķirņu topu izveidojusi, aptaujājot 249 veterinārijas speciālistus. Topā iekļuvuši suņi, kuri minēti visbiežāk.

Jāņem gan vērā, ka "Vetstreet.com" ir amerikāņu portāls  – vairākas no topā minētajām šķirnēm ir populāras tur, bet pie mums reti sastopamas. Tomēr tā ir lieliska iespēja iepazīt mazāk zināmus suņus. Kādēļ, lai viens no šiem interesantajiem četrkājaiņiem nekļūtu par tavu draugu?

10. vieta

Foto: Shutterstock

10. vieta – Jaunskotijas pīļu retrīvers

Šis pievilcīgais suns ir mazākais retrīveru saimes pārstāvis. Viņa augums skaustā sasniedz 43–53 centimetrus. Šis suns ir audzināts pīļu medībām, tādēļ viņam nepieciešama diezgan liela fiziskā slodze. Ja negrasāties kopā medīt pīles, jāsagādā tam cita iespēja izkustēties, piemēram, veiklības treniņi.

Jaunskotijas pīļu retrīvers dievina peldēties, un viņam patīk pavadīt laiku kopā ar saviem saimniekiem.

9. vieta

Foto: Shutterstock

9. vieta – gludspalvainais retrīvers

Šīs šķirnes fani mēdz dēvēt gludspalvaino retrīveru par "Pīteru Penu suņa veidolā", jo tas saglabā kucēnam raksturīgu dzīvesprieku, enerģiskumu un rotaļīgumu līdz pat sirmam vecumam.

Ja neplāno gludspalvaino retrīveru izmantot kā darba suni, piemēram, medībām, jāatrod cits veids, kā nodarbināt enerģijas pārpilno dzīvnieku.

Suns būs sajūsmā par iespēju kārtīgi izpeldēties un mesties ūdeni pakaļ kociņam. Daudzviet ārzemēs, piemēram, Amerikas Savienotajās Valstīs, gludspalvainie retrīveri gūst labas sekmes tāllēkšanas sacensībās (populārākās – "Dock Diving" un "Diving Dog"), kur suņi lec ūdenī pakaļ mantiņai.

Gludspalvainais retrīvers arī būs lielisks kompanjons rīta skrējienam pa parku.

8. vieta

Foto: Shutterstock

8. vieta – labradūdelis

Labradūdelis gan nav oficiāli atzīta šķirne, bet tā dēvētā jauktā jeb hibrīdšķirne, kas veidojusies, krustojoties labradoram un pūdelim (labra- + -dūdelis). Tomēr ļoti daudzi portāla "Vetstreet.com" aptaujātie veterinārijas speciālisti labradūdeli nav varējuši nepieminēt, jo, ja būs iespēja, tas noteikti metīsies ūdenī.

No pūdeļa šīs hibrīdšķirnes pārstāvji ir mantojuši gudrību un apķērību, savukārt no labradora – daudzpusību. Šī iemesla dēļ savam labradūdelim varēsi iemācīt izbaudīt gandrīz jebkuru aktivitāti ūdenī.

7. vieta

Foto: Shutterstock

7. vieta – sprogainais retrīvers

Iespējams, nekad nebūsi dzirdējis par šo retrīveru saimes locekli, jo tas nav tik populārs kā "brāļi" zeltainais retrīvers un Labradoras retrīvers.

Šī neparastā izskata šķirne tikusi radīta 18. gadsimtā, krustojot īru ūdens spanielus, mazos ņūfaundlendus, pūdeļus un senos angļu ūdenssuņus. Zinot, kādu šķirņu asinis plūst sprogainā retrīvera dzīslās, nav nekāds brīnums, ka šis suns mantojis mīlestību pret ūdeni.

6. vieta

Foto: Shutterstock

6. vieta – Česapīkas līča retrīvers

Šīs šķirnes suņus mēdz dēvēt arī vienkārši par česijiem, un tie nāk no Amerikas Savienoto Valstu Merilendas štata.

Šīs šķirnes pārstāvji ir ļoti sīksti un izturīgi medību suņi, kas radīti pīļu un zosu medībām Česapīkas līča aukstajā ūdenī.

Česapīkas līča retrīveram piemīt izteikts sargāšanas instinkts, un tas izturas visai atturīgi un piesardzīgi pret svešiniekiem atšķirībā, piemēram, no zeltainā retrīvera, kas ir teju visu cilvēku draugs.

5. vieta

Foto: Shutterstock

5. vieta – īru ūdens spaniels

Īru ūdens spaniela izteikti sprogainais kažoks un bezspalvainā "žurkas aste" daudzu acīs tam liek izskatīties mazliet līdzīgam klaunam, taču nevajadzētu šo nopietno ūdens suni novērtēt pārāk zemu. Nekāds jokupēteris viņš vis nav!

Daudzi mednieki ir iemīlējuši šo šķirni, jo tās pārstāvji izceļas ar augstu inteliģenci un ir viegli apmācāmi.

Šī šķirne ir kā radīta aktivitātēm ūdenī – matiņus klāj dabiska tauku kārtiņa, kas atgrūž mitrumu. Pateicoties tam, suņa āda paliek sausa, kaut arī viņš kārtīgi izdzīvojies pa ūdeni.

4. vieta

4. vieta – Portugāles ūdenssuns

Jau šīs šķirnes nosaukums liek skaidri saprast, ka ūdens ir šo suņu kaislība.

Portugāles ūdenssuņi savā dzimtenē tika audzināti kā zvejnieku palīgi, kas nāca talkā, kad bija jāvelk no ūdens ārā tīkli un jāķer no tiem ārā izsprukušas zivis.
Šie suņi pasaulē iekaroja lielāku popularitāti, kad vairs netika audzēti vien kā zvejnieku palīgi, bet vienkārši mājas mīluļi. Pasaulē slavenākie Portugāles ūdenssuņi ir Bo un Sanija, Amerikas Savienoto Valstu prezidenta Baraka Obamas mīluļi.

3. vieta

Foto: wikimedia.org

3. vieta – amerikāņu ūdens spaniels

Vai esi dzirdējis kādu sakām, ka viņa suņa mazajā augumiņā mīt liela personība? Tā vairums amerikāņu ūdens spanielu saimnieku mēdz teikt par mīluli.

Lai gan šī suņa svars ir salīdzinoši neliels (no 11 līdz 18 kilogramiem), amerikāņu ūdens spaniels ir ļoti pašpārliecināts, mērķtiecīgs, enerģisks un reizēm samērā spītīgs.

2. vieta

Foto: PantherMedia/Scanpix

2. vieta – zeltainais retrīvers

Vai jau kļuvi nepacietīgs, nespējot sagaidīt, kad šajā sarakstā beidzot parādīsies zeltainais retrīvers? Protams, veterinārijas speciālisti nevarēja nepieminēt šo suni, kam tik ļoti tīk ūdens.

Neskaitāmi zeltaino retrīveru saimnieki plašajā pasaulē kopā ar saviem mīluļiem izbauda skriešanu gar jūras malu, peldēšanos ezerā, upē vai citā ūdenskrātuvē.

Foto: PantherMedia/Scanpix
Zeltainais retrīvers atkal un atkal ar milzīgu azartu metas ūdeni pakaļ saimnieka mestam kociņam.

Diena pie ūdens kopā ar šo dzīvespriecīgo suni vienmēr ir izdevusies.

1. vieta

Foto: PantherMedia/Scanpix

1. vieta – Labradoras retrīvers

Interesanti, vai tā ir sakritība, ka labradors ieņem pirmo vietu ūdeni mīlošo suņu topā un tajā pašā laikā ir viens no populārākajiem četrkājainajiem draugiem daudzviet pasaulē? Piemēram, Amerikas Savienotajās Valstīs labradors pārliecinoši kāpj un goda pjedestāla augstākā pakāpiena, bet arī Latvijā tā ir viena no iecienītākajām suņu šķirnēm.

Labradors ir teju "paraugsuns" – draudzīgs, labsirdīgs, gudrs, sabiedrisks, sirsnīgs, pakļāvīgs, jutīgs un ļoti uzticīgs saimniekam.
Foto: PantherMedia/Scanpix
Labradoras retrīvera šķirnes izcelsmi saista ar Sentdžonsas suņiem, kuri pirms vairākiem gadsimtiem dzīvojuši Kanādas salā Ņūfaundlendā. Šie suņi palīdzēja zvejniekiem izvilkt no ūdens tīklus, pienesa zivis, ķēra no tīkliem izkritušas zivis, vilka arī nelielas laivas. Viņiem paticis atrasties ūdenī, teicami peldējuši un niruši – tas raksturīgs arī labradoriem. Tie ir slaveni arī ar savu ūdensnecaurlaidīgo kažoku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!