Foto: Shutterstock
Iespējams, vieni no visslavenākajiem valstsvīru suņiem ir Bo un Sanija, kas mīt Baltajā namā. Taču ne tikai mūsdienās šie suņi ir populāri, jo agrāk mīluļi kalpojuši kā palīgi zvejā.

Portugāles ūdenssuns savu popularitāti mūsdienās nav zaudējis, un te gan jāpiemin pašreizējais ASV prezidents Baraks Obama ar ģimeni. Bo un Sanija, Portugāles ūdenssuņi, ir prezidenta ģimenes mīluļi, kuru izvēle raisījusi arī plašas diskusijas ASV iedzīvotāju starpā. Vieni kritizēja ģimenes izvēli par labu šķirnes suņa iegādei, nevis kāda sunīša adoptēšanai no patversmes, bet citi, proti, Portugāles ūdenssuņu audzētāji, jau laikus brīdināja iedzīvotājus par to, ka šīs šķirnes mīluļu iegādāšanos rūpīgi jāapsver un ka nedrīkst vieglprātīgi uzņemties rūpes par šo dzīvnieciņu.

Lai gan mūsdienās suņi tikuši līdz pat dzīvei Baltajā namā, sākotnēji dzīvnieki kalpojuši kā palīgi zvejniecībā un ūdenī. Gan zivju dzīšana tīklos, gan ziņo nodošana, pārpeldot no vienas laivas līdz otrai, bija ūdenssuņa pienākumi. Tiesa, arī zvejniecība ar laiku mainījās un kļuva modernāka, kā dēļ ūdenssuņu izmantošana pamazām saruka. Taču entuziastu dēļ Portugāles ūdenssuņi dzīvo vēl joprojām.

Strādāja ūdenī

Foto: AFP/Scanpix
Portugālē, šķirnes dzimtenē, šie ūdenssuņi tiek saukti arī par "Cao de Agua" (tulkojumā – ūdens suns). Portugāles krastos suns arī bieži izmantots jau pieminētajā zvejniecībā.

Lai saglabātu šķirni pēc tam, kad zvejniecības darbība mainījās, kāds turīgs portugālietis un suņu mīlis Vasko Bensuade ar palīgiem izveidoja suņu klubu un noteica arī Portugāles ūdenssuņu standartu.

Visplašāk suņi tika pārstāvēti, protams, Portugālē un citviet Eiropā, taču ar laiku pārceļoja arī uz Lielbritāniju un ASV. Tiek pat vēstīts, ka suņu izplatība citos krastos vēl pirms pāris gadu desmitiem bijusi gaužām maza. Piemēram, 1972. gadā ASV bija tikai 12 zināmi Portugāles ūdenssuņi, taču jau pēc 10 gadiem suņu skaits sasniedza vismaz 650.

Gan neatlaidīgi, gan laiski

Foto: Shutterstock
Kā jau dzīvnieks, kas radis pie darba, Portugāles ūdenssuns ir aktīvs, rotaļīgs, teju nenogurdināms suns, par ko gan daudzi varētu brīnīties, ieraugot lielo, cirtaino, šķietami lēnīgo dzīvnieku. Tam daļēji varētu piekrist, jo tiek vēstīts, ka suņi mēdz būt gan neatlaidīgi un entuziastiski, gan arī mierīgi un laiski, nereaģējot uz ārējām ietekmēm.

Šķirnes nosaukums arī nemelo, jo suņiem tik tiešām patīk ūdens un aktivitātes tajā. Turklāt sunim tāpat nepieciešama regulāra fiziskā slodze, kuru saimniekam jāspēj nodrošināt, citādi mīlulis var kļūt destruktīvs. Šķirnei īpaši raksturīga ir dažādu objektu sagraušana, tāpēc vēlams suni apmācīt.

Portugāles ūdenssuņa un cilvēka draudzība būs ārkārtīgi cieša, jo suņuks tieksies savu saimnieku iepriecināt un piedalīties kopīgās spēlēs. Suņi ir izturīgi, tāpēc ir piemēroti arī aktīva dzīvesveida piekritējiem. Tiesa, saimniekam jāspēj būt galvenajam, citādi gudrais un attapīgais Portugāles ūdenssuns var justies pārāks par savas ģimenes locekļiem.

Piemērots alerģiskiem cilvēkiem

Foto: Shutterstock
Viens no iemesliem, kāpēc ASV prezidents Obama izvēlējās tieši šīs šķirnes mīluļus, ir tas, ka Portugāles ūdenssuņi tiek uzskatīti kā piemēroti alerģiskiem cilvēkiem. Tā kā Obamas meitas ir alerģiskas, ūdenssuņi ir vieni no piemērotākajiem mīluļiem.

Turklāt dzīvnieki ir piemēroti dzīvei arī šaurākā mājoklī, piemēram, dzīvoklī. Taču arī tad jāspēj suni regulāri vest pastaigās, kuru ietvaros ūdenssuns varēs kārtīgi izskrieties. Portugāles ūdenssuns nebūs piemērots dzīvošanai ārpus mājas un vienatnē. Cilvēka tuvums dzīvniekam ir ārkārtīgi svarīgs.

Ja mājoklī ir citi dzīvnieki vai mazi bērni, arī ar tiem suns labi sapratīsies. Tiesa, Portugāles ūdenssuņa draiskulīgās dabas dēļ mazākie ģimenes locekļi var nejauši nobīties, tāpēc vecākiem savas atvases noteikti jāpieskata. Bet ar vecākajiem bērniem suns labprāt rotaļāsies un būs uzticams draugs.

Raksturīgais kažoks

Foto: Shutterstock
Suņa izskatu raksturo izteiksmīgais, viļņainais vai sprogainais kažoks. Portugāles ūdenssuns nemet lielus spalvu kamolus, kas arī ir viens no iemesliem, kāpēc mīlulis ir piemērots alerģiskiem cilvēkiem.

Parasti ūdenssuņi ir baltā, melnā vai brūnā krāsā. Lai uzturētu spalvu veselīgā, skaistā izskatā, nepieciešams to pāris reizes nedēļā ķemmēt.

Tā kā suņiem patīk peldēt, jāparūpējas, lai pēc tā suns tiktu vēlreiz noskalots no, piemēram, ezera vai upes ūdens, citādi mīlulim var rasties ādas problēmas.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāliem "Dogbreedinfo.com" un "Dogtime.com".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!