Foto: Shutterstock
Nav divu vienādu kaķu, tas nu ir skaidrs. Katram mīlulim ir savs raksturs, iecienītākās guļvietas, uzvedība, galu galā – arī izskats. Taču tas nenozīmē, ka peļu junkuriņus vieno vien piederība konkrētajai sugai. Nē, patiesībā ir vairākas lietas un nodarbes, kas patīk ja ne absolūti visiem, tad noteikti vairumam kaķu.

Tāpēc, iedvesmojoties no "Pets4homes" izveidotā saraksta, piedāvājam noskaidrot, kas patīk kaķiem. Vai arī tavu mīluli šīs pazīmes raksturo?

Siltums

Foto: Shutterstock

Kas gan atteiksies no iespējas iekārtoties uz siltas sedziņas, radiatora, televizora, datora vai jebkā cita? Tā vien šķiet, ka kaķis kā magnēts pievelkas pie vissiltākajām mājokļa vietām, laiski gulēdams līdzās. Lai arī visbiežāk tas varētu būt novērojams ziemā, kad kaķis tīko atrasties uz radiatora, iekārtoties zem segas vai jebkā citādi uzturēt sevi siltumā, arī vasarā to var novērot. Ja pa logu istabā iespīd saulīte, kaķis bieži vien nogulsies tieši uz grīdas gaišākā pleķīša.

Patiesībā kaķa vēlmi pēc siltām vietiņām var skaidrot arī ar mīluļa ķermeņa siltumu, kas ir nedaudz augstāks nekā cilvēkam (no +37 līdz +39 grādiem pēc Celsija). Tāpēc, ja mums, cilvēkiem, šķiet, ka mājoklī ir gana silti un patīkami, kaķim tā tomēr var nešķist. Tāpēc nevajadzētu mīluli dzīt prom no siltām vietām, ja vien tā, piemēram, nav datora vai televizora virsma, kur spalvas var sakrist.

Kaķi senatnē dzīvojuši tuksnešos, kur, saprotams, ir ārkārtīgi liels karstums, pie kā dzīvnieki ir pieraduši. Taču, saprotams, ir arī tādas kaķu šķirnes, kas ir radušas dzīvei aukstumā.

Uzmanība

Foto: Shutterstock

Jā, dažreiz šķiet, ka mājas mīlulim cilvēks nemaz nav vajadzīgs līdzās. Mēdzam pat pasmieties, ka saimnieks dzīvo pie kaķa, nevis kaķis pie saimnieka. Peļu junkuriņi ir visai neatkarīgi dzīvnieki, taču tas nenozīmē, ka viņi nealkst pēc uzmanības. Gluži pretēji – ja tā ir, tas nozīmē, ka kaut kas nav kārtībā ar pašu kaķi.

Glaudīšana, mīļošana, spēlēšanās, kopšana, gulēšana līdzās - kopā būšana ar saimnieku kaķim tomēr ir un būs svarīga. Par to, ka saimnieks kaķim ir nozīmīgs, "runās" arī mīluļa uzvedība, proti, sekošana līdzi saimniekam, sagaidīšana pie durvīm pēc darba dienas, arī modināšana no rītiem. Daži kaķi gan labāk jutīsies, ja saimnieks viņam ik dienu veltīs vien neilgu laiku uzmanības, taču citus nevarēs ne atraut no saimnieka klēpja. Tas ir atkarīgs gan no kaķu šķirnes, gan rakstura un audzināšanas.

Ja kaķītis nealkst cilvēka uzmanību, diemžēl var gadīties, ka jāmeklē nopietnāks iemesls par vienkāršu nepatiku pret saimnieku. Iespējams, kaķis iepriekš dzīvē ir cietis no vardarbīga saimnieka, varbūt kaķim no cilvēka ir bail, nevar izslēgt arī kādas saslimšanas klātbūtni, kad arī kaķi mēdz novērsties no saimniekiem un paslēpties tumšā vietā.

Ēdiens

Foto: Shutterstock

Bez ēdiena kaķis gluži vienkārši nevarēs izdzīvot, tāpēc tam noteikti jābūt mīluļa dienaskārtībā. Taču pat šis uzdevums saimniekiem var nebūt no vieglākajiem, jo kaķi reizēm mēdz būt izvēlīgi un viena veida pārtiku atteikties atkārtoti ēst. Un nav pat runa par cita veida barību!

Daudzi saimnieki noteikti zina, kā izmainās kaķa attieksme, kad pie jau trauciņā esošajiem graudiņiem tiek piebērti daži no paciņas. Bļodiņa iegūst teju vai citu skatu, bet kaķis labprāt ķeras klāt maltītei. Tamdēļ nav nozīmes iebērto mest ārā un sagādāt jaunu porciju (ja vien tā tiešām nav nostāvējusi pārāk ilgu laiku). Turklāt jāpatur prātā, ka kaķa ēdienkartē vajadzētu ietilpt gan sausajai, gan slapjai barībai.

Ja kaķim ir piekļuve āra pastaigām, var gadīties, ka mīlulis mājās pārnes neparastu "dāvaniņu", ko noliek uz lieveņa vai pat ienes istabā. Putniņš, žurka vai kāds cits dzīvnieks – ko nu kaķis būs noķēris, to viņš labprāt atnesīs parādīt saimniekam. Kaķa medību instinkti nekur nav zuduši, un pat mājas kaķis var pievērst uzmanību gar logu lidojošiem putniem. Savukārt tie kaķi, kas mīt dzīvoklī un iziet paelpot svaigu gaisu uz balkona vai lodžijas, arī var satvert kādu garām lidojošu balodi vai citu putniņu. Tālākais jau ir kaķa izvēlē – spēlēties vai savu lomu apēst.

Staipīšanās un nagu asināšana

Foto: Shutterstock

Lai arī ne vienmēr saimnieks ir mierā, ka nagi tiek asināti pret durvju stenderi vai dīvāna malu, šo darbiņu kaķim pret kaut ko tomēr ir jāveic. Tāpēc, ja nevēlies, lai kaķis nagus asina pret jauno dīvānu, paklājā vai kur citur, apsver iespēju iegādāties speciāli šim nolūkam paredzētos skrāpējamos dēlīšus vai statīvus. Daži kaķi tam gan izvēlas atmest ar ķepu un paredzētajam mērķim neizmantot, bet ar laiku, iespējams, mīlulis pie tā pieradīs.

Turpinot par skrāpējamajiem dēlīšiem, vērts pieminēt pašmāju uzņēmēju ražotos dēlīšus "Skrāpele". Tās autori "MansDraugs" atklāja, ka dēlītī ir iestrādātas kaķiem patīkamas smaržas, tāpēc mīluļi ar prieku dodas nagus asināt vai gulēt tieši uz turieni. Plašāk par "Skrāpeli" var lasīt šeit.

Savukārt staipīšanās, šķiet, ir sajūta, ko labi zinām arī mēs, cilvēki. Izstaipīties, piemēram, no rītiem vai pēc ilgstošas sēdēšanas ir ļoti patīkami. Arī kaķim tas patīk! Turklāt četrkājainais draugs ir daudz lokanāks par cilvēku, tāpēc reizēm varētu šķist, ka kaķa staipīšanās atgādina kādu no jogas pozām.

Rotaļāšanās

Foto: Shutterstock

Lai arī lielāko daļu dienas un, protams, dzīves kaķis aizvada guļot, rotaļas mīluļiem joprojām nav svešas. Vai tas būtu vēl tikai kaķēns, vai jau pieaudzis mājdzīvnieks, spēlēšanās kopā ar saimnieku sagādā prieku gan vienam, gan otram. Reizēm pat šķiet, ka nekas īpašs nav nepieciešams, lai kaķis sāktu skraidīt pa māju un spēlēties savā nodabā, jo šādi trakumi dienā vai nedēļas laikā uznāk teju vai katram murrātājam.

Kamēr kaķis neguļ, šo laiku var izmantot lietderīgi. Kā? Piemēram, iemācot kaķi pārvietoties pie pavadas. Jā, tā nemaz nav iespējamā misija, un par to var pārliecināties pieredzes stāstā par kaķenītes Pogas gaitām ārpus mājokļa sienām (to var lasīt šeit).

Tāpat kopā ar kaķi var aizsākt bumbiņas, konfekšu papīrīša vai cita priekšmeta mētāšanu. Ja mīlulis sāks skriet pakaļ aizmestajam priekšmetam un to nest atkal atpakaļ pie saimnieka, gaidīdams nākamo metienu, ar laiku tā var izvērsties par izklaidi, ko "prasīs" pats kaķis.

Kas vēl var būt laba izklaide kaķim? Iespējams, ka nekas labāks par parastu kartona kasti nav izdomāts. Atliek vien to novietot uz grīdas un gaidīt, ko tad nu kaķis darīs. Vai leks iekšā? Sāks grauzt? Lūk, šeit var skatīt, kādu labirintu no vairākām kastēm saimnieks sarūpējis saviem mājas mīluļiem, bet šeit var noskaidrot, kāpēc kaķiem tik ļoti patīk kastes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!