Foto: Publicitātes foto
Klasiskās dobes vai vagas jau ir apnikušas? Tad jāņem talkā kripatiņa iedvesmas, lai izveidotu savās mājās citas radošas vietas, kur audzēt dārzeņus, salātus un augļu kokus.

Iedvesmojoties no portāla "Houzz", iepazīstinām ar 10 neparastām vietām, kur mājās stādīt stādus. Turklāt – šīs idejas būs gaumīgs akcents dārzam un mājai, jo parasti šajās vietās ierasts ir redzēts košo puķu stādus.


Mājas priekšpuse. Šī noteikti nav pati populārākā vieta, kur audzēt zaļumus, vai ne tā? Tiesa, tas uzreiz nenozīmē, ka mājas priekšpusē ir jāsarok vagas! Stādāmo vietu var izveidot arī ļoti gaumīgu, piemēram, apkārt tai aplikot dekoratīvus ķieģeļus, akmeņus vai arī izveidojot glītas apmalītes no miniatūriem koka bluķīšiem.

Iebūvēts iekšā krēslā. Ļoti gaumīgs un neparasts dekors dārzā – krēsli, kuri kalpo arī kā dobīte. Var apsēsties uz krēsla, noplūkt zaļumus un baudīt tos pa taisno! Kas var būt labāks par šo, vai ne?


Ideja, kuru var aizņemties – krēsla virsma ir noņemama, paplašinot arī dobi tik lielu, cik vien sirds kāro!


Zaļumu "ekrāni" dārzā. Mājas apkārtnē var izveidot arī zaļumu sienas, kas kalpos kā ekrāni dārzā, jo varēs vērot augu augšanu, kā arī augļu krāsošanos, piemēram, gardo zemeņu nogatavošanos. No šādām sienām ir arī vieglāk novākt ražu, jo nav jāpieliec mugura.

Zemāk vari aplūkot vēl vienu ideju zaļumu sienai!

Zaļumu stūrītis iekštelpās. Nav sava mazdārziņa vai balkona, kur izpausties ar dārzeņu vai zaļumu audzēšanu? Mazs zaļumu stūrītis iekštelpās būs risinājums! Podus var piestiprināt pie sienas vai arī novietot uz galda. Šādi izvairīsies arī no lielās nezāļu ravēšanas, kas mazdārziņu īpašniekiem pavasara un vasaras sezonā sagādā lielu noņemšanos.


Zaļumu siena. Īsta paradīze tiem, kuri mīl gatavot! Nav nemaz jāiet uz dārzu, bet viss nepieciešamais ir rokas stiepiena attālumā. Aromātisks baziliks, dillītes, lociņi, piparmētra, kraukšķīgas salātlapas un kas tik vēl nē!


Daudziem šāda dārza izveide liksies neiespējamā misija, bet – varbūt ir vērts pamēģināt?

Dārzs uz balkona. Pilsētniekiem šis risinājums viennozīmīgi nav svešs. Pat vietas trūkums nevar ierobežot vēlmi pēc paša audzētiem labumiem! Uz balkona droši lolo ne tikai puķes, bet arī ķirštomātiņus, salātlapapas un citus gardumus.

Balkona kastes. Parasti tajās varam redzēt petūniju vai pelargoniju kupenas, bet tajās var droši stādīt arī zaļumus, piemēram, rukolu, baziliku vai pat redīsus. Daudzkrāsaina balkona rota garantēta!

Kurš gan būtu teicis, ka uz balkona malas nevar audzēt pupiņas? Lūk, viss ir iespējams!


Brīvās "kabatiņas". Katrā mājā noteikti ir kāds brīvs stūrītis-kabatiņa, kurā var novietot ne tikai kādu dārza dekoru, bet pat izveidot mazu dārziņu. Kā redzams attēlā zemāk, brīvajā placītī ir iestādīti ķirštomātiņi, kuriem apkārt aplikts metāla statīvs.

Divi vienā. Ja jums ir kāds augļu koks vai arī mūžzaļš augs, tad to var sakombinēt arī ar citiem augiem, piemēram, tam apakšā var iestādīt zemenes vai iesēt salātus. Uzreiz pods vizuāli kļūs apjomīgāks, jo tajā būs vairāk augu.


Gar taciņas vai ietves malām. Ja savās mājās neesi gana efektīvi izmantojis vietu, kas ir gar takas malām, izveido dārzeņu dobītes! Šādas dobes portāls "Houzz" iesaka izveidot arī gar privātmājām, jo tad ar saviem gardumiem varēsi uzcienāt kaimiņus. Protams, ja tev vien nav žēl dalīties ar ražu...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!