Foto: Shutterstock
Pašlaik pilnā sparā zied dārza karalienes rozes, kas priecē ar krāsu dažādību un neatkārtojamo smaržu. Tomēr arī šie augi vasaras laikā nav pasargāti no kaitēkļiem un slimībām. Kā cīnīties ar rožu skādētājiem, "Tavs Dārzs" padomos dalās apsaimniekošanas uzņēmumu grupas "Civinity Latvija" apzaļumošanas nodaļas vadītāja Linda Ēvelīte.

Kā stāsta dārzniece, šogad rožu galvenais kaitēklis ir tieši laputis. Ja tās netiek laicīgi pamanītas, tad, kā stāsta Ēvelīte, kaitēkļu kolonijas strauji izplatās pa visiem jaunajiem rožu dzinumiem, kā rezultātā tie atpaliek attīstībā, ziedi ir sīkāki un uzplaukst novēloti. "Arī vizuāli tas nav pievilcīgi, jo neviens vāzē negrib ziedus, kurus apsēduši kaitēkļi," norāda dārzniece.

Dārznieces padomi cīņai ar laputīm:

  • ja laputu vēl ir maz, tās var vienkārši nospiest;
  • ja to jau ir vairāk, tad var izmantot preparātu no dabīgo augu aizsardzības līdzekļu klāsta pret laputīm – var smidzināt zaļo ziepju maisījumu. Tas jau gatavs ir nopērkams dārzkopības veikalos. Kā norāda dārzniece, tā sastāvā ir 5% kālija ziepju no augu taukiem;
  • no ķīmiskajiem augu aizsardzības līdzekļiem var izmantot arī "Decis mega" vai "Fastac", taču to iegādei būs nepieciešama speciāla apliecība.

Šajā rakstā vari izlasīt vēl citas metodes, kā cīnīties ar laputīm dārzā. Tur arī atradīsi virkni ar tautas metodēm, kas palīdzēs dārza karos pret kaitēkļiem.

Vēl viens rožu bieds – miltrasa

"Ja ir liels mitrums un krasas temperatūras svārstības, kā arī sabiezināti stādījumi, attīstās rožu miltrasa jeb īstā miltrasa," atzīmē dārzniece. Viņa skaidro, ka miltrasu var atpazīt pēc baltās apsarmes, kas klāj lapām abas puses, dzinumus un pumpurus.

Dārznieces padomi cīņai ar miltrasu:

  • kā norāda Ēvelīte, vissenākais līdzeklis pret miltrasu ir sērs. Dienās, kad temperatūra ir virs 20 grādiem pēc Celsija, augu apputina ar sēra putekļiem. Vēsākā laikā sēra iedarbība nebūs efektīva;
  • no ķīmiskajiem augu aizsardzības līdzekļiem rožu miltrasas ierobežošanai Latvijā ir reģistrēts arī fungicīds "Topāzs 100". Tā deva ir 2 mililitri uz 1 litru ūdens. Kā norāda dārzniece, jāmiglo visi rožu krūmi, arī tie, kam it kā nav slimības pazīmju, jo miltrasa izplatās ļoti ātri. Preparāts augus aizsargā līdz par divām nedēļām. Taču, ja saglabājas mitrs un svārstīgs laiks, rozes jāapstrādā atkārtoti.

"Pirms sākat darbu pie kaitēkļu apkarošanas, jāatceras par savu veselību! Tās ir toksiskas ķīmiskas vielas, kuras var ne tikai nogalināt kaitēkļus, bet arī nodarīt kaitējumu cilvēka veselībai," piebilst dārzniece, "lai to saglabātu, pesticīdi jāpiemēro, ievērojot pamatnoteikumus – izmantot respiratorus, gumijas cimdus, lietot preparātus tikai paredzētajās devās. Augu apstrādi veikt vakarā, kad ir norimis vējš un vairs nav saulains laiks. Pēc augu apstrādes mazgāt rokas un seju ar ziepēm un ūdeni."

Efektīvus tautas ieteikumus, kā cīnīties ar miltrasu dārzā, lūko šajā rakstā.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem vai kopšanas darbiem vasarā, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!