Foto: F64

Rīgas domes (RD) lēmums paredzēja no šī gada 1. janvāra daudzstāvu mājās slēgt atkritumu stāvvadus, bet vasarā Tiesībsarga birojs aicināja pašvaldību šo normu izslēgt no saistošajiem noteikumiem, turklāt rekomendācijas īstenošanai deva noteiktu laiku – trīs mēnešus. Portālam "Māja&Dārzs" RD pārstāvis Mārtiņš Vilemsons norādīja – pašvaldība ņēmusi vērā tiesībsarga norādīto. Stāvvadu slēgšana neturpinās, bet tos būs aizliegts izmantot.

"Pašvaldība ņēmusi vērā tiesībsarga norādīto un topošajos saistošajos noteikumos šis punkts tiks svītrots. Par to informēts tiesībsargs. Tomēr, saistošo noteikumu grozījumi paredzēs to, ka stāvvadus būs aizliegts izmantot," skaidroja RD pārstāvis. "Speciālas pārbaudes par stāvvadu aizslēgšanu netiks veiktas un pašvaldību darbinieki neapsekos katru māju un stāvvadu. Kontrole tiks veikta, balstoties uz iedzīvotāju sūdzībām."

Vaicāts par to, vai iedzīvotāji sūdzējās par stāvvadiem, Vilemsons atbildēja apstiprinoši. "Bija sūdzības un iesniegumi, gan pašvaldībā, gan tiesībsargam. Bija pat gadījumi, kad uz vietas objektā dzina prom metinātājus. Tomēr vairāk sūdzību bija par to, kādēļ namu apsaimniekotāji nav izpildījuši šo prasību un lūdza veicināt stāvvadu slēgšanu. Iemesls – trokšņi izmetot atkritumus, konteineru dedzināšana un būtiskākais – namu apsaimniekotāju atrunas par to, ka mājai neuzstādīs šķirošanas konteinerus, jo stāvvads ir viens un tam nevar pielikt konteinerus," informēja RD pārstāvis.

RD nav informācijas par visiem mājokļiem, kuros ir stāvvadi, bet vismaz informācija ir zināma par Rīgas namu pārvaldnieka (RNP) apsaimniekotajiem īpašumiem. Piemēram, RNP ir vismaz 538 mājas, kurās ir stāvvadi, to skaits - apmēram 1223. "Stāvvadi aizmetināti 533 objektos, 5 objektos nav aizmetināti, jo tika pieņemti kopības lēmumi," skaidroja Vilemsons.

Jau vēstīts, ka RD lēmums no šī gada 1. janvāra daudzstāvu mājās slēgt atkritumu stāvvadus iet pretrunā ar vairākiem likumiem un neatbilst labas pārvaldības principam, līdz ar to Tiesībsarga birojs aicināja pašvaldību šo normu izslēgt no saistošajiem noteikumiem. Tiesībsarga birojs arī jūnija izskaņā norādīja, ka no 1. janvāra visās daudzdzīvokļu mājās, kurās atrodas atkritumu stāvvads, iedzīvotājiem netika nodrošināta iespēja šķirot atkritumus – nebija uzstādīti tam nepieciešamie konteineri.

Tāpat ziņots, ka valdībā apstiprināts Atkritumu apsaimniekošanas valsts plāns 2021.-2028. gadam, kas paredz paplašināt atkritumu dalītās vākšanas sistēmu, attīstīt atkritumu apsaimniekošanas institucionālo sistēmu, veidojot spēcīgākus atkritumu apsaimniekošanas reģionus un īstenot aprites ekonomikas principus, lai būtiski palielinātu atkritumu pārstrādi un samazinātu apglabājamo atkritumu apjomus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!