"Māja vēja virzienā" jeb "Windward House" atrodas Anglijas rietumu pilsētas Glosteršīras augstākajā kalnā ar skatu uz Vajas ieleju. Māja pērn ieguva prestižo "RIBA House of the year 2021" balvu, norādīts "Alison Brooks Architects", kas ir šīs mājas arhitektu komanda, mājaslapā.

18. gadsimtā celtā lauku māja desmit gadu laikā pārveidota par īpašu vietu – ne tikai dzīvesvietu pensionētam pārim, bet arī Indijas un Āfrikas mākslas galeriju, norādīts Britu arhitektu karaliskā institūta ("The Royal Institute of British Architects" jeb RIBA) mājaslapā. Reizēm mākslas galerija dzīvojamā mājā mazina mājīguma sajūtu, taču ne šajā gadījumā. 623 kvadrātmetrus lielās lauku mājas kopējā noskaņa ir gaisīga, rāma, eleganta – teju ideālais arhitektūras, ainavas, apdzīvotības un mākslas apvienojums, apgalvo RIBA pārstāvji.

Portāls "House & Garden" viesojās pie mājas īpašniekiem – Deivida un Dženijas Klifordiem un sarunā ar viņiem uzzināja, ka pirms nedaudz vairāk nekā 10 gadiem, kad pāris iegādājās māju, nekustamā īpašuma aģents to viņiem raksturoja kā izcilu lauku rezidenci un vienu no pieprasītākajiem Glosteršīras nekustamajiem īpašumiem. Reiz tā bija skaista četru guļamistabu māja, bet pēdējos gados laika zobs tai bija nopietni kaitējis, tādēļ tika pieņemts lēmums atgriezt tās agrāko spozmi.

Pirmais posms pārbūves darbos bija sākotnējās lauku mājas pārveide, teikts institūta mājaslapā. Tās vienā pusē trīs stāvi apvienoti vienā telpā, radot plašu izstāžu zāli, kas, kā norāda "House & Garden", paredzēta Deivida etnogrāfiskās mākslas kolekcijai, ko viņš krāj no septiņdesmitajiem gadiem.

Arhitekti saglabāja mājas oriģinālās kāpnes, kas savieno vairākas nelielas telpas. Piebūve ar gaišo interjeru ir lielāka par seno māju un dabiski saplūst ar to, taču tajā pašā laikā veidota ar sarežģītiem arhitektūras risinājumiem, kas sniedz plašuma sajūtu un rūpīgi pārdomātus skatus uz āru visos virzienos no jebkuras telpas mājā.

Skaisti sakārtotā kāpņu konstrukcijā atrodas 50 mazu skulptūru režģis, bet augšstāvā – ērta un gaiša guļamistaba un darba kabinets. Virtuve, kas aplūst ar lielu ēdamistabu, pirmajā stāvā ir apakšstāva centrālais punkts un tā "sirds", jo pāris ir lieli ēst gatavotāji. Ap dārzu ierīkots skaists dārzs, kas ainaviski pielāgots apkārtējai dabai, un uz to mājas īpašnieki var noskatīties cauri lieliem dzīvojamās istabas logiem.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !