Foto: Shutterstock
Tavs mājas pagalms var būt vieta, kur patverties no ikdienas pienākumiem un stresa izraisītām situācijām. Tā ir tava miera oāze un glābiņš no ārpasaules un ziņkārīgo skatieniem. Portāls "Better Homes & Gardens" iedvesmai dalās ar padomiem un vienkāršiem risinājumiem, kā savā teritorijā esošo ārtelpu paslēpt citu acīm un padarīt privātāku. Daudzas lietas vari ieviest jau tagad, citas – plānojot pagalma iekārtojumu nākamajā sezonā.

"Pacel" augus

Lai paslēptu pagalmā notiekošo, viens no risinājumiem ir augsto dobju izmantošana. Ir teju neticami, cik daudz noslēgtāks top pagalms, ja tavi iemīļotākie augi slejas par pusotru metru augstāk un ir aplūkojami acu līmenī. Īpaši labi augstajās dobēs izskatās ziemcietes – tās ir kuplas, košas, augumā lielākoties garas un blīvi augošas. Rudens ir piemērotākais laiks augsto dobju ierīkošanai, tādēļ lasi rakstā "Augstās dobes: modes kliedziens vai teju neaizvietojams un ērts risinājums", kā tās pareizi izveidot.

Starp citu, augstās dobes iesaka arī veidot gadījumā, ja cīnies ar akmeņainu, mālainu vai cita veida trūdvielām nabadzīgu augsni.

Atpūtas vieta starp kokiem

Ja nevēlies visu mājas pagalmu izvedot par privāto paradīzi, izvēlies tikai vienu tā stūri un iekārto par vietu, kur baudīt no citiem slēptu un netraucētu atpūtu. Piemērotākā vieta šādam mērķim ir vieta starp kokiem. Šeit tad var izvietot, piemēram, šūpuļtīklu, atpūtas krēslus un citus dārza aksesuārus vai mēbeles pēc izvēles. Lai vietu padarītu ērtāku un arī īpašāku, velti uzmanību un pūles, lai izveidotu skaistus un interesantus apstādījumus, kas uzlabos omu un priecēs acis.

Foto: Shutterstock

Izvēlies režģa žogu

Režģa žoga izvietošana ir labs variants pagalma nožogošanai, tajā pašā laikā nenoslēdzot to pilnībā. Turklāt režģu paneļi ir ne tikai lētāks risinājums nekā žoga uzstādīšana, bet arī ideāli piemēroti vīteņaugiem un citiem kāpelējošajiem augiem, kas sniedz papildu krāšņumu un skaņas izolāciju. Kādus skaistus vīteņaugus ar ziediem izvēlēties savam pagalmam, lasi rakstā "Ziedoši vīteņaugi, ar ko krāšņot žogus un lapenes".

Foto: Shutterstock

Klasiskā izvēle – dzīvžogs

Dzīvžogs ir klasiska vērtība un viens no populārākajiem veidiem, kā paslēpt pagalmu no citu skatieniem. Lai efekts būtu vienlīdz labs gan ziemā, gan vasarā, izvēlies mūžzaļās šķirnes, kas pildīs uzdevumu visu gadu. Lai dzīvžoga kopšana būtu salīdzinoši viegla, un tas neprasītu daudz papildu rūpes, izvēlies klimatam atbilstošākās šķirnes. Ko izvēlēties dzīvžoga veidošanai, lasi rakstā "Zaļā siena dārzā: kādu dzīvžogu izvēlēties".

Veido stādījumus rindās

Interesants un vizuāli skaists risinājums ir stādījumu veidošana rindās, izkārtojot dobes vienu aiz otras, tālākajā galā audzējot augumā augstākos augus un priekšā – īsākos. Tālākajā rindā var audzēt košumkrūmus, īpaši augstas puķes un graudzāles, pakāpeniski veidojot rindas ar īsākiem augiem, priekšā ierādot vietu mazākajiem. Iedvesmai lasi, kuri ir augumā mazi augi, kas iekļaujas pat mazākajos dārzos, rakstā "Augi 'īkstīša' izmērā, kas labi izskatīsies pat mazākajā dārzā".

Foto: Shutterstock

Radoši risinājumi žoga vietā

Izmanto neparastus risinājumus un materiālus savas teritorijas norobežošanai. Varbūt klasikā žoga vietā tev padomā ir kāds cits radošs veids, kā panākt, lai tas pilda to pašu funkciju, ko žogs, bet ir neparastāks par to. "Better Homes & Gardens" apraksta risinājumu, kurā žoga imitācija veidota no matēta organiskā stikla. No vienas puses tas paslēpj pagalmu no kaimiņiem, no otras – ļauj bagātīgi ieplūst gaismai.

Dažāda veida žogi

Nav pagalma iekārtošanas un plānošanas noteikumu, kurus būtu liegts pārkāpt, ja tie neatbilst tavām vēlmēm, vajadzībām un kopējam stilam, ko ievies, veidojot pagalmu. Tu vari kombinēt dažādus žogu veidus un tas izskatīsies ne tikai interesantāk, bet var būt arī tavam konkrētajam pagalmam praktiskāks risinājums. Piemēram, vienā pagalma malā ir koka žogs, blakus – dzīvžogs, bet vēl gar citu pagalma malas robežu aug augsti koki, kas veido ēnu un bloķē skatu uz pagalmu no augšas, piemēram, kaimiņu mājas otrā stāva logiem.

Izmanto vīteņaugu potenciālu

Kāpelējošajiem vīteņaugiem ir plašs pielietojums, tādēļ – izmanto to! Iestādi blīva lapojuma vīteņaugu, piemēram, pie žoga, lapenes vai cita elementa pagalmā, kas atrodas vietā, no kuras labi pārredzama tavā teritorijā notiekošā darbība. Lai vīteņaugiem piešķirtu lielāku nozīmi pagalma privātuma veidošanā, iestādi vairākus to veidus.

Foto: Shutterstock

Lielas puķu kastes

Mazām teritorijām labs risinājums ir izteikti lieli un skaisti puķu podi, kastes, konteineri, kas atbilst kopējam ārtelpas stilam. Puķu konteineri tiek izmantoti arī, lai gūtu efektīvu un modernu efektu.

Izmanto teritorijā esošās ēkas

Izmanto garāžu, šķūnīti, māju vai citu ēku teritorijā kā aizsegu un izveido atpūtas zonu aiz kādas no tām. Privātu stūrīti netraucētai atpūtai var izveidot arī uz terases, kas vērsta pret iekšpagalmu.

Koki – pacietīgajiem

Vienkāršs, bet efektīvs veids, kā bloķēt skatu, ir koki. Ja nav nepieciešams tūlītējs efekts, iestādi ātri augošus kokus, kas pāris gadu laikā paslēps tavu privāto teritoriju no apkārtējiem. Dārzkopības portāls izceļ robīnijas. Tie ir īpaši ātraudzīgi koki, kas ne tikai paslēpj pagalmu no ziņkārīgo acīm, bet ir arī skaists un centrāls objekts pagalmā. Lai apstādījumi pildītu savu uzdevumu visu gadu, papildini stādījumu ar pāris mūžzaļajiem kokiem.

Foto: Shutterstock

Apstādījumi ap žogiem

Žogi var izskatīties garlaicīgi, bet labā ziņa ir tā, kas tos ir salīdzinoši vienkārši padarīt interesantākus un izmantot kā pateicīgu fonu košiem un skaisti veidotiem apstādījumiem. Stādi pie tiem viegli kopjamas viengadīgās puķes, ziemcietes un krūmus, lai žogu padarītu vizuāli pievilcīgāku un interesantāku. Īpaši vērs uzmanību ziemcietēm, kas izstiepjas žoga augstumā vai ir par to garākas, tādējādi vēl vairāk paslēpjot tavu pagalmu no ārpuses.

Ne tikai pa perimetru

Daudzi kokus un krūmus stāda tikai pa perimetru vai tuvu dzīvojamai mājai, bet, veidojot koku un krūmu apstādījumus pa vairākām zonām pagalmā, efektīvāk varēsi izmantot ārtelpu, tā veidosies "apdzīvotāka" un radīs privātāku noskaņu. Ja pagalms ir mazs, izvēlies kokus un krūmus, kas stiepjas uz augšu, nevis veido kuplu vainagu.

Skaņas izolācijai – strūklaka un šalcošas graudzāles

Privātumu var iegūt ne tikai aizsedzot skatu uz ielu vai kaimiņa pagalmu, bet arī noslāpējot apkārtējās skaņas. Ja dzīvo skaļā rajonā un nevēlies pagalmā dzirdēt mašīnu rūkoņu, bērnu klaigas no tuvējā bērnudārza, tad risinājums ir uzstādīt āra strūklaku vai citu ūdens objektu vai elementu, kas apslāpēs traucējošās skaņas. Izvēlies arī kokus, krūmus un graudzālēs, kas vējā klusu šalko un rada patīkamu skaņu.

Foto: Shutterstock

Žogs – tikai atsevišķās vietās

Neparastāks, bet arī pieņemams risinājums ir žoga izveide nevis pa visu perimetru vai visā pagalma robežas garumā, bet atsevišķās vietās, kur tas nepieciešams. Šādā veidā žogu var izmantot arī kā interesantu dizaina elementu. Tādā gadījumā izvēlies žogu no neparastāka materiāla, krāsas vai izmanto to kā atbalstu vīteņaugiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!