Foto: Shutterstock
Vasaras sajūtu dārzā rod ne tikai mīkstais mauriņš, pa kuru var bradāties basām kājām, un zeļošā daba visapkārt, bet arī putnu čalas, varžu kurkstoņa un kukaiņu sanoņa.

Tomēr kukaiņiem dārzā ir daudz svarīgāka loma. Tie dārzā veicina dārzā bioloģisko daudzveidību, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra mājaslapā norādījis vecākais eksperts dārzkopībā Māris Narvils.

Piemēram, visiem labi zināmās bites ir ļoti nozīmīga plēvspārņu sugu grupa, tajā ietilpst arī daudzas parazitējošas sugas. Medus bite ir viens no pašiem vērtīgākajiem kukaiņiem, kāds ir cilvēka apsaimniekošanā. Bites vāc medu, ziedputekšņus, bišu maizi – propolisu, veido vasku. Apputeksnēšanā tām ir neatsverama nozīme.

Savukārt kamenes ir ļoti nozīmīgs apputeksnētājs, kas lido praktiski jebkuros apstākļos, pat tad, kad bites var nelidot.Ligzdas veido augsnē, peļu alās, zemsedzē un tamlīdzīgās vietās.

Dārzā svarīgas ir arī ziedmušas, kuras nezinātājs var sajaukt ar lapseni. Krāsojums tām tipisks − melns ar dzeltenu. Retāk tās ir vienkrāsainas. Ir sugas ar matiņiem, atgādina kamenes. Ziedmušas ir ļoti labas lidotājas, viegli atpazīstamas pēc specifiskā lidošanas stila. Var lidojot stāvēt uz vietas gaisā, tad mainīt lidojuma virzienu un atkal stāvēt, tad nolaisties uz zieda. Ziedmušas apmeklē dažādus ziedus, bet vislabprātāk tieši čemurziežu dzimtas augus – dilles, ķimenes, fenheli. Tās ir nozīmīgas apputeksnētājas. Tās visas ir derīgas, sastopamas laputu, bruņutu, tripšu kolonijās un tikko no oliņām izšķīlušos tauriņu kāpuru vidū. Ziedmušu piesaistē liela nozīme ir nektāraugu audzēšanai, ceļmalu sakopšanai tā, lai tur parādītos čemurziežu dzimtas augi.

Vairāk par derīgajiem organismiem dārzā vari lasīt šeit, savukārt par to, kā dārzā izbūvēt kukaiņu "viesnīcas", lai kukaiņi dārzā ne tikai varētu mieloties, bet arīdzan pārziemot, uzzināsi, klikšķinot šeit.

Turpinājumā apkopojums ar krāšņiem ziediem, kas tauriņiem un citiem apputeksnētājiem dārzā īpaši patiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!