Foto: Shutterstock
Ir augi, kas smaržo izteiktāki par citiem, un ir taču tik patīkami uzturēties dārzā, kurš ievīts dažādu nošu nokrāsās – mazliet rūgteni, te bezgalīgi saldi vai pavisam, pavisam svaigi. Palūkosim, kuri augi jūliju iesmaržina kā neviens cits.

Dāvida budleja


Bagātīga ne tikai vizuāli, bet arī apveltīta ar spēcīgu, medum līdzīgu aromātu – tāda ir Dāvida budleja (Buddleja davidii), kas pēdējos gados aizvien vairāk un vairāk parādās mūsu dārzos. Turklāt, kā savulaik "Māja&Dārzs" norādīja Dārzkopības centra "Hortes" klientu apkalpošanas speciāliste dārza nodaļā Gunta Sāre, budlejas to ziedu smaržas un krāsu dēļ ir īsti tauriņu magnēti.

Dāvida budleja, kas vizuāli izskatās pēc gaisīga krāšņa mākoņa, priecē ilgi – no jūlija līdz pat rudens salnām. Vidējā izmēra krūms, gluži kā paši tauriņi, ir saulmīlis, tāpēc to vēlams stādīt gaišā saulainā vietā, kur nevalda ziemeļu vēji, un ir trūdvielām bagātā smilts vai smiltsmāla augsnē.

Foto: Shutterstock

Budlejas ir diezgan jūtīgas, tāpēc eksperte iesaka ievērot dažus knifus, lai tās sagādātu prieku gan pašam, gan lidoņiem. Pirmām kārtām, krūms var izaug divus trīs metrus augsts, taču ieteicams būtu to pavasarī apgriezt un veidot kuplāku, jo tādā veidā bagātīgāk veidosies ziedi. Pavasarī vēlams budleju pabarot ar mēslojumu – kūtsmēsliem vai minerālmēsliem ar mikroelementiem, kas palīdzēs krūmam ziedēt daudz krāšņāk.

Dažas no šķirnēm, kuras vērts izcelt: tumši violetā 'Black Knight' un 'Magenta munchkin', rozā 'Pink Delight' un 'Pink Panther', purpursarkanā 'Royal Red' un 'Prince Charming', violetā 'Empire Blue', baltā 'White Profusion', divkrāsu (lillā un oranža) 'Flower Power'.

Puķu tabaka


Puķu tabaka (Nicotiana alata) iespējams ir viens no aromātiskajiem augiem dārzā, kas īpaši izteikti smaržo vakaros. Augs ar gaisīgajiem ziediem ir diezgan jūtīgs un dārzā tas priecē no jūlija līdz septembrim.

Foto: Shutterstock

Puķu tabakai patiks saulainas vai viegli noēnotās vietas, kā arī trūdvielām bagāta augsne, jo augam nepieciešams daudz mēslojuma, "Māja&Dārzs" rakstā šeit pastāstīja SIA "Rīgas meži" daļas "Rīgas dārzi un parki" speciāliste. Un, lai augs veidotu bagātīgu ziedēšanu uz sānu dzinumiem līdz pat rudens salnām, pēc noziedēšanas jānogriež galvenā vārpa. Vēl pamudināt puķu tabaku bagātīgai ziedēšanai ir vasaras otrā pusē, kad augs sasniedzis pilno augumu, reizi nedēļā pabarot ar ūdenī šķīstošiem ziedēšanu veicinošiem minerālmēsliem.

Dažas no šķirnēm, kuras vērts izcelt: violetā 'Perfume Deep Purple', sarkanā 'Babybella', laima zaļā 'Lime Green', baltā 'Starlight Dancer', rozā 'Little Nicky'.

Mosanas abēlija

Mosanas abēlijasi (Abelia mosanensis) ir intensīva eksotiska smarža ar muskusa notīm un tās aromātu mēdz pielīdzināt tam, kādu raisa ceriņziedi.

Košumgrūms var sasniegt apmēram divu metru augstumu, tam ir nedaudz pārkareni zari un zaļš lapojums, kas vasaras otrajā pusē iekrāsojas sarkans. Mosanas abēliju mēdz izvēlēties kā risinājumu dzīvžogam – tad aromāts ir jo spēcīgāks un jaušams ne tikai dārzā, bet jau ārpus teritorijas. Lai gan Mosanas abēlija ir ziemcietīga, bargākās ziemās dzinumu gali var apsalt.

Foto: Shutterstock

Mosanas abēlijai vislabāk ierādīt saulainu vietu vai pusēnu, kurā košumkrūms pasargāts no valdošajiem vējiem, un augsnei jābūt labi drenētai, ideālā gadījumā – mitra māla vai smilšmāla.

Lai košumkrūms bagātīgi ziedētu un radītu jaunus dzinumus, tas regulāri jāapgriež. Par Mosanas abēlijas kopšanu un audzēšanu vairāk vari lasīt šajā "Māja&Dārzs" rakstā.

Dažas no šķirnēm, kuras vērts izcelt: 'Sunshine Daydream', 'Lavender Mist', 'Plum Surprise'.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!