Foto: Shutterstock
Saūda Arābijā atsākti "Jeddah Tower" jeb Džidas torņa būvdarbi. Un pēc pabeigšanas tas kļūs par augstāko debesskrāpi visā pasaulē, vēsta arhitektūras portāls "Dezeen".

Varenā celtne, kuru projektēja arhitektūras birojs "Adrian Smith + Gill Gordon", pēc pabeigšanas sliesies kilometra augstumā. Tādējādi debesskrāpis pārspēs šī brīža rekordistu – 828 metrus augsto "Burj Khalifa" torni Dubaijā.

Kā liecina projekta skices, pēc pabeigšanas debesskrāpis būs stiklots, trijstūra veida, kas tuvāk virsotnei sašaurināsies. Debesskrāpja sienas no ārpuses ik pa brīdim papildinās spurām līdzīgas konstrukcijas, padarot to dizainu interesantāku. Pirms būvdarbu apturēšanas 2018. gadā celtnieki bija pabeiguši aptuveni trešdaļu ēkas, izbūvējot 63 stāvus.

View this post on Instagram

A post shared by The B1M (@theb1m)


Paredzēts, ka tornis būs Džidas pilsētas ekonomiskais centrs, kurš kalpos gan kā komerciāls, gan dzīvojamais projekts. Plānots, ka tajā atradīsies pieczvaigžņu viesnīca, rezidences, biroji, kas aizņems septiņus stāvus no debesskrāpja, kā arī tūrisma objekti, piemēram, pasaulē augstākais skatu laukums, kas būs ierīkots 664 metru augstumā.

Ēkas būvniecība nav ritējusi tā, kā iepriekš paredzēts. Darbi sākās jau 2013. gadā, taču 2017. gadā divi no ievērojamākajiem projekta atbalstītājiem, Saūda Arābijas princis un miljardieris Al Valids bin Talals un Džidas torņa būvniecības uzņēmuma "Bin Laden Group" priekšsēdētājs Bakrs Bin Ladens, tika aizturēti vērienīgas pretkorupcijas operācijas laikā, vēsta CNN.

Debesskrāpja būvniecība iekļaujas valdības izvirzītajā vīzijā dažādot karalistes ekonomiku un samazināt tās atkarību no naftas biznesa.

Pusotrs, trīs vai pieci kilometri? Cik augstus debesskrāpjus iespējams uzbūvēt

Foto: AP/Scanpix/LETA

Tūkstošgadēm ilgi augstākā cilvēku būvētā struktūra bija Heopsa piramīda, lielākā no Gīzas piramīdām. Mūsdienās tā pārsteidz ar savu vēsturisko nozīmīgumu, bet ne vairs ar augstumu – nepilni 140 metri vairs nekas dižs nav. Īstais debesskrāpju bums sākās pagājušajā gadsimtā, bet šajā gadsimtā vairāki pārsniedza 600 metru atzīmi, ierindojoties megaaugsto ēku kategorijā. Jau desmit gadus rekordists ir 828 metrus augstais “Burj Khalifa” debesskrāpis. Taču projektētāji iecerējuši arī kilometru un jūdzi augstus gigantus. Cik augstu varam būvēt (un cik tas ir jēgpilni)?

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!