Foto: Shutterstock
Telpaugus bieži pērkam, jo telpā vienkārši gribas ienest kripatiņu dabas un dzīvīgā zaļuma, aizmirstot, ka augi patiesībā palīdz uzturēt veselīgu mikroklimatu mājoklī.

Liela daļa pat neapzinās, cik slikts gaiss patiesībā ir telpās, kurās ik dienu tiek pavadīts krietns laiks. Piemēram, daudzi produkti, kurus lietojam, lai uzkoptu un atsvaidzinātu māju, gaisu papildina ar neredzamiem toksīniem. Visi gaisu atsvaidzinošie līdzekļi nav tikai patīkama smaržiņa, tā ir ķīmiska viela, kas virmo gaisā, to piesārņojot.

Lai arī iekštelpu gaisa piesārņojums ir ļoti sarežģīta problēma, maz regulēta un ļoti individuāla problēma katrā mājoklī, svarīgi darīt visu, lai tas būtu pēc iespējas labāks gan paša veselībai, gan arī mājokļa "veselībai", jo, piemēram, pārlieku mitrs gaiss var izraisīt pelējuma veidošanos mājoklī.

Lai novērstu problēmu, var izmantot gaisa attīrītājus ar augstas efektivitātes (HEPA) filtriem. Taču tā, kā tas prasa zināmas investīcijas, jāatceras, ka labu darbiņu gaisa attīrīšanā veic arī telpaugi. To lapas uzņem oglekļa dioksīdu un citus piesārņojumus, kurus pēc tam izmanto dažādos procesos vai sadala. Īpaši svarīga ir arī augšanas vide, piemēram, augsne vai augsnei pievienotais komposts, jo vairākos pētījumos pierādījies, ka tie piesārņojumu absorbē vairāk nekā pats augs.

1980. gadu beigās NASA meklēja veidus, kā attīrīt gaisu savās kosmosa stacijās, un pētīja arī to, kādi augi palīdz filtrēt gaisā esošās toksiskās vielas un oglekļa dioksīdu pārvērš skābeklī. 1989. gadā pētījums tika pabeigts un uzskaitīti augi, kas šādas funkcijas spēj veikt. Ziņojumā ieteikts, ka nepieciešams vismaz viens augs katriem 10 kvadrātmetriem, lai būtu gaidītais efekts.

Viens no šādiem telpaugiem ir pušķu hlorofīts, kas turklāt ir padevīgs augs un zels teju katrā mājoklī, jo ir mazprasīgs, taču pēc izskata tas ir visnotaļ interesants.

Foto: Shutterstock

Labu darbiņu veic arī aglonēmas, kas izcelsies ar skaisto lapojumu. Vislabāk šis augs jutīsies siltās un saulainās telpās (tām nepatīk caurvējš), un jāpielūko, lai puķe netiktu pārlaistīta, par to liecinās dzeltējošas lapas.

Foto: Shutterstock

Zelta scindapsis (kuru mēdz dēvēt arī par Velna efeju) ir nākamais variants, ja gribi labumu gaisa attīrīšanai un vienlaikus arī nokarenu un ļoti izturīgu telpaugu, tam nekaitē arī kāds tumšāks stūris istabā.

Foto: Shutterstock

Arī eksotiskās antūrijas lieti noder. To skaistākā rota ir košā seglapa, kas ieskauj ziedu vālīti. Antūrijai patiks gaiša vieta, mitrāks gaiss, taču to nav vēlams pārāk bagātīgi laistīt.

Foto: Shutterstock

Dracēnas, kas pavisam bieži tiek dēvētas vienkārši par "palmām" būs augs, kas spēj izaugt arī līdz krietnam augstumam un mājoklī ienest pamatīgu zaļuma devu.

Foto: Shutterstock

Vēsākām telpām, piemēram, verandai, izcils augs būs ložņājošā parastā efeja. Efejām patīk mitra augsne, un tās laiku pa laikam būs jāformē, taču tikpat svarīgi to arī nepārlaistīt. Gaisa kvalitāti labi ietekmē arī citas efejas.

Foto: Shutterstock

Visiem labi pazīstamās un iemīļotās līdakastes jeb svītrainās sansevjēras arīdzan ir telpaugu sarakstā, kuri labi noder gaisa kvalitātes uzlabošanā. Uz šo augu gan jāatceras likums: labāk mazāk, nekā par daudz, jo to ļoti viegli var pārlaistīt.

Foto: Shutterstock

Ar košu seglapu lepojas arī vērtīgās spatifīlas. Jāņem vērā, ka tās ir indīgas, tādēļ noteikti mājoklī jātur vietā, kur klāt netiek ne mājdzīvnieki, ne bērni, turklāt tās itin labi pieņems arī tumšākus istabas nostūrus.

Foto: Shutterstock

Izmantotie avoti:

Can houseplants purify the air in your home?
NASA says these 18 plants are the best at naturally filtering the air in your home

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!