Foto: Shutterstock
Neatkarīgi no tā, esi pieredzējis telpaugu vācējs vai tikai nesen atklājis augu plašo pasauli, ir tādi, kas pelnījuši, ka tiek pamanīti. "The Spruce" apkopojis jomas ekspertu personīgi iecienītākos, bet mazāk novērtētos istabas augus, kas pelnījuši, ka nākamreiz, kad dodies iegādāties papildinājumu savai augu kolekcijai, pievērs tiem uzmanību.

Vaskapuķe (Hoya Carnosa)

No sākuma vaskapuķe var šķist necila, vien gaļīgām tumšzaļām lapām, bet pagaidi tikai, kad tā sāk ziedēt… Arī šokolādei līdzīgā smarža, kas raisās no vaskainajiem ziediem, apbur.

Vaskapuķes dzimtene ir Austrumāzija un Austrālija. Tā kā vaskapuķe ir sukulents, tai patīk mitrums, tāpēc priecāsies, ja uzbērsi mizu mulču un regulāri apsmidzināsi lapas. Kārtīgi laisti, kolīdz augsnes virskārta apžuvusi, pabaro – reizi mēnesī augšanas laikā. Ziemā jālaista mazāk, vasarā vairāk.

Puķupods jānovieto gaišā vietā, taču ne tiešos saules staros (der vieta, kuru apspīd rīta vai pēcpusdienas saule). Ēnainā vietā vaskapuķe var neraisīt ziedus, bet tai izteikti patīk mākslīgais apgaismojums, tādēļ ideāli piemērota biroja telpām.

Foto: Shutterstock

Apmaļu dracēna (Dracaena marginata)

Ja manipulē ar gaismu, apmaļu dracēna var izveidot dīvainas formas un tādējādi kļūt par estētisku papildinājumu dažādos interjeros (sākot no moderniem līdz eklektiskiem). Apmaļu dracēna savulaik bija populāra, taču gadu gaitā nokļuvusi aizmirstībā, jo uzmanība tiek vairāk pievērsta augiem, kas uz konkrēto brīdi nosaukti par aktuāliem.


Apmaļu dracēna ir lielisks augs, ar kuru sākt savu ceļu telpaugu pasaulē, jo ir izturīgas pret vāju apgaismojumu un prasa nelielu aprūpi.

Mini kociņam ir elegantas garas lapas, tas labi izskatās viens vai telpaugu grupā. Priekšroku dod izteikti gaišai vietai, taču iztur arī ēnaināku vietu (tiesa, lapas augs mazākas un mazāk spilgtas). Lai gan apmaļu dracēna ir izturīga pret neregulāru laistīšanu, tai patīk mitra augsne.

Lai pa laikam no auga lapām jānoslauka putekļi, jānoņem nokaltušās, lai būtu veselīga un skaista. Toksiska mājdzīvniekiem.

Foto: Shutterstock

Gumijkoks (Peperomia obtusifolia)

Dažreiz vienkāršie, viegli kopjamie augi tiek nepelnīti aizmirsti, un viens no tādiem ir gumijkoks, kas pēc ekspertu domām ir nenovērtējams un kuram vajadzētu būt ikviena mājās. Un tiešām, ko vairāk var vēlēties – pietiks, ja to aplaistīsi vienreiz nedēļā, turklāt, pat ja turēsi to istabas tumšākajā stūrī, izdzīvos.


Gumijkoks ir kompakts, ar biezām vaskainām lapām; lēnu augošs un mazprasīgs, bet patīk mitrums, jo dzimtene ir Dienvidamerika, kur tas aug tropu lietus mežos (taču ņem vērā, ka mitra, ne slapja augsne, citādi var piemesties sakņu puve, tāpēc labāk lieku reizi neaplaistīt, nevis pārāk daudz). Gumijkoks nav liels ēdājs, tādēļ pietiks, ja to pabaros ar šķidro universālo mēslojumu vienu vai divas reizes mēnesī, lai veicinātu veselīgu lapotņu augšanu.

Nav toksisks mājdzīvniekiem. Patīk atrasties gaismā, bet ne tiešos saules staros. Izturīgs pret kaitēkļiem un slimībām.

Foto: Shutterstock

Ziemas jasmīns (Jasminum polyanthum)

Daudzi neapzinās, ka jasmīns neaug tikai ārā un tas var būt arī brīnišķīgs istabas augs. Ziemas jasmīns ir labs risinājums iekštelpās, tas ir "paklausīgs", ja vien neatrodas tiešos saules staros. Kāpelējošais augs priecē ar saldu izteiktu smaržu un bagātīgu ziedēšanu no ziemas beigām līdz pavasarim. Lai stimulētu ziedēšanu, rudenī tas jāpārnes uz mazliet vēsāku telpu.


Lai iegūtu vēlamo formu un kontrolētu ātraudzīgā jasmīna augšanu, pēc ziedēšanas jāapgriež. Taču var jasmīnu atstāt arī augam pašplūsmā savā tempā, tikai tad jānodrošina režģis vai cita veida vertikāla konstrukcija, pa kuru tam vīties. Augam patiks, ja vasarā to iznesīs ārā gaišā vietā.

Foto: Shutterstock

Gaisā augošie augi

Augi, kuru saknes nav paslēpušās zem zemes, bet aug virszemē, guvuši slavu kā ātri iznīkstoši, tādēļ nav populāra izvēle. Pie šīs neglaimojošās slavas gan lielā mērā vainojama nepareiza kopšana – vairums cilvēku iedomājas, ja jau augam nav nepieciešama augsne, to var turēt tumšā vietā. Taču patiesībā tie zeļ un plaukst gaišā vietā (bet ne tiešos saules staros, lai neapdedzinātu smalkās lapas) un vienīgais, kas jādara, ir reizi nedēļā 30 minūtes jāpamērcē bļodā.

Ja tos pareizi uztur, gaisa augi kalpo dažus gadus.


Foto: Shutterstock

Izmantotie avoti: "Gardenersworld.com", "Thespruce.com", "Gardenia.com", "Rhs.org.uk".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!