Facebook žurnālā "Par Āgenskalnu" publicēts dinamisks video "HAGENSBERG➜HĀGENSKALNS➜ĀGENSKALNS" par šīs Rīgas apkaimes vēsturi un izskatu dažādos laikos. Tajā redzami gan kadri no rosīgā Āgenskalna tirgus, gan ziemas prieki netālu no Zasulauka stacijas, gan Kalnciema ielas izskats pirms 100 gadiem un daudzi citi spilgti mirkļi.

Facebook žurnālu "Par Āgenskalnu" izveidojis Ilgonis Linde, un tas darbojas kopš 2014. gada 2. aprīļa. Žurnālā tiek publicēti dažādi vēsturiski attēli, fotogrāfijas un apraksti par Āgenskalnu jeb, kā to kādreiz dēvēja, Hāgenskalnu (Hagensberg).

Āgenskalna nosaukums cēlies, latviskojot Hāgena muižiņas nosaukumu, jo Daugavas senkrastā 17. gadsimtā slējās tikai Hāgenam piederošie īpašumi, teikts portālā Citariga.lv.

Tomēr rajona apdzīvotība esot daudz senāka,. Pirmā zināmā Āgenskalna un visas Pārdaugavas būve bijušas nocietinātās Māras dzirnavas, par ko ir ziņas vismaz no 1226. gada.

Āgenskalns bija tipiska Rīgas priekšpilsēta ar koka apbūvi, ko nepieciešamības gadījumā varējuši viegli nodedzināt. Tas arī vairākkārt izdarīts - piemēram, Ziemeļu kara vai Napoleona karagājiena laikā. Arī pašlaik Āgenskalna koka apbūve ir valstiski nozīmīgi arhitektūras pieminekļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!