Ceļojums uz Ēģipti, Maltu, Bulgāriju? Varbūt Itāliju vai Floridu? Patiesībā arī šobrīd tas nav tik nereāli, jo visas šīs un vēl daudzas līdzīgas vietas atrodamas tepat, Latvijā. Kur šīs vietas meklēt, un kā radušies to nosaukumi? Par to šoreiz!

"Balkanu kalni"

Latvijas ziemeļaustrumu pierobežā, Viļakas novadā, atrodas gleznains zemes stūrītis, dabas parks ar pavisam dienvidniecisku nosaukumu –"Balkanu kalni", kam ir zināma līdzība ar dienvidos esošo kalnu grēdu, proti, Balkānu kalniem.

Kāpēc šāds nosaukums? Par vietvārda izcelsmi klīst dažādi nostāsti, piemēram, šo nosaukumu devuši vietējie puiši, kas lielā skaitā piedalījušies krievu–turku karā, bet, atgriezušies kalnainajā apvidū, saskatīja līdzību ar Balkānu pussalu, pastāstīja Viļakas tūrisma informācijas centra pārstāve Inese Matisāne. Ir arī minējums, ka tas varētu būt attālums, jo Šķilbēnu pagasts atrodas pašā Krievijas pierobežā – un smilšainie lauku ceļi varētu kavēt Latvijas skaisto ainavu baudītājus braukt uz Balkāniem.

Vietējās nozīmes dabas aizsardzības objekts dabas parks "Balkanu kalni" izveidots 2002. gadā. Gleznainajā apkārtnē atrodas divas Ziemeļlatgales augstienes augstākās virsotnes – Kangaru un Balkanu kalni.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!