Laiks nestāv uz vietas – un tas manāms ik uz soļa. Arī pilsētu vaibstos pamanāmas izmaiņas, kas mijas gan ar senu rūdījumu, gan modernu spozmi. Šajā reizē, turpinot iepazīt Gulbeni toreiz un tagad, piedāvājam jaunu ieskatu pilsētas izmaiņās.

Vecgulbenes muiža ar Balto un Sarkano pili bija Gulbenes pirmais un senākais centrs – tā kādreiz bija viena no krāšņākajām muižām Latvijā. Šī vieta tika postīta kara gados un arī padomju laikā, "Tūrisma Gidam" pastāstīja Gulbenes novada bibliotēkas sabiedrisko attiecību speciāliste Liene Baranovska. Netālu no muižas atradās luterāņu baznīca, piemineklis par Latvijas brīvību kritušajiem Gulbenes draudzes locekļiem, alus darītava un Dzirnavu dīķis.

Otrs Gulbenes centrs veidojās ap dzelzceļu staciju. Abi pilsētas centri viens no otra atradās apmēram divu kilometru attālumā, starp tiem bija tukšums – pļavas, ganības un mežs.

20. gadsimta 30. gados, Gulbenei veidojoties kā svarīgam dzelzceļa mezglam, pieauga iedzīvotāju skaits, tika celtas skolas, veidojās tagadējais pilsētas centrs.

Pagājušā gadsimta 60. gados strauji attīstījās daudzdzīvokļu māju celtniecība, tika celti veikali, kultūras nams, slimnīca, aptieka, bijušā tirgus laukuma vietā tika iekārtots centrālais skvērs. Pilsētas ielas tika pārklātas ar asfaltu.

Lūk, foto!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!