Foto: Shutterstock
Cilvēku apziņā maģijai ir neviennozīmīgs statuss. Uz visu, kas ar to saistīts, cilvēki skatās kā uz kaut ko noslēpumainu un cerības rosinošu vai, tieši otrādi, neuzticību un šaubas raisošu. Šīs šaubas var radīt bailes no grēka, bet praktiskākajiem – neziņa, kā pārliecināties par konkrētā speciālista spējām. Kā saprast, kurš no viņiem tiešām ir ar īpašām spējām apveltīts, bet kurš – tikai blēdis vai šarlatāns?

Maldās tie, kas domā, ka magu var pārbaudīt, nosūtot fotogrāfiju un lūdzot kaut ko pastāstīt, jo to spēj arī gaišreģi, ekstrasensi un zīlnieki, bet lielai daļai magu nepiemīt gaišreģa spējas. Taču, ja mags minējis, ka ir arī gaišreģis, protams, vari viņu noeksaminēt šādā veidā. Magam nav tiesību melot, pat mazās lietās nē.

Internets šarlatānu atpazīšanā maz spēs līdzēt, jo arī par daudziem labiem speciālistiem sarakstīts daudz negatīva, bet šarlatāni nav paslinkojuši sevi saslavēt visur, kur iespējams. Tāpat fakts, ka speciālistam, kurš neprot pat datoru ieslēgt, ir laba mājas lapa, nepadara viņu par šarlatānu: viņš labi apzinās, ka tā ir viņa vizītkarte, un ir palūdzis kādam palīdzību. Tādēļ pārliecināties par maga spējām, visticamāk, varēsi tikai klātienē (ja vien tev nav rekomendācijas no uzticamiem avotiem).

Daži uzskata, ka jāpievērš uzmanību, vai internetā mags publicē savu fotogrāfiju, vai neslēpjas. Taču fotogrāfija ir viens no piesaistes instrumentiem, tādēļ magi, kas atņem darbu saviem amata brāļiem, savu attēlu atklātībā neizliks, to var darīt tikai tāds mags, kurš ir pārliecināts par savu aizsardzību un spēs novērst iedarbību. Līdz ar to fotogrāfija var liecināt gan par spēcīgu magu, gan pilnīgu šarlatānu, kurš nesaprot, ko dara. Parastajiem magiem fotogrāfijas, visticamāk, nebūs.

Ir cilvēki, kas uzskata, ka magiem jāstrādā bez maksas vai ar pēcmaksu. Taču rituālu veikšanai ir nepieciešami arī materiāli ieguldījumi, un arī magam ir ģimene un savas vajadzības. Turklāt par paveikto ir atbildīgs tas, kurš par to samaksājis. Ja nu rezultāts ir panākts, bet klients kādu iemeslu dēļ nesamaksā? Protams, tad mags var tērēt vēl daudz laika un naudas, lai visu atsauktu vai, sliktākajā gadījumā, kaitētu klientam, bet viņam taču tāpat ir gana, ko darīt.

Savu viedokli par to, kā atpazīt šarlatānu, pauž maģijas mākslas pasniedzēja Anna Larina no Krievijas.

Šarlatānu var nodot neticams skaits dažādu titulu un maģisko zināšanu pakāpju, piemēram, "gaišreģe 11. paaudzē", "Specpsiholoģijas un cilvēka spēju zinātniskās izpētes institūta rektors", "iesvētītais maģistrs" un tamlīdzīgi. Vēl joprojām atrodas cilvēki, kas tic šiem dīvainajiem statusiem. Nav maģijas skolu un nav diplomētu magu!

Daudzi min neticami īsus termiņus savu solījumu izpildei. Maģiskā iedarbība tiek "iedarbināta" viena Mēness cikla laikā. Protams, dažkārt maģija var nostrādāt arī ātrāk vai mazliet vēlāk, bet nekad ne dienas vai divu laikā. Šie šarlatāni paļaujas uz izmisumā nonākušo cilvēku nespēju skaidri domāt. Ja šajā pasaulē eksistētu tik spēcīgi magi, pasaulē nebūtu ne bēdu, ne karu, ne slimo, ne nelaimīgo.
100% rezultāta solījums ar rakstisku garantiju ir smieklīgs. Vari to paņemt, tikai neej pēc tam ar to uz policiju vai prokuratūru – pietaupi nervus un nebojā savu reputāciju.

Netici tiem, kas ņem samaksu tikai pēc rezultāta sasniegšanas. Kā likums, maģiskais darbs ir laikietilpīgs, prasa daudz enerģijas, nepieciešams iegādāties vajadzīgos materiālus un ziedot Spēkiem. Pat, ja solīta pēcapmaksa, ticamākais, laika gaitā tiks prasīta nauda "materiāliem", "virzībai rindā" un tamlīdzīgi. Ja mags jau sākotnēji ir melojis par pēcmaksu, bet tad sāk kaut ko prasīt, kā gan viņam var uzticēties?

Portāls "Vedminy-vesti.ru" papildina šo pazīmju sarakstu šarlatāna atmaskošanai:

  • Mags nekad neveiks rituālu svešu acu priekšā un neizmantos rituāla atribūtus klienta klātbūtnē.
  • Melnās maģijas piekopējs nevar veikt dziedināšanu! Tas nav savietojami. Palūdz magam vienu pakalpojumu un citā vārdā – otru. Ja uzrunātais "speciālists" abos gadījumos piekritīs palīdzēt, izdari secinājumus.
  • Īstam magam, kuram ir laba reputācija, klientu netrūkst, un viņš nekad nepiedāvās zīlēšanas pakalpojumus.

Cerams, ka spējām palīdzēt saprast, kādas atšķirības starp īstu meistaru un viltvārdi. Bet ļoti ceram, ka tev šīs zināšanas nenoderēs un maga pakalpojumi nekad nebūs vajadzīgi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!