"Dzīves sezonas" ir instruments sevis iepazīšanai un lēmumu pieņemšanai, par kuru zina retais. Vēloties uzzināt par to sīkāk, iztaujāju Olgu Kangizeri – speciālisti cilvēka veselības un attīstības jomā, psiholoģi, Cilvēka veselības izpētes centra (ES) eksperti, starptautiskās sabiedriskās organizācijas "Eirāzijas dziednieku forums" viceprezidenti.

– Par jūsu metodi droši vien zina tikai retais – lūdzu, īsumā pastāstiet tās būtību! Cik sezonu ir, kādas tās ir, kas kurai raksturīgs?

– "Dzīves sezonu" pamatā ir senas zināšanas par cilvēka dabu, viņa iedzimtajām īpatnībām un psihofiziologijas un sociālās dabas savstarpējo saistību. Šī zināšanu sistēma ir unikāla ar to, ka tai ir uztverei draudzīgs algoritms un praktisks pielietojums ikdienā.

Šādas pieejas avoti ir bioritmoloģija, ķīniešu filosofija un astroloģija, mācība par cilvēka meridiānu sistēmu, kā arī cikliskuma likums.

Kā dabā ir pavasaris, vasara, rudens un ziema, tā arī cilvēka dzīvi var iedalīt sezonālos laikposmos. Katrai sezonai (6 gadu ciklam) ir sava specifika fizioloģijas, emociju un vajadzību ziņā, kas, savukārt, nosaka cilvēka vispārējo stāvokli, kas ietekmē viņa dzīves notikumus.

Simptomi, kas uztrauc cilvēku, dažkārt izrādās attiecīgās dzīves sezonas norma.

Zinot savas dzīves sezonu, ir daudz vieglāk gūt panākumus sabiedrībā, uzturēt veselīgu, aktīvu fizisko formu un sadalīt dzīvības spēkus. Mūsdienās tas ikvienam cilvēkam ir vitāli svarīgi, jo intelektuālā un fiziskā slodze, kas aug līdz ar dzīves tempu, prasa augstu energoietilpību un noturību pret stresu.

  • Pavasara sezonai raksturīgas pārmaiņas un dinamika. Tāpat kā dabā, šis ir jaunu iespēju laiks.
  • Vasaras sezona vērsta uz pavasarī iesētā zelšanu un palīdz cilvēkam paplašināt dzīves telpas robežas, pārvarot šaubas un nedrošību.
  • Rudens paģēr rīcību, tam nepieciešami aktīvi, patstāvīgi lēmumi, bez kuriem netikt līdz rezultātam. Bet rezultāts ir rudens programmas daļa!
  • Ziema, gluži kā dabā, vedina cilvēku uz tādu kā apstāšanos – pārdomām, atpūtu un atjaunošanos, kas gan nenozīmē bezdarbību, bet drīzāk pāreju uz citu ritmu un citu dzīves kvalitātes līmeni. Atbilsoši tiek ielikts veselības, jaunības, veiksmes, prieka un laimes princips.

– Vai jūsu metodes izmantošanai ir nepieciešami kādi atribūti – dators, kārtis, kaut kas cits?

– Nepieciešamas manas zināšanas un informācija par cilvēku – dzimšanas datums un viņu interesējošais jautājums dzīves situācijas kontekstā. Arī saruna, kurā cilvēks pastāsta par sevi un atbild uz jautājumiem, ir informācijas avots. Lai varētu būt precīzāka savos ieteikumos, es izmantoju krāsu testu: dodot priekšroku konkrētai krāsai, cilvēks atklāj savu stāvokli.

Ja nav iespējas tikties aci pret aci, pietiek ar dzimšanas datumu un jautājuma aprakstu.

– Ezotērikas festivālā "Destiny's Gift" jūs stāstīsiet par savu metodi un sniegsiet privātkonsultācijas. Iedomāsimies, ka esmu jūsu kliente. Kādā sezonā es esmu, kas man būtu jādara, kam jāpievērš uzmanība?

– Pašlaik jūs esat vasaras sezonā. Tieši šai vasarai (pavisam ir trīs vasaras) ir tendence "ieviest kārtību" cilvēka dzīvē. To var dēvēt par dzīves telpas un vērtību inventarizācijas sezonu. Kā likums, mainās kaut kas ģimenē, darbā, attiecībās, pasaules uzskatā, sirds dziļumos, nereti – kardināli mainās.

Paaugstinās jūtīgums, jūsu uzdevums – neturēties pie vecā, necensties ar prātu saprast notiekošo, pašlaik loģika nav palīgs, vairāk jāuzticas sirdij, intuīcijai. Ir liela iespēja, ka prāts negribīgi atdos līdera pozīcijas. Nepieciešams ļaut sev kļūt "vājākai", iemācīties "novilkt formu" (elastība nav vājums: zāle piekļaujas zemei un saglabājas, bet koks stāv stingri... un sabrūk). Tiksiet galā un kļūsiet bagātāka! Tur arī slēpjas attīstība caur katru jaunu sezonu, jaunu kvalitāšu veidošanos.

Kā saka Austrumos – ļauj visam notikt! Tāda ir šīs jūsu sezonas devīze. Ja tas izdosies, nākamā dzīves sezona uzplauks visā krāšņumā un dos iespēju realizēt visus talantus, sasniegt vēlamo rezultātu un gūt gandarījumu par to.

– Paldies, sajūtas tiešām atbilst jūsu teiktajam! Kādu jomu profesionāļi izmanto "Dzīves sezonu" metodi?

– Tā var noderēt visiem, kas palīdz citiem, – pedagogiem, audzinātājiem, ārstiem, psihologiem, treneriem, masieriem, personāla speciālistiem, pat kosmetologiem.

Zināšanas par cilvēka raksturu, viņa psihofizioloģiju un pašreizējo dzīves posmu palīdz izkristalizēt aktuālos uzdevumus un to risinājumu veidus. Optimālais risinājums izvēles situācijā – lūk, īstā metodes vērtība.

Simptomi, kas uztrauc cilvēku, dažkārt izrādās attiecīgās dzīves sezonas norma. Piemēram – cilvēks jūt, ka sācis zaudēt interesi par iemīļoto nodarbi, darbspēju samazinājumu un spēku kritumu. Tas var darīt bažīgu un pat raisīt paniku, kas ne vienmēr ir pamatoti. Ja cilvēks iegājis Ziemas sezonā, šādi simptomi var vēstīt par nepieciešamību pārskatīt dzīves ritmu. Stimulēt kādreizējo aktivitāti, ieslēdzot "piekto ātrumu" būtu tas pats, kas ieslēgt atpakaļgaitu dzīves ritējumam, un tas var būt bīstami.

Audzinātājs, kas no aktīva, kustīga bērna pieprasa ilgstošu koncentrēšanos, uz ko bērns pašlaik nav spējīgs no dabas? Treneris, kurš "cieti" stimulē kādu, kuram nepieciešama "maigāka" pieeja? Milzu vēlme novājēt laikā, kad tas organismam nav piemēroti? Piemēru ir vesela jūra. Iznāk, ka speciālists, kurš strādā ar cilvēku, var būt daudz precīzāks savās darbībās, izmantojot šo metodi kā papildinstrumentu.

– Kā "Dzīves sezonu" metode darbojas jūsu pašas dzīvē?

– Jau daudzus gadus es dzīvoju ar šīm zināšanām un pielietoju tās katru mīļu dienu. Sevis pašas, savas dabas un rakstura, vajadzību un talantu, stipro un vājo pušu, fizioloģijas un emociju izpratne ir notikusi, pateicoties šai sistēmai. Līdz tās iepazīšanai man bija zināšanu fragmentu krājums, bet šī metode tās noveda līdz vienotai sistēmai. Tagad es saprotu, kas man ir nepieciešams, kas – otršķirīgs. Cienot bāzi, ko man devusi daba, es sadalu prioritātes saskaņā ar savām iespējām, nevis teorētiskiem pieņēmumiem.

Zinot savas dzīves sezonu, ir daudz vieglāk gūt panākumus sabiedrībā, uzturēt veselīgu, aktīvu fizisko formu un sadalīt dzīvības spēkus.

Dzīves ritms, ēdienkarte, sporta slodzes, krāsu gammas un aromātu izvēle, arī attiecību veidošana – to visu ir iespējams izskaidrot ar šo metodi.

Citu cilvēku raksturu izprašana palīdz personiskajā dzīvē un profesijā. Un, protams, optimālā risinājuma izvēlei katrā situācijā. Trauksmes sajūta bieži pazūd no tā vien, ka saproti, kas notiek, bet tas, savukārt, saglabā dzīvības spēkus.

– Jūsu interešu un profesionālajā lokā ietilpst arī tautas medicīna...

– 2013. gadā Tunisā notika atveseļojošo prakšu speciālistu forums ar mērķi parakstīt deklarāciju par vienotas kvalificētas pakalpojumu sistēmas izveidi, saskaņā ar kuru šie speciālisti varētu darboties Eirāzijas kontinentā. Parakstītāju vidū bija ārsti, psihologi, osteopāti, dziednieki, zāļu zinātāji. Pēc šīs organizācijas standartiem par tautas medicīnu tiek dēvētas metodes, kuras balstās uz atveseļojošiem līdzekļiem (piemēram, fitoterapija). Būdama šīs organizācijas viceprezidente, es, protams, sadarbojos arī ar tautas medicīnas speciālistiem.

– Paldies par sarunu, uz tikšanos festivālā 1.–2. oktobrī!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!