Foto: Privātais arhīvs
Klāt laiks, kad grāmatnīcas un kioskus piepilda dažādas gadagrāmatas un kalendāri – to vidū tādi, kuros galvenais akcents ir ne tikai uz skaistām dabas ainavām vai mīlīgiem dzīvnieciņiem, bet astroloģiska rakstura ieteikumiem. Par dažādiem kalendāriem runājam ar astroloģi Aiju Austrumu, kura kalendārus veido jau gadiem ilgi.

– Aija, saki – vai dažādu Mēness kalendāru ieteikumi ņemami nopietni?

Mēness astroloģija ir izturējusi daudzu tūkstošu gadu pārbaudi – ir pamats domāt, ka tie ieteikumi, kuri sevi dzīvē nav attaisnojuši, sen atsijājušies paši no sevis. Savukārt tie, kuri saglabājušies, ir klasika – līdzīgus ieteikumus atradīsiet gan Kristapa Baņķa un Līgas Šīronas, gan Akvelīnas Līvmanes, Žanetes Kordes un, protams, arī manis veidotajos un citos populārākajos kalendāros. Mēness nav nekas "nacionāls" – tas tieši tāpat darbojas arī citās valstīs. Taču, lietojot, piemēram, Krievijā izdotu kalendāru, jāņem vērā atšķirīgā laika josla, un tas vairs nav tik ērti.

Mūsu platuma grādiem šīs praktiskās zināšanas bija īpaši būtiskas: senčiem bija jāizmanto visas iespējas labas ražas gūšanai un uzglabāšanai – tas bija izdzīvošanas jautājums. Pati savas krustmāmiņas mazdārziņā esmu pārliecinājusies, ka šie principi strādā! Kaut vai tas pats ieteikums neaiztikt augus, kad Mēness iet caur Ūdensvīra zīmi... Nu, tiešām, – augiem šajā laikā nepatīk ne ravēšana, ne laistīšana, ne citāda čubināšana. Vērsī un Mežāzī – cita lieta!

Gluži tas pats attiecināms uz skaistumkopšanu: laikos, kad nebija pieejami ne superzinātnes smukumlīdzekļi, ne plastiskā ķirurģija, situāciju krietni vien "glāba" sekošana Mēness gaitām. Visspilgtākais piemērs, manuprāt, ir mati – kolīdz Mēness ieiet Vēža vai Zivju zīmē, matu struktūra kaut kā kļūst trauslāka, mati kļūst nespodrāki un ātrāk taukojas, un tā vien gribas tos izmazgāt! Bet – tas ir tieši tas, ko nevajadzētu darīt, lai šo pašu struktūru pasaudzētu un, nedod, Dievs, neiedzīvotos blaugznās.

– Kāds tad ir risinājums?

Ļoti vienkārši – jāizmazgā mati pirms tam! Ja pie rokas nav astroloģiskā kalendāra, vienmēr var iemest aci internetā, piemēram, "Orākula" Mēness kalendārā – tur viss uzskatāmi parādīts.

Pārsvarā jau tādas lietas kā skaistumkopšana mēs plānojam laikus, un tas ir vēl viens iemesls ielūkoties kalendārā – labāk taču ieplānot matu griešanu, vaksēšanu vai manikīru tam piemērotā dienā, nekā jau pēc divām nedēļām likt jaunu "gelish" un pukoties, ka frizūra neturas! Jā, arī tos skaistumkopšanas padomus esmu izmēģinājusi uz savas ādas, nagiem un matiem, un varu apgalvot – Lauvas Mēnesī griezti un Jaunavā krāsoti mati tiešām izskatās labāk un turas ilgāk, savukārt Dvīņos taisīts manikīrs drīz vien jāatjauno, jo nagi ir trauslāki. Ne velti "Orākulā" izveidojām rubriku "Skaistumkopšanai piemērotās dienas"! Ja es būtu salona īpašniece, tieši tā arī darītu – Vēzī un Zivīs dotu brīvdienas frizierei, Aunā – kosmetoloģei, Dvīņos – manikīrei... Būtu vairāk apmierinātu klientu!

– Un kā ar naudas tērēšanu vai netērēšanu?

Ir kalendāri, kuros tas minēts, jā. Arī es šīs dienas lieku savos kalendāros, bet te vairs nav runa par Mēnesi vienu pašu – jāņem vērā Mēness "sadarbība" ar citām planētām, īpaši Veneru un Merkuru, citādi naudiņa var aizplūst nelietderīgi vai tā, ka nopirktais jānes apmainīt vai drīz vien jālabo. Mēdz būt veseli periodi, kad neko lielāku par piecīti labāk netērēt, – to būs pamanījuši tie, kuri seko Merkura gaitām.

– Taču pamatā Mēness konkrētā zīmē liks darīt vienmēr vienu un to pašu, pareizi?

Jā, pamatā jā.

– Tad jau mierīgi var lietot, teiksim, pērnā gada kalendāru, ne?

Nevarēs vis – tas nav kā ar Līgo vai Vecgada vakaru, kurš visos kalendāros būs vienā un tajā pašā datumā! Mēness šodien ir pavisam citā zīmē, nekā šajā datumā būs pēc gada.

– Tev ir liela "kalendāru pieredze". Kādus kalendārus tu esi veidojusi?

Tā nu ir sanācis... Mans horoskops kalendāru veidošanu rāda kā vienu no ieteicamajiem darbības veidiem, un man patiešām tas ļoti patīk. Savulaik esmu taisījusi gan biznesa aktivitāšu kalendāru žurnālam "Mistērija", gan mājas un dārza darbu kalendāru žurnālam "Mūsmājas" un ēdienkartes kalendāru žurnālam "Dienas Ēdieni", gan veselības kalendāru "36,6°" un lietišķas sievietes "Nedēļu kalendāru" (divi pēdējie top joprojām). Jā, arī iepirkšanās kalendāru veikalu tīklam "Top!", kas pāris iepriekšējos gadus nonāca vai katrā mājā...

Savukārt kalendārs, ko veidoju "Dzīvesziņas Gadagrāmatai" ir pavisam citāds – ar zāļu gatavošanai, pirtī iešanai, zīlēšanai un mazajai maģijai piemērotām dienām. Tas vairāk balstīts uz tradīcijām, gadskārtām, Mēness dienām, domāts cilvēkiem, kuriem pareiza diena zāļu gatavošanai ir svarīgāka par manikīru vai līguma slēgšanu.

Ja es būtu salona īpašniece, tieši tā arī darītu – Vēzī un Zivīs dotu brīvdienas frizierei, Aunā – kosmetoloģei, Dvīņos – manikīrei... Būtu vairāk apmierinātu klientu!
astroloģe Aija Austruma

– Pati arī ikdienā seko kādam no tiem?

Sekoju, protams! Ja godīgi jāsaka, visvairāk izmantoju kalendāru, ko veidoju no A līdz Z, informāciju un maketu ieskaitot – tas tiek drukāts pavisam mazā tirāžā un nonāk tikai pie īpašiem cilvēkiem, maniem draugiem un domubiedriem.

– Vai tiešām tev referencei ir nepieciešams kalendārs?

Būtu jau labi, ja man visas Mēness gaitas būtu galvā, taču diemžēl tā vis nav, un arī astroloģijas programmā ne jau kurā katrā brīdī ir iespēja ielūkoties... Šogad kalendāru veidošanā man daudz palīdzēja dēls, viņam ir daudz labāka atmiņa – es nebrīnītos, ja viņa galvā gan vismaz daļa būtu palikusi.

– Tavos kalendāros, tajā skaitā arī "Orākula" Mēness kalendārā, minētas arī jaunam sākumam piemērotās dienas. Vai tās attiecas uz visiem darbiem, aktivitātēm, cilvēkiem?

Teiksim tā, lielākajā daļā gadījumu tā būs, jo šīs dienas ir veiksmīgākas nekā citas pēc vairākiem astroloģiskajiem parametriem. Taču ir jāņem vērā arī aktivitātes veids un Mēness fāze – piemēram, kaut ko pārdot vai sākt ārstēšanas kursu piemērotāk būs dilstošā Mēnesī, savukārt dibināt uzņēmumu labāk augošā Mēnesī. Tāpēc, lietojot kalendāru, jādomā tomēr līdzi ar galvu, gluži gatavas receptes nebūs.

Bet vēl būtiskāk pie laika izvēles ir palūkoties, kā šī visumā veiksmīgā diena izpaužas tieši konkrētā cilvēka horoskopā. Bet tas ir tik individuāli, ka vienotā kalendārā to nav iespējams ielikt. Galu galā – tādi pavisam nopietni notikumi nemaz tik bieži nenotiek, firmas mēs nedibinām tik bieži kā laistām puķes – var arī pajautāt astrologam!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!