Foto: Privātais arhīvs
Ik pa laikam "Orākuls" lasītāji tiek iepazīstināti ar komunikācijas patrona Merkura gaitām – gan cauri Zodiakam, gan niķīgo cilpu sākuma un beigu brīžos. Par to visu mums šogad stāsta sertificēta astroloģe Jana Reķe. Šodien – par to, ko mācīties no sava Merkura, un to, kā dabas cikli iekrāso pašas astroloģes dzīvi.

– Kas tevi aizveda līdz astroloģijai?

Jau paagri saskāros ar sajūtu, ka mana iekšējā pasaules izjūta nesaskan ar to, ko es redzu ārējā vidē. Tas noveda pie ļoti spēcīga iekšēja konflikta, kas burtiski dzina mani meklēt atbildes, skaidrojumus un zināšanas par to: kas es esmu? Kāpēc es esmu? Kāpēc dzīvē notiek tā kā notiek?

Sākumā atbildes meklēju psiholoģijā, bet, negūstot izskaidrojumu notikumu dabai, paplašināju savus meklējumus ezotērikā. Šā ceļa sākumā astroloģija bija tikai viena no manām interesēm, bet, kad, pārvarot iekšēji smagu un transformējošu periodu, astroloģiskajā aprakstā izlasīju perioda dziļāko nozīmi, iemeslus un ietekmi, aiz pārsteiguma ar asarām acīs noelsos – vau! Tas izgaismoja tādas iekšējās dzīles, kuras es pati kaut kur dziļi sevī tikai nojautu, bet īsti līdz galam neapzinājos.

Diezgan drīz es jau sāku astropsiholoģijas studijas pie savas pirmās astroloģijas skolotājas, kura divu gadu laikā manī ielika tādu astropsiholoģijas fundamentu, ka man ir sajūta, ka es astroloģijas simbolikas būtību izjūtu caur ādu. Protams, ar to viss nebeidzās – kopš tā laika esmu papildinājusi savas zināšanas ne tikai astroloģijā, bet arī taro, numeroloģijā, maiju kalendārā, eneagrammā. Tomēr astroloģija priekš manis ir saglabājusies kā vistuvākā un skaidrākā simbolu valoda, kuru izmantoju gan savā ikdienā, gan darbā ar klientiem.

– Ar ko tu vairāk darbojies astroloģijā – ar pagātnes analīzi, tagadnes potenciālu vai nākotnes prognozēm? Kāpēc?

Manā darbā pāri visam ir cilvēks – vesels, harmonisks un dzīvespriecīgs cilvēks. Esmu pārliecināta, ka ja savā būtībā būsim veseli šā vārda visplašākajā nozīmē – tad arī visas problēmas pazudīs kā nebijušas: nākotni būs spēka likt mierā un pagātnes ēnas izdzisīs pašas.

Tādēļ arī lielāku akcentu lieku tieši uz tagadnes iekšējā stāvokļa analīzi, atrodu problēmas saknes, destrukcijas, uztveres izkropļojumus vai apziņas blokus, izgaismoju dzīves vektoru un augstāko potenciālu. Iesaku konkrētas tehnikas, metodes, nodarbes, iedodu instrumentus, lai cilvēks varētu maksimāli sevi realizēt, dzīvojot un izpaužot sevi pilnīgā saskaņā ar savu iekšējo būtību. Tāpēc arī manas mājaslapas "DveselesSpeks.lv" sauklis ir "atklāj savu būtību".

– Vai nākotni zināt vispār ir svarīgi?

Nē, nav! Bet es zinu un saprotu, kāpēc mēs tik ļoti to vēlamies. Tas, kas mūs motivē uzzināt nākotni, ir saistīts ar mūsu bailēm – bailēm kļūdīties, bailēm zaudēt, bailēm būt. Nezināšana ir diezgan biedējoša, sevišķi, ja tu neesi par sevi pārliecināts. Šī neizsīkstošā tieksme ielūkoties nākotnē norāda, ka mēs pārāk savu dzīvi izdzīvojam caur prātu. Otrs, tas norāda uz to, ka mēs šajā brīdī nedzīvojam ar "pilnu krūti", ka ir jomas, kurās mēs sev neļaujam līdz galam izpausties.

Mana pārliecība ir, ka dzīve ir noslēpums, kas jāatklāj, dzīve ir misticisms, kurā soli pa solītim mēs iepazīstam paši sevi. Pie tam, ja jebkurš no mums zinātu visu, kas notiks ar mums nākotnē, dzīvot būtu diezgan garlaicīgi. Visticamāk, tad pasaulē būtu vairāk pašnāvību, jo vienkārši iztrūktu dzīves mistērijas garšas.

Tas, ko no savas puses ieteiktu – ja vēlies ieskatīties nākotnē – tad lai astrologs tev iesaka, kam būtu labvēlīgāks konkrētais periods. Patiesībā tam būtu jāsakrīt ar tavām iekšējām sajūtām un intuīciju, tikai tad, kad mēs kļūstam pārāk mehāniski, pārāk daudz dzīvojam autopilota režīmā, mūsos zūd šī īstā laika izjūta.

– "Orākulam" tu raksti par Merkuru. Pastāsti, lūdzu, sīkāk, kā šī planēta izpaužas mūsu dzīvē, par ko tā atbild cilvēka horoskopā?

Planēta Merkurs raksturo mūsu prātu, intelektu un visu, kas ar to saistīts, sākot ar to, kā mēs mācamies, uztveram informāciju, un beidzot ar to, kādā veidā mēs informāciju apstrādājam, atceramies un nododam tālāk caur vārdiem, runu un rakstiem. Merkurs raksturo mūsu mentālo plānu, un dabiskā veidā tas ir straujš, ziņkārīgs, elastīgs, lietišķs un neitrāli uzlādēts – nosliecas par labu tam, kas tajā brīdī ir izdevīgāks.

Stiprs Merkurs noteikti būs veiklam pārdevējam, biznesmenim, starpniekam un vārdu meistariem – žurnālistiem, politiķiem un rakstniekiem. Savukārt par Merkura apgrūtinājumiem liecinās apķērīguma un izveicības trūkums, problēmas noformulēt loģiskus teikumus, "grūta galva", nespēja darboties eksaktajos priekšmetos – matemātikā, fizikā, inženierzinātnēs u.tml.

Ja skatās pa astroloģiskajām zīmēm, tad:

Cilvēks ar Auna zīmes Merkuru vispirms runās, tad domās, bet to darīs ļoti pārliecinoši. Būs apveltīts ar ļoti ātru valodu, drosmīgiem vārdiem, pārsteidzību un izaicinājumu, kur potenciālā ir iespējami konflikti.

Ja Merkurs dzimšanas brīdī bija Vērša zīmē, tad šāds cilvēks mācīsies un apstrādās informāciju lēni un pacietīgi. Šajā procesā viņu noteikti nedrīkst steidzināt. Runās viņš patīkamā balsī, bet gausi un apdomīgi.

Dvīņu Merkurs būs ļoti ziņkārīgs, apķērīgs un nepacietīgs, viņš ar grūtībām spēs ilgstoši noturēt uzmanību, tādēļ izvēlēsies darboties jomās, kurās ir daudz jauni stimuli, piemēram, žurnālistikā vai pārdošanā. Patiks arī mācīties, bet stiprā puse būs erudīcija, nevis dziļa specializēšanās.

Vēzīša Merkurs būs pavisam kas cits – cilvēks būs salīdzinoši kluss un kautrīgs, viegli aizvainosies. Viņa prātam būs tendence kavēties sajūtās vai atmiņās. Jauno vislabāk apgūs emocionāli siltā vidē.

Merkurs Lauvā izpaudīsies kā lielīgs skatuves mākslinieks, kurš uzstājas un runā, lai izklaidētu, iedvesmotu un saņemtu aplausus. Šāda pozīcija norāda, ka visvieglāk mācīties būs, ja saņemsi uzslavas vai pozitīvu atgriezenisko saiti.

Jaunavas Merkurs jau būs nopietnais Merkurs – analītika, precizitāte, perfekcija, kārtība un detalizācija ir pāri visam – tās ir apbrīnojamas loģiskās dotības, kas lieti noder finanšu un tirgus analītiķiem. Savukārt problēmas sagādā spēja paskatīties uz lietām no plašākas perspektīvas.

Svaru Merkurs būs mierīgs un kluss – sarunās vienmēr patīkams, taktisks, ieklausīsies otra viedoklī un izvairīsies no konfliktiem. Šīs prasmes ļoti noderēs konsultatīvajā darbā. Savukārt problēmas būs saistītas ar pastāvēšanu uz savu viedokli.

Skorpiona Merkurs ir ar iedzimtām Šerloka Holmsa dotībām – vērīgums un dedukcija, kas sniedzas tālu aiz virsējā slāņa, aizskarot sajūtas, cilvēku reakcijas, grimases un daudz ko citu viņam vien zināmu. Melus un manipulācijas tūlīt atmaskos.

Cilvēks ar Merkuru Strēlnieku zīmē būs ļoti zinātkārs, sevišķi filozofiskos un eksistenciālos jautājumos. Spēs ļoti daudz mācīties un dziļi specializēties kādā jomā. Var būt raksturīga idealizācija un pārsteidzība spriedumos, bet noteikti ir potenciāls atklāt īstenās dzīves patiesības.

Ja tavs Merkurs ir Mežāzī, tad tev ir racionāls prāts un nopietna valoda. Tas norāda, ka var būt grūtības pieņemt jauninājumus un pārmaiņas. Savukārt vislabāk kaut ko iemācīties var, ja viss būs pasniegts pierādāmā un strukturētā veidā.

Ūdensvīra Merkurs būs kā apmāts ar dažādām jaunām intelektuālām idejām un stimuliem – datorspēles, telefons, dažādi "gadžeti", nebaidīsies izmēģināt un arī pats ko jaunu izgudrot. Vislabāk viņu būtu ievirzīt zinātniskajā vai inovatīvajā jomā.

Savukārt Zivju zīmes Merkurs norāda uz ļoti sapņainu, neloģisku prātu un domāšanas veidu. Tajā ir vairāk romantikas un fantāzijas, nekā realitātes. Šāda cilvēka mentālie stimuli iet caur sajūtu pasauli, tādēļ stiprā puse noteikti būs mākslas pasaule.

– Ko darīt, ja mans Merkurs tāds nejauks pagadījies?

Jo sarežģītāka ir kāda astroloģiskā pozīcija cilvēka kartē, jo lielāks ir ieliktais potenciāls tās dabas izpausmē. Tas tādēļ, ka mums nākas šajā jomā piepūlēties, iedziļināties, trenēties. Jo vairāk mēs to darām, jo stiprāki un apzināti zinošāki mēs esam šajos jautājumos. Līdz kādā brīdī apkārtējā pasaule to var uztvert kā tavu talantu, bet patiesībā tas ir bijis liels darbs un uzcītīgs treniņš.

Jana Reķe
Merkurs raksturo mūsu mentālo plānu, un dabiskā veidā tas ir straujš, ziņkārīgs, elastīgs, lietišķs un neitrāli uzlādēts – nosliecas par labu tam, kas tajā brīdī ir izdevīgāks.

Citiem vārdiem var teikt tā: jo sarežģītāks tev būs Merkurs – jo augstāks ir tev izvirzītais dzīves uzdevums saistībā ar tā izpausmi. Tas var liecināt, ka tev jākļūst par runas mākslas speciālistu, skolotāju, veiksmīgu pārdevēju vai biznesmeni, oratoru, rakstnieku, ievērojamu žurnālistu vai populāru ziņu diktoru. Arī man pašai nav no tiem vienkāršākajiem Merkuriem, dzīves skola mani ļoti spēcīgi gatavoja, lai es iemācītos viņu pareizi izpaust.

– Vai šīs zināšanas tev pašai dzīvē kaut ko dod?

Protams! Astroloģija man ir sniegusi neatsveramu izpratni par manas dvēseles uzdevumiem šīs dzīves kontekstā. Šī dziļākā nolūka izpratne un augstākā uzdevuma apzināšanās ļauj man būt saskaņā ar visu šo dieva radīto pasauli, pieņemt un uzticēties dzīves plūsmai.

Šobrīd pat nespēju iztēloties, kāda būtu mana dzīve bez šīm zināšanām. Astroloģija ir mans instruments, kas izskaidro un papildina iekšējās sajūtas un intuīciju un dažkārt palīdz arī pašai izķepuroties no prāta radītajiem džungļiem brīžos, kad sanāk tajos sapīties.

– Ar ko vēl tu nodarbojies bez "Orākula" rakstiem?

Esmu praktizējoša astropsiholoģe – individuāli konsultēju klientus gan klātienē, gan attālināti caur interneta resursu piedāvātajām iespējām.

Bez "Orākula" rakstiņiem man ir arī sava mājaslapa – "DveselesSpeks.lv", kurā rakstu un publicēju gan par astroloģiskā fona periodiem, gan arī savas atklāsmes un novērojumus ārpus kādas ezotēriskās sistēmas. Šajā lapā nepārpublicēju citu autoru darbus, bet tikai to informāciju, kuru pati esmu apjautusi un "izlaidusi" caur sevi. Patiesi cerot, ka kāds vārds, rindiņa vai teikums kādam palīdzēs kļūt gaišākam, pozitīvākam un nedaudz vairāk apjaust to, kas mīt katra patiesajā būtībā.

Bez iepriekš minētā savu ikdienu mācos veidot pēc sajūtām, caur ļaušanos mirklim, saglabājot iekšēja prieka un harmonijas izjūtu. Šobrīd tās uzturēšanā liela loma ir dejām, jogai, meditācijām. Bet dzīve ir tāds dzīvelīgs process, tajā viss visu laiku mainās. Tādēļ rītdiena pati parādīs, ko tā vēlas, lai es izpaužu.

– Zinot tuvākās nākotnes zvaigžņu stāvokli, – ko tu ieteiktu "Orākuls" lasītājiem?

Tūlīt, tūlīt sāksies Skorpionu laiks, kas sola diezgan intensīvu un kaismīgu ietekmi – taisnības cīnītāji sarosīsies, patiesības meklētāji sāks rakt, bet mīlas balodīši nodosies kaislību ugunij. Šis Skorpiona laiks solās būt daudz intensīvāks nekā citkārt – pateicoties Lilitas kompānijai, kas iedos lielāku neiecietību, pārsteidzību vārdos un darbos, vilkmi uz risku un nepārdomātām pārmaiņām. Savukārt decembris darba jomā būs ļoti labvēlīgs – tiks sniegta iespēja veidot stabilus pamatus jaunajās iecerēs, sabalansēt un izstrādāt reālistiskumu savās aktivitātēs.

Tāpat ir vērts izcelt, ka veiksmes un iespēju planēta Jupiters atrodas šarmantajā un diplomātiskajā Svaru zīmē – tādēļ ieklausīties otrā, sadarboties, attīstīt savas attiecības, iepazīt un izpaust savu sievišķīgāko personības šķautni, strādāt pie savas iekšējās harmonijas, tas viss nepastarpināti tuvākajam gadam sniegs jau pieminēto veiksmi, iespējas un attīstību aktuālajās dzīves jomās.

Novēlu mums visiem gūt prieku šajā dzīves piedzīvojumā, kurā mēs katrs mācamies atklāt pats sevi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!