Ceļojumi parasti saistās ar patīkamām emocijām un laiku, kas aizlido ar vēja spārniem, taču nereti bažas var sagādāt ilgi gaidītā atpūtas brauciena pats sākums – pārlidojums uz citu valsti, īpaši tāliem galamērķiem, kad laiks nebūt nelido. Lai arī visbiežāk būšana lidmašīnā saistās ar garlaikošanos un diskomfortu ierobežoto kustību dēļ, šis var būt patiesi vērtīgs ceļojuma posms.

Tūroperators "Novatours" ir sagatavojis deviņus ieteikums, kas palīdzēs maksimāli izbaudīt un praktiski izmantot gaisā pavadīto laiku, pārvēršot lidojumu no vienkāršas pārvietošanās par neatņemamu ceļojuma pieredzi.

Iepriekšēja sagatavošanās

Ierīcēs, kuras plāno ņemt līdzi, lejupielādē sev vēlamu saturu – tā kā ne visos lidojumos tiek nodrošināts internets, laikus jau apdomā, kā vēlēsies pavadīt laiku. Lejupielādē filmas, kuras jau sen ceri noskatīties, bet tam nav atradies laiks, savu iecienītāko mūziku, raidierakstus, audio grāmatas.

Rokas bagāžā vari iepakot līdzi arī kādu grāmatu vai žurnālu. Ilgāka lidojuma laikā šāda alternatīva noteikti noderēs, lai atpūstos no digitālajām ierīcēm.

Ja ceļo ar bērniem, paņem līdzi kādu rotaļlietu, kurai nav daudz sīku detaļu, piemēram, tāfeli ar nodzēšamu virsmu, krāsojamo grāmatu un mazu paciņu ar krītiņiem. Vari somā ielikt arī kādu vieglu grāmatu vai komiksu. Vari arī parūpēties, lai planšetdatorā vai telefonā būtu kāda bērnam interesanta lietotne vai multfilma.

Izmanto laiku produktīvi

Pārlidojumu laiks ir brīnišķīgi piemērots, lai paveiktu atliktus darba uzdevumus – atbildētu uz e-pastiem, iedziļinātos projektos, kuriem nepieciešama īpaša uzmanība –, jo netraucēs nedz telefona zvani, nedz citi kolēģi, nedz kādi citi apstākļi.

Ja plāno šādas nodarbes, noteikti parūpējies, lai klēpjdators vai planšetdators ir pilnībā uzlādēts vai nodrošinies ar pārnēsājamo lādētāju.

Atpūties

Jau laikus parūpējies arī par savu atpūtu. Iepako līdzi acu masku, vieglu segu, kakla spilvenu vai šalli ar ko apsegties. Ērtas miega vides radīšana var palīdzēt atpūsties un uzlādēties, īpaši tālajos lidojumos.

Ja lidojumu laikā tev mēdz būt grūtības iemigt, lai mazinātu stresu un veicinātu relaksāciju, parūpējies par dziļas elpošanas vingrinājumiem vai meditācijas ierakstiem savā digitālajā ierīcē.

Ja tev mēdz traucēt citu pasažieru klātbūtne vai uzvedība, lai novērstu domas no apkārtējām skaņām un radītu sev nomierinošu atmosfēru, parūpējies par klasiskās vai nomierinošās mūzikas ierakstiem savā ierīcē.

Plāno savu gaidāmo ceļojumu

Izmanto lidojuma laiku, lai plānotu vai pārskatītu ceļojuma aktivitātes, maršrutu, izpētītu svarīgākās apskates vietas un sastādītu pēdējā brīža plānus. Šī ir brīnišķīga iespēja sagatavot vai koriģēt plānus, ja tev ir mainījušās sajūtas vai skāruši kādi negaidīti apstākļi.

Lai šo varētu pilnvērtīgi veikt, pirms kāpšanas lidmašīnā lejupielādē savā viedierīcē bezsaistes kartes un ceļvežus.

Izmanto arī lidsabiedrību sagatavoto informāciju par galamērķi, kas pieejama lidojuma katalogos. Lidsabiedrības bieži sniedz vērtīgu ieskatu un padomus par galamērķi, uz kuru lido, tāpēc ir vērts pievērst uzmanību materiāliem, kas pieejami lidmašīnā.

Atpūtini prātu

Kad filmas noskatītas, mūzika jau nedaudz apnikusi, raidieraksti noklausīti, grāmata palasīta, gaidāmais ceļojums saplānots, uzdāvini sev mirkli kādām spēlēm vai aktivitātēm, kas ļauj aizmirsties. Pirms došanās uz lidostu, apdomā, kādas spēles tevi varētu uzrunāt. Varbūt digitāls "Scrabble", ko var spēlēt kopā ar ceļabiedru vai kāda cita iemīļotā spēle.

Der apsvērt arī krustvārdu mīklas vai kādu, piemēram, mandalu krāsojamo grāmatu. Ceļojot kopā ar draugiem vai ģimeni, var paņemt līdzi nelielu kāršu spēli.

Izkusties un pastaipies

Neļaujies stīvumam un muskuļu sasprindzinājumam – visa lidojumā laikā, netraucējot citiem pasažieriem, pastaipies. Labi derēs vienkāršākie vingrojumi, piemēram, kakla izstiepšana, plecu izvingrināšana un potīšu izapļošana. Katra mazā kustība var palīdzēt novērst diskomfortu ilgstošās sēdēšanas laikā.

Īpaši ilgos lidojumos, netraucējot lidmašīnas apkalpei un citiem pasažieriem, dodies nelielā pastaigā pa lidmašīnas eju, lai veicinātu asinsriti un novērstu kāju krampjus. Periodiska pastaiga garajos lidojumos palīdz samazināt dziļo vēnu trombozes risku.

Ūdens un ēdiens

Lidojuma laikā atceries regulāri padzerties, lai saglabātu hidratāciju un cīnītos ar sauso gaisu. Dehidratācija var saasināt tā saucamo "jet lag" jeb diennakts ritma miega traucējumus, kas rodas laika zonu maiņas rezultātā un veicina noguruma sajūtu. Ierobežojiet kofeīna un alkohola patēriņu, kas var veicināt dehidratāciju.

Pirms lidojuma parūpējies, lai lidmašīnā līdzi būtu veselīgas uzkodas, piemēram, rieksti, augļi vai auzu batoniņi, kas mazinātu izsalkumu un uzturētu enerģijas līmeni.

Parūpējies par sevi

Lidmašīnās parasti ir sauss gaiss, kas veicina ādas žūšanu, tāpēc, pirms kāp lidmašīnā, parūpējies, lai tavā rokas bagāžā būtu kāds viegls sejas un roku krēms vai micelārais ūdens. Neaizmirsti arī par mitrajām salvetēm.

Sagatavojies ielidošanai

Kad jau tuvojas paredzamais ielidošanas laiks, sāc laikus gatavoties izkāpšanai no lidmašīnas, lai būtu mazāk steigas pēdējā mirklī un ilgi gaidītais ceļojums var sākties maksimāli mierīgi.

Sakārto visas savas mantas rokas bagāžā, novieto bagāžu tai paredzētajā novietnē, nodod atkritumus lidmašīnas apkalpei un nesteidzīgi baudi piezemēšanās mirkli un nesteidzīgu izkāpšanu no lidmašīnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!