Fiziskais un smalkais plāns, garīgums un ikdienas dzīve, vīrišķais un sievišķais... Un tā līdz bezgalībai mūsu pasaulē, kas šķietami veidota no pretstatiem, bet patiesībā ir viens liels veselums. Dzīvojam laikos, kas arvien vairāk un vairāk apliecina, ka garīgums ir jāienes ikdienas dzīvē, savukārt ikdienas dzīve bez dievišķuma un cēlas, svētas tās apzināšanās, kļūst garlaicīga. Vai ne?

(Tas, starp citu, ir pamatā diezgan izplatītajai nomāktības sajūtai pēdējā laikā, bieži vien bezcerībai un īpaši tā dēvēto gaismas darbinieku vidū, bet tā ir cita tēma.)

Viena lieta, kas katru mirkli mums apliecina, ka brīnums un mistērija eksistē vispierastākajā vietā, ir mūsu ķermenis. Nepieciešams tikai galvenais – akceptēt un noticēt tam: brīnumiem nebūs gala.
Mūsu fiziskais ķermenis ir smalko enerģiju mājvieta, kuras turpina to veidot katru brīdi, dejot un izpausties tajā.

Šobrīd ir pieejamas tik daudzas tradīcijas, mācības, kas balstās zināšanās, kuras par šo vienkāršo, bet vareno patiesību tūkstošiem gadu laikā ieguvuši tie, kas pētījuši ķermeni kā enerģiju izpausmi. Savukārt nepieciešamības gadījumā tie, kas iet šo ceļu, pēc tam var tās pielietot, atvieglojot un saīsinot procesu, vienlaikus vērojot paši sevi un nianses, ko tas izraisa. Un atklājot brīnumu sevī. Jaunatklājot velosipēdu, kas nebūt nav parasts diviritenis!

Sakrālie žesti

Šoreiz – par vienu nelielu sfēru ar piemēriem, kas apliecina šādu ideju.

Mudras ir viens no visfantastiskākajiem instrumentiem, kas mums pierāda: fiziskais un smalkais plāns ir nešķirami – tie ir viens vesels. Ķermenis ir svēts, brīnumains, vienlaikus supergudrs un supervienkāršs instruments, kurš pat ar nelielām zināšanām un ticību pats spēj sevi sakārtot unikālā un efektīvā veidā.

Mudras ir lielisks veids, burtiski tilts, kas savieno šīs abas par pretēji dēvētās kategorijas un uzskatāmi parāda, ka fiziskajā ķermenī plūst enerģija. Savukārt enerģijai ir nepieciešams trauks, gultne, pa kuru virzīties un darboties.

Hakini mudra fizisko un garīgo spēku koncentrācijai.

Vārdam "mudra", kā jau visiem sanskrita terminiem, ir vairāki tulkojumi. Vislabāk tos saprast, asociējot ar īsu dzejisku terminu, kur vienā vārdā paslēpta daudzplākšņaina gudrība, tāpēc tie parasti iet rokrokā ar meditāciju vai apceri. Tātad mudra ir zīmogs, sakrāls žests, simbols, mistisks plaukstu novietojums.

Mudras veido dažādās ķermeņa daļās, īpašā pozīcijā novietojot pēdas, mēli, acis, tai skaitā pašu ķermeni kādā no pozām. Mudra specifiskā un fokusētā veidā liek enerģijai plūst cauri ķermenim.
Visbiežāk lieto tā dēvētās hasta mudras jeb tās, ko veido ar rokām. Šoreiz par to.

Hasta mudras – sakrālie žesti rokām

Tas, kas dzirdēts par hasta mudru (un turpmāk saīsināti – mudru) spēcīgo efektu dažādu veselības problēmu un emocionālā disbalansa risināšanā, ir vistīrākā patiesība: to apstiprina visi, kas tās lieto. Nebūs melots, ja teikšu, ka neapzināti tās lieto visi. Kā?

Ir ķermeņa iedzimtā gudrība, kas izpaužas vienmēr, bet īpaši mobilizējas ārkārtas situācijā. Ne velti tik daudz uzmanības mūsdienās dažādu jomu speciālisti pievērš tam, ko dēvē par "ķermeņa valodu" un, kas palīdz uzzināt par cilvēku to, ko nestāsta vārdi. Nu, piemēram, tā pati pirkstu galiņu salikšana kopā brīdī, ko bieži kāds, kurš pat dzirdēt negribētu par sanskritu, mudrām un enerģijas plūsmām, lieto tad, kad nepieciešams koncentrēties. Patiesībā tā ir arī mudra!

Apana vaiju mudra – ātrā palīdzība sirds problēmu, panikas lēkmju gadījumos. Rādītājpirksts ieliekts plaukstas iekšpusē, īkšķis, vidējais, zeltnesis savienoti. Mazais pirkstiņs atstatus. Abām rokām vienādi!

Ja būsi ievērojis, ka nereti sakļauj plaukstas tādā savdabīgā dūrītē, kad īkšķi aptver pārējie četri pirksti, – īpaši, ļaužu pūlī atrodoties, vai spēku izsīkuma laikā. Tā arī ir mudra, kas atjauno fizisko spēku, palīdz pret depresiju, apjukumu.

Īss pamatojums mudru vienkāršajai bet spēcīgajai iedarbībai

Cilvēka ķermenī enerģija plūst pa meridiāniem. Ir galvenie meridiāni (atkarībā no tradīcijas to ir 6, 12, 20), bet ir arī ļoti daudz citu kanālu. Jogu tradīcijas, starp citu, runā par vairākiem desmitiem tūkstošu kanālu – nadi. Kur nu vēl speciālie punkti un zonas, uz kuriem iedarbojoties, panākams lielisks efekts! Čakras, marmas, ko varam dēvēt par savdabīgām elektrospēkstacijām, "sadales skapjiem", kas aizvada enerģiju no centra tālāk uz citām ķermeņa daļām.

Šivalinga – mudra, kas dāvā spēku. Kreisā plauksta guļ apakšā, visi pirksti kopā. Labā ar iztaisnotu augšup vērstu īkšķi, pārējie – savienoti, ērti guļ kreisajā plaukstā. Būtiski turēt rokas otrās čakras rajonā, iegurņa augstumā.

Tāpat šīs zonas – čakras, marmas – pilnībā varam saukt par vārtiem, portāliem, pa kuriem no vienas puses uz otru, "iekšā–ārā", tā teikt, staigā divas pasaules: fiziskajā ķermenī ienāk enerģija, bet, iedarbojoties uz fizisko, akumulējas plūsma smalkajā.

Pirksti (gan kāju, gan tie, par ko šoreiz vairāk, – roku pirksti) vispār ir kaut kas unikāls, tajos atspoguļojas pat atsevišķi orgāni, un tas, savukārt, ir citas labi zināmas dziedniecības metodes – su-džok – pamatā.

Tāpat katru pirkstu saista ar savu pirmelementu:

  • īkšķis – uguns,
  • rādītājpirksts – gaiss,
  • vidējais – ēters,
  • zeltnesis – zeme,
  • mazais pirkstiņš – ūdens.

Tas nebūt nav viss – katrs pirksts saistīts arī ar savu čakru jeb enerģētisko centru. Ak, un arī ar planētu! Varbūt tieši tāpēc laulības vai saderināšanās gredzenu nēsājam uz zeltneša, ka šo pirkstu kūrē Apolona – Saules un mirdzēšanas dieva – spēks un šajā vietā pie plaukstas pamatnes atrodas tā dēvētais Veneras paugurs. Zeltnesī plūst ģimeniskuma, spējas mīlēt un radīt pēcnācējus enerģijas. Vai, piemēram, vidējais – Saturna pirksts, kurš ir kārtības, aktivitātes pārvaldnieks...

Patiešām – ne tikai mūsu ķermenis kopumā ir vesels Universs, Saules sistēma, bet, kā redzams, tādas ir arī mūsu plaukstas.

Vadžrapradama – nesatricināmas uzticēšanās un paļaušanās žests. Sakrustotus pirkstus un plaukstas viegli paver, it kā ļaujot visam plūst cauri.

Elektrību nepieminu nejauši, jo tas, ko šobrīd daudzi izjūt kā panikas lēkmes, neizskaidrojamas sirdsklauves, trauksmi, neapmierinātību utt., starp citu, arī ir saistīts ar to, ka pēdējo gadu laikā apkārtesošās enerģijas (un veidu, kā tās mūs ietekmē) dēvē par elektriskajām. Šajā gadījumā mudras ir unikāls un ļoti ātrs līdzeklis, esmu tieši tās izmantojusi, kad mani minētie procesi skāra pirms gadiem desmit, un pēc pieredzes zinu, ka tas ir lieliski palīdzējis gan nodarbību dalībniekiem, gan līdzcilvēkiem.

Svarīgi atcerēties: kā jebkurā procesā, kad strādā ar enerģiju, būtiski ir turēt taisnu mugurkaulu (sēžot, stāvot vai guļot), mierīgi elpot (ieelpa / izelpa rūpējas par enerģijas kustību ķermenī), būt atbrīvotam, tai skaitā arī plaukstām, kas izpilda mudru – lai enerģija varētu pārvietoties un sasprindzinājums kādā vietā to nebloķētu.

Raksta autore Baiba Kranāte savā centrā vada nodarbības mūsdienu cilvēkam, vieslekcijas un seminārus gan Latvijā, gan citur pasaulē, raksta, veido video un par savas darbošanās galveno mērķi uzskata atvērt un parādīt cilvēka ķermeņa neizzinātās iespējas un brīnumus ar vienkāršām, bet iedarbīgām metodēm. Pavisam drīz notiks arī līdz šim Latvijā nebijis trīs nodarbību cikls: labi zināmais Saules sveiciens ar 12 sakrālajiem Saules vārdiem / mantrām – sava spēka un mirdzēšanas aktivizēšanai.

Pirmdien, 28. augustā, arī tu vari iepazīties ar mūsdienās radušos, bet senajās zināšanās par meridiāniem un enerģijām balstītu metodi – enerģiju medicīnu: Donnas Edenas izstrādātu sistēmu, ar ko Latviju savās viesošanās reizēs dzimtenē iepazīstina Anita Demante no ASV, Mineapoles. Būdama sertificēta psihoterapeite, viņa praktizē arī citas enerģētiskās metodes (piemēram, Ērika Perla rekonekciju), bet visvairāk strādā ar augstāk minēto. Nodarbība notiks latviešu valodā, tā domāta visdažādākajam interešu lokam un vecumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!