Foto: Shutterstock
Filmas, grāmatas un televīzijas programmas un, protams, mūsdienu dziesmu teksti vēstī par to, ka "sirdij nepavēlēsi", ka jūtām nevar pretoties. Bet ja nu tā nav? Ja nu pievilkšanās, kaisle, aizrautība, dievināšana un iemīlēšanās ir jūtas, bet mīlestība – izvēle un darbība?

Esam pieraduši uzskatīt, ka mēs vienkārši iemīlamies un tam nav nekādu papildu skaidrojumu. Taču patiesībā mēs, visticamāk, izdarām izvēli – būt ar šo cilvēku, palikt ar viņu līdzās un mīlēt viņu. Tā uzskata socioloģe Brūka Meredita, raksta portāls "Psychologies".

Socioloģe piedāvā sekojošu situāciju: tu esi saticis kādu, kurš tev ir ļoti iepaticies – tik ļoti, ka tu nolem iet ar viņu uz randiņu, pēc uz vēl vienu, un vēl vienu. Katru no šīm tikšanās reizēm tu gaidi ar nepacietību un patīkamu priekšnojautu, taču pēkšņi dzīvē notiek kaut kas svarīgs. Piemēram, tev piedāvā tavu sapņu darbu, kādēļ tev jādodas uz citu valsti.

Šajā gadījumā, ļoti iespējams, tu pārstāsi veidot šīs attiecības, jo galva būs aizņemta ar ko citu, bet ieguldīties attiecībās no attāluma tu neesi gatavs. Tas nozīmē – tu izvēlēsies neiemīlēties šajā cilvēkā. Pārtrauksi jau sākušos norisi. Jā, tā arī notiek.

Mīlestība nerodas vienā mirklī. Lai pa īstam kādu mīlētu, ir vajadzīgs laiks – simtiem kopā pavadītu stundu visdažādākajās situācijās. Mīlestība pieprasa kopābūšanu dažādos apstākļos.

Ir viegli ar kādu aizrauties. Izjust patikšanu un kaisli, tas pat var notikt pirmajā tikšanās reizē. Šīm jūtām tiešām ir grūti pretoties (pat ja esi aizrāvies ar “ne to” cilvēku, piemēram, precētu). Ir viegli šīs jūtas sajaukt ar mīlestību, taču tā nav tā. Mīlestība prasa laiku, ir pārliecināta Brūka Meredita.
Dzīves laikā vairums izjūt visdažādākās jūtas pret cilvēkiem, jautājums, ko darām tālāk – pretojamies tām vai speram soli mīlestības virzienā. Mīlestība nozīmē noteiktas darbības un uzvedību.

Mīlestība nozīmē:

  • izvēlēties palikt ar partneri, pat ja viņam šobrīd nav viegli, jo šis cilvēks tev daudz nozīmē;
  • ielikt attiecībās dvēseli, tērēt laiku un spēkus attiecību veidošanā;
  • izjust aizraušanos arī pret citiem, bet izvēlēties palikt ar partneri, ja tāda ir pāra vienošanās;
  • būt uzmanīgam pret otru, būt uzticamam, atsaucīgam, uzklausīt un dzirdēt;
  • nest zināmu upuri, ja tas nepieciešams: mazāk strādāt, lai vairāk laika pavadītu kopā, pārvākties uz turieni, kur otram piedāvāts darbs u.tml.;
  • interesēties, kas notiek otra dzīvē, apmeklēt ar otru viņam interesējošus pasākumus.

Kādu mīlot, mēs izjūtam veselu jūtu buķeti: eiforiju, siltumu, satraukumu, piepildījumu, uzbudinājumu, mieru, vēlmi. Un tomēr mīlestība nav tikai emocijas vai jūtas. Tā ir izvēle un rīcība – miljoniem izvēļu, kuras mēs veicam.


Izvēlēties atnākt mājās laikus, ja to apsolījām, uzmanīgi uzklausīt partneri, kurš dalās darba problēmā. Izvēle radīt savu bērnu vai adoptēt, nopirkt dzīvokli. Palikt kopā, neskatoties uz grūtībām.

Mēs izdarām šīs izvēles dienu no dienas daudzu gadu garumā, kad kādu mīlam – nevis pasīvi, bet aktīvi: paliekam kopā, ejot cauri grūtībām, izmēģinot jauno un esot apmierināti.

Mīlestība turpinās, jo mēs izvēlamies piedot. Izvēlamies koncentrēties uz labo, uz partnera pozitīvajām īpašībām, nevis viņa trūkumiem. Mīlestība turpinās, jo mēs izvēlamies būt tās pusē atkal un atkal.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!