Foto: Shutterstock

"Bet es viņu mīlu!" tā cilvēki nereti attaisno savu dzīvi attiecībās, kurās jūtas nelaimīgi. Tomēr rodas jautājums – vai ar vārdu mīlestība netiek domāta atkarība no attiecībām? Jebkuras attiecības nes sev līdzi savstarpēju atkarību – nepieciešamību rēķināties ar otru, rūpes par otru, atteikšanos par labu otram. Tomēr reizēm atkarība ir tik izteikta, ka cilvēks attiecībās pazaudē pats sevi. Šīm attiecībām ir raksturīgs tas, ka cilvēka dzīves centrā ir otrs, no viņa atkarīgs psiholoģiskais komforts vai diskomforts, tā reiz "Delfi Life" sacīja psiholoģe Inga Lubāne.

Lai gan "patoloģiska mīlestība" vēl nav iekļauta ASV psihisko traucējumu diagnostikas un statistikas rokasgrāmatā, psihologi to jau klasificē kā atkarību, un psiholoģe Annija Tanasugara vietnē "Psychology Today" nosauc galvenās mīlestības atkarības pazīmes:

  • tev ir problēmas ar personīgo robežu noteikšanu attiecībās, ir sajūtas, ka tādu nemaz nav;

  • tu baidies, ka partneris tevi pametīs;

  • tu ļoti baidies palikt vienam;

  • tu centies mainīt partneri;

  • tu centies kontrolēt un manipulēt ar partneri;

  • tu spēlē vai nu upura vai glābēja lomu;

  • lai kontrolētu viens otru, tu izmanto emocionālās šūpoles;

  • tu jūties nevērtīgs, ja attiecības beidzas;

  • tev ir krasas garastāvokļa svārstības, kad attiecībās iestājusies pauze;

  • tev ir līdzatkarīga uzvedība, pastāvīga vajadzība sazināties ar partneri, darīt visu kopā, panākt partnera apliecinājumu utt.;

  • tu partnera vajadzības izvirzi augstāk par savām.

Psihologi atzīmē, ka patoloģiska mīlestība pēc simptomiem atgādina robežstāvokļa personības, narcisma un bipolāros traucējumus.

Kā atkarība ir saistīta ar bērnības traumām

Neveselīga uzvedība romantiskās attiecībās ne vienmēr ir saistīta ar traumām agrīnā vecumā. Tomēr traumatiska pieredze, nudien, ir spējīga ietekmēt to, kā cilvēks redz pasauli, sevi tajā un to, kā viņš komunicē ar tuviem cilvēkiem.

Ja bērns ir audzis haosa apstākļos, turklāt tie nemitīgi viņam mainījušies un bijuši neparedzami, pieaugušā vecumā viņu var "vilkt" pie nemitīgiem emocionāliem satricinājumiem. Piemēram, cilvēks apzināti var atteikties no veselīgām un drošām attiecībām par labu toksiskām, kuras sniedz vairāk "adrenalīna, stresiņa".

Neveselīgu uzvedību var izraisīt bērnības trauma, kas saistīta ar piesaistes veidošanos. Piemēram, kāds ir pametis bērnu vai nodevis viņu: tā viņš var justies pēc vecāku šķiršanās vai neveiksmīgas adopcijas. Līdz ar to cilvēkam pieaugušā vecumā izveidosies nedroša pieķeršanās stils – viņš burtiski būs aizņemts ar romantiskām attiecībām.

Foto: Unsplash/Milan Popovic / cc

Tāpat arī, kā apgalvo psihologi, bērnībā gūtās traumas ir saistītas arī ar citām atkarībām – narkotikām, alkoholu vai videospēlēm. Tās sniedz cilvēkam iespēju ātri apmierināt "dvēseles impulsus" (pozitīvais pastiprinājums) un uz laiku atbrīvoties no emocionālām sāpēm (negatīvais pastiprinājums).

Starp citu, šādu analoģiju veidošana ir piemērota, jo nesenā pētījumā zinātnieki salīdzināja "mīlestības atkarīgos" ar tiem, kam diagnosticēti vielu lietošanas traucējumi. Izrādījās, ka abās grupās subjektiem bija paaugstināta aktivitāte noteiktos smadzeņu apgabalos.

Turklāt cilvēki ziņoja par eiforijas sajūtu, tieksmi, pieradumu, atkarību, abstinences efektu un recidīvu. Izrādījās, ka neirotransmiteri un vairāki hormoni (dopamīns, serotonīns, oksitocīns un vazopresīns) var provocēt kompulsīvu uzvedību attiecībās – un novest pie tādas pašas patoloģiskas pieķeršanās.

Par šo tēmu raksta bioloģijas antropoloģe un Kinsejas institūta vadošā pētniece dr. Helēna Fišere portālā "Nautilus". Kad neirozinātnieki Andreas Bartels un Semīrs Zeki salīdzināja laimīgi iemīlējušos cilvēku smadzenes ar smadzeņu rādītājiem atkarīgajiem, kuri tikko bija injicējuši kokaīnu vai opioīdus, abās grupās bija daudz sakritību, kuri reģioni smadzenēs kļuva aktīvi. Turklāt, kad mani kolēģi vēlreiz analizēja datus par 17 vīriešiem un sievietēm, kuri bija laimīgi iemīlējušies, mēs atradām aktivitāti smadzeņu daļās, ko saista ar atkarību, tostarp no heorīna, kokaīna, nikotīna, alkohola, opioīdim, amfetamīna, azartspēlēm, seksa un pārtikas. Plašāk lasi te: Mīlestība kā atkarība: nes augšup un grauj.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!