Jaunākajā raidījuma "Dārza jautājums" epizodē dārzniece un arboriste Ilze Andersone uzņēmusies grūtu, taču augļus nesošu darbu – palīdzēt ģimenei sakopt urbāno dārziņu Āgenskalnā, kas jau krietni aizaudzis. Dārzniece ne tikai dalās padomos, bet arī pastāsta, kādā secībā darbus vislabāk veikt.

Pirmkārt, ja ir vēlme skaisti sakopt jau aizlaistu dārziņu, jānodrošina sevi ar pēc iespējas vairāk instrumentiem, lai darīt varētu visu – apgriezt gan dzīvžogu, gan krūmus, un arī puķu dobi uzrakt. Vēl svarīgāk, lai instrumenti būtu gatavi darbam. Tas nozīmē – dārzniecības šķēres jāuzasina, bet akumulatora zāģīši jāieeļļo.

Aizmirst nedrīkst arī par darbu plānošanu, un, vienā dienā darot vairākus darbus, ir īpaši svarīgi jau iepriekš saplānot to, kādā secībā tas notiks. Ja šo principu neievēro, beigās vienu darbu var sanākt darīt divas reizes. "Piemēram, šeit es sākšu ar dobes uzrakšanu, jo tur ir daudz nezāļu, tās ir jāiztīra, jāizrok ziemcietes. Pēc tam turpināšu ar dzīvžoga un bukšu apgriešanu, lai nav tā, ka es izravēju dobi tīru, pēc tam griežu dzīvžogu un atkal tīru dobi," dārzniece Andersone paskaidro.

Kā atjaunot veco dobi?

Vispirms sāc ar apdobes uzkopšanu un visas dobes uzrakšanu, izrokot no tās ziemcietes un to cerus sadalot, skaidro Andersone. Apdobes var veidot gan ar akmeņiem, gan bruģi, vai arī vienkārši ar asu lāpstu atdurot dobes maliņu. Pēc tam ķeries klāt dobes attīrīšanai no nezālēm. Šis ir ļoti svarīgs darbiņš, jo no dobes pedantiski vēlams izvākt visas redzamās saknes. Ja šajā posmā noslinkosi, vasarā bez kārtīgas ravēšanas neiztikt, īpaši, ja dobē iepriekš daudz augušas tādas nezāles kā gārsa. Pēc tam laiks apgriezt dzīvžogu un puķu dobē esošos krūmus. Visbeidzot dobi attīri no gružiem un ķeries pie puķu stādīšanas.

Ja vajadzīgs, var ielabot arī augsni dobē, izvēloties kompostu vai melnzemi, vai speciālu augsni, kuru iespējams iegādāties veikalā. Cits variants – augsni uzlabot tieši vietās, kur tiks stādītas puķes, tātad zem katra auga paliekot pa kādai saujai ar kompostu. Tas augiem palīdzēs ātrāk apsakņoties jaunajā vietā.

Kad augsne gatava un dobe tīra, var ķerties klāt augu stādīšanai. Vispirms atpakaļ dobē sastādi izraktās ziemcietes (bergēnijas, dienziedes, tulpes u.c.). Andersone uzsver, ka, atjaunojot vecās dobes pavasaros, nav jābaidās no peoniju vai tulpju izrakšanas. Jā, tās šajā sezonā ziedēs mazāk, toties dobe izskatīsies skaisti un nākamgad puķes jau atkal ziedēs ar visu sparu. Dienziedes dārzniece iesaka stādīt cieši kopā, lai nezāles tām netiktu cauri. "Tiem, kas ir aizņemti ikdienā, iesaku – ziemcietes ir tie augi, kuru kopšana ir minimāla. Ja katru gadu tās sakopjam, tad tās aug savā nodabā un mūs priecē," viņa stāsta. Tāpat ieteicams izraktās ziemcietes dalīt mazākos ceros, jo tādējādi iespējams dārzā tikt pie vairāk augiem, par to nemaksājot papildus. Ja pēc tam dobē paliek brīvas vietas, ir lieliska iespēja dārzā ieviest jaunus, jau sen gribētus augus.

Dzīvžogs un košumkrūmi

Dārzniece skaidro, ka tūju dzīvžogs jāgriež divas reizes gadā, ja vien brīvais laiks to ļauj. Pirmā griešana veicama maija beigās, lai nogrieztu pavasara ataugumu, bet otra – vēlā rudenī, nogriežot vasaras pieaugumu, kā arī – lai dzīvžogs ziemas laikā izskatās glīts un formīgs. Tā kā Āgenskalna dārziņā esošais dzīvžogs ilgi nav kopts, griešanu var veikt arī ātrāk. Galvenais neiegriezt par dziļu tūjas brūnajā daļā, citādāk paliks robi un dzīvžogam būs grūtāk atjaunoties. Tūju dzīvžogu jāgriež trapeces formā, lai apakšējie kociņa zari būtu izvirzīti uz āru, salīdzinot ar augšējiem. Tas dos iespēju saules gaismai vienādi apspīdēt gan dzīvžoga augšējos, gan apakšējos zarus, citādāk dzīvžoga apakša var sākt brūnēt un laika gaitā tam izveidosies "plikas kājas".

Arī košumkrūmus pavasarī jāsakopj. Piemēram, ja neapgriezīsim pāraugušu bukšus, krūma vidus ar laiku paliks brūns un nesmuks. Arī formējot dekoratīvos krūmus, jāievēro līdzīga griešanas tehnika kā dzīvžogam – apakša platāka, bet augšpuse šaurāka. Lai krūmus nesabojātu sniegs, īpaši svarīgi ziemas laikā regulāri no krūmiem to nopurināt.

Kā norāda Andersone, arī ar mazu budžetu ir iespējams veikli sakopt mazus dārziņus, taču neiztikt bez darbaspēka, jo arī viņai bijusi komanda, kas palīdz darbiem ritēt raitāk. Epizodes beigās arīdzan tiek gūta atbilde uz skatītājas Andras jautājumu par to, kad vislabāk apgriezt hortenzijas.

Tev ir jautājums par dārza darbiem? Raksti mums darzajautajums@delfi.lv! Mēs palīdzēsim atrast atbildi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!