Ja lēmums pieņemts par labu tūju dzīvžoga stādīšanai, jāatceras, ka rūpe par to būs jātur visu atlikušo kociņu mūžu. Un pat divreiz gadā. Kā un kad dzīvžogu sakopt, raidījumā "Dārza jautājums" skaidro dārzniece un arboriste Ilze Andersone.

Dārzniece saka, ka tūju dzīvžogs jāgriež divas reizes gadā, ja vien brīvais laiks to ļauj. Pirmā griešana veicama maija beigās, lai nogrieztu pavasara ataugumu, bet otra – vēlā rudenī, nogriežot vasaras pieaugumu, kā arī – lai dzīvžogs ziemas laikā izskatās glīts un formīgs.

Tā kā Āgenskalna dārziņā esošais dzīvžogs ilgi nav kopts, griešanu var veikt arī ātrāk. Galvenais: neiegriezt par dziļu tūjas brūnajā daļā, citādāk paliks robi un dzīvžogam būs grūtāk atjaunoties. Tūju dzīvžogu jāgriež trapeces formā, lai apakšējie kociņa zari būtu izvirzīti uz āru, salīdzinot ar augšējiem. Tas dos iespēju saules gaismai vienādi apspīdēt gan dzīvžoga augšējos, gan apakšējos zarus, citādāk dzīvžoga apakša var sākt brūnēt un laika gaitā tam izveidosies "plikas kājas".

Kā atjaunot aizaugušu dobi un sadalīt tajā augošos ziemciešu cerus, lai puķu būtu vairāk? Kā apgriezt košumkrūmus, lai tie augtu vēl skaistāk? Kas ir vislabākie augi sliņķiem? To visu uzzināsi jaunākajā "Dārza jautājuma" epizodē!

Tev ir jautājums par dārza darbiem? Raksti mums darzajautajums@delfi.lv! Mēs palīdzēsim atrast atbildi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!