Foto: Kadrs no video
Cīņā ar dabas stihiju sevi par zaudētāju atzinis odiozais un pašlaik Latvijas varasiestāžu meklētais Ernests Rieksts. Viņš patlaban atrodas Fidži salu arhipelāgā, kur secinājis, ka viņa lolotā Jaunlatvija nodegusi zilās liesmās. "Projekts ir beidzies," sociālajos tīklos vēstīja viņš. Savukārt trešdienas vakarā Rieksts publiskoja jaunu video - nu jau stāstot, ka cilvēki uzķērušies uz viņa āķa.

"Man diemžēl jāpaziņo, ka projekts ir beidzies. Vakar mums te viss izdega, visa Jaunlatvijas zeme ir izdegusi," fimējot izkurtējušo zemes pleķi tālajā Fidži, secina Rieksts, kurš Latvijā apsūdzēts gan lietā par Merķeļa ielas hostelī notikušo traģisko ugunsgrēku, gan pret viņu sākts kriminālprocess saistībā ar viņa negantajiem izteikumiem par ukraiņiem.

Veicot smagus soļus pa uguns noplosīto zemes pleķīti, Rieksts sūkstās, ka no Jaunlatvijas palikuši "tikai kaut kādi krūmi" un viņš pats vairs nezinot, ko darīt. Saskaņā ar viņa teikto, izdegusi visai plaša teritorija. Palicis vairs tikai koka uzraksts "Jaunlatvija".

Rieksta publiskotais materiāls daudziem viņa sekotājiem bija pirmā reize, kad ļaudis savām acīm var ieraudzīt, cik tad plaša bija plānotā Jaunlatvija. "Tik maziņa?" vaicā ne viens viens.

@ernestsriekstsjaunlatvia #jaunlatvija #ernestsrieksts #projektsirbeidzies ♬ original sound - Ernests Rieksts

Rieksta vēstījumam izskanot plašāk, trešdienas vakarā viņš publiskoja jaunu video - nu jau stāstot, ka patiesībā garā zāle viņam traucējusi un jau posies pats zemi svilināt, tomēr dabas māte pasteigusies pirmā. Rieksts pauda gandarījumu, ka sekotāji "uzķērušies", bet viņš pats esot ietaupījis ap 20 000 eiro.

@ernestsriekstsjaunlatvia #ernestsrieksts #jaunlatvija #uzķērās ♬ Dj Hari Guru Pagiku Cerah Slowbeat - Ziee Zee

Atgādinām, ka uzņēmīgais Rieksts pirms pāris gadiem pūlējās pārliecināt savus sekotājus veidot jaunu valsti, kas ij ne tuvu neatgādinātu "briesmīgo" Latviju, – te valdītu sava kārtība, savi noteikumi, un katram iesaistītajam tiku iešķiebts savs maziņš pleķītis mājiņas būvniecībai. Cik cilvēku Riekstam noticēja un atsaucās, nav zināms. Rieksts arīdzan tagad neatbild komentētājiem, vai viņi dabūs atpakaļ samaksāto naudu.

Viņa utopija par "Jaunlatviju" – pilnīgi jaunas koncepcijas valsti uz salas, kas atrodas Fidži jurisdikcijā – kā uzņēmums tikusi reģistrēta Lielbritānijā, un sociālajos tīklos Rieksts ar saviem rokaspuišiem aktīvi proponēja jaunās valsts ideju. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) šā gada janvārī portālam "Delfi" atzina, ka grandiozais projekts vairāk izskatās pēc krāpniecības shēmas. Par to plašāk lasāms šajā rakstā.

Savukārt pats Rieksts, atrodoties Fidži, iepriekš aktīvi izplatīja dažādus melus par Latviju, piemēram, apgalvojot, ka Latvija esot "iekarota", kā arī publicējot paša sadomātu statistiku.

Medijs "The Fiji Times" trešdien raksta, ka mežu ugunsgrēki šobrīd plosās visā Fidži, kas "rada tūlītējus un ilgtermiņa draudus visai dzīvajai radībai un videi kopumā". Fidži mežsaimniecības ministrija izplatījusi paziņojumu, kurā aicina iedzīvotājus būt īpaši uzmanīgiem. Lielu daļu ugunsgrēku izraisot tīša un netīša rīcība. Šobrīd Fidži valda sausums, tāpēc uguns izplatību ir ļoti grūti apturēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!