Foto: Valsts policija
Odiozais uzņēmējs Ernests Rieksts, kurš nesen nonācis Valsts drošības dienesta redzeslokā aktīvi turpina izplatīt dezinformāciju. Piektdien publicētajā astoņu minūšu garajā video viņš pamanījies iekļaut vairākus apgalvojumus, kuri neatbilst patiesībai. "Delfi" aplūko Rieksta sacīto un salīdzina to ar faktiem.

Video, kuru viņš nodēvējis par "Es ceru, ka Krievijas armija ienāks Latvijā", Rieksts plaši atreferē Kremļa iecienīto "neizdevušās valsts" naratīvu.

Pirmkārt, Rieksts apgalvo, ka Latvija jau pašlaik "ir iekarota". Tālāk viņš apgalvo, ka Latvijā ir augstākais HIV saslimstības līmenis, kā arī augstākais pašnāvību īpatsvars. Jāatzīmē, ka Rieksts neprecizē vai šī statistika ir domāta Eiropā vai pasaulē.

Jāatzīst, ka Eiropas kontekstā Latvija tik tiešām ir viena no valstīm, kurā ir visaugstākā HIV izplatība, proti, aptuveni 0,7% pieaugušo Latvijas iedzīvotāju ir inficēti ar HIV, taču Rieksta slavētā Krievija Latvijai ir krietni priekšā, jo tur ar HIV inficēti aptuveni 1,5% no pieaugošo populācijas. Jāpiebilst, ka pasaules kontekstā Latvija ieņem 57. vietu, bet Krievija 33. vietu.

Savukārt pašnāvību ziņā Latvijai krietni priekšā no Eiropas valstīm ir gan Lietuva, gan Krievija. Proti, Latvijā 100 000 iedzīvotājiem reģistrēti 20,1 pašnāvības gadījumi, Krievijā 25,1, bet Lietuvā – 26,1.

Rieksts arī apgalvo, ka Latvijā esot augstākais slepkavību skaits "pēc oficiālām tabulām". Arī šajā faktā Rieksts melo, proti, pasaulē visaugstākais slepkavību īpatsvars uz 100 000 iedzīvotājiem reģistrēts Jamaikā, kur reģistrētas 52,1 slepkavība uz 100 000 iedzīvotājiem.

Jāatzīmē, ka no Eiropas valstīm pirmajā vietā atkal ierindojas Krievija, kur reģistrētas 6,8 slepkavības uz 100 000 iedzīvotājiem. Latvijā, piemēram, 2021. gadā tika reģistrētas trīs slepkavības uz 100 000 iedzīvotājiem.

Rieksts arī apgalvo, ka Latvijā esot sliktākā izglītības sistēma. Šo apgalvojumu ir grūti pārbaudīt, bet, pielietojot Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) pētījumu, var secināt, ka OECD valstu vidū Latvijas izglītības sistēma vērtējama viduvēji. Ar pilno 2015. gada pētījumu var iepazīties šeit.

Jāatzīmē, ka Riekstam ir ievērojams sekotāju skaits vairākos "Telegram" kanālos, kā arī "TikTok" platformā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!