Foto: Footdocdana/TikTok

Kādā "TikTok" videoklipā atklāts pavisam vienkāršs veids, kā būt lietas kursā par savu hidratācijas līmeni. Nav mazsvarīgi, ka šis tests ir zinātniski pamatots, tātad varam to uzskatīt par jēgpilnu.

Internetā populārā video kāds vīrietis saspiež ādu pirkstu locītavu priekšpusē: "Tā ir dehidratācijas pārbaude," viņš saka, "saspied ādu tieši šeit, un, ja āda nolaižas atpakaļ, tad esi labi mitrināts".

Pēc tam viņš atkārto šo pašu procesu, tikai šoreiz viņa āda neatgriežas ierastajā vietā, bet paliek tādā kā tornītī. Ja āda paliek saspiesta, tā jau ir droša norāde uz dehidratāciju.

@footdocdana How’d you do on this test?! 🎥 @Remus Bujor #doctor #doctorreacts #doctorsoftiktok #learnsomethingnew #medical #surgery #medicalvideos #doctors #podiatry #podiatrist #footsurgeon #surgeon #surgeons #nurse #nurses #healthcare #scrublife #medicalhumor #scrubslife #podiatric #medicine #greenscreenvideo #greenscreen ♬ original sound - carleyisconfused

Normālu stāvokli, kad tiek uzturēts līdzsvars starp organisma uzņemto un zaudēto ūdeni, sauc par eihidratāciju; hiperhidratācija ir stāvoklis, kad ūdens uzņemts vairāk nekā nepieciešams. Savukārt ar dehidratāciju apzīmē ūdens zaudēšanas procesu.

"To sauc par ādas saspiešanu vai ādas turgora (elasticitātes) testu," skaidro Dana Bremsa, pēdu ķirurģe ar vairāk nekā diviem miljoniem "TikTok" sekotāju.

"Ja cilvēks ir labi hidratēts, ādai ir lielāka elastība, jo tā ir labi mitrināta, tātad pēc saspiešanas tā ātri atgūst sākotnējo formu. Pretēji – dehidratācija samazina ādas elastību, tāpēc tā lēnāk atgriežas normālā stāvoklī."

Tiesa, šī pārbaude kļūs mazāk efektīva līdz ar cilvēka gadu skaitu, jo novecojot ir tendence zaudēt ādas elastību neatkarīgi no tā, cik daudz ūdens tiek izdzerts.

Citos pētījumos teikts, ka ādu var saspiest arī uz delnas augšpuses. Proti, uz 10 sekundēm saņem starp diviem pirkstiem ādu. Vēro, kā tā pēc atlaišanas atgriežas normālā stāvoklī. Ja tas notiek ilgāk nekā divu sekunžu laikā, ūdens organismā ir par maz. Ja ilgāk par piecām sekundēm – tā ir jau nopietna dehidratācija.

Ko pēc šī testa veikšanas secināt? Dehidrēta āda nozīmē to, ka tavai miesai pietrūkst nepieciešamais ūdens daudzums, lai tā efektīvi funkcionētu. Turpretī, ja ādu ir grūti saspiest, tas nozīmē, ka ķermenis pakļauts lielam šķidruma daudzumam, veidojot pietūkumu un tūsku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!