Garšaugu audzēšana telpās – septiņas izplatītas kļūdas
Foto: Shutterstock

Kas gan var būt labāks par paša audzētiem zaļumiem uz palodzes! Aromātiskas dilles, lociņi, baziliks, rozmarīns un ne tikai... turklāt tūliņ pa rokas tvērienam. Tomēr ne visiem izdodas baudīt zaļumu buķeti mājoklī, jo augi vienkārši nīkuļo. Rakstā tālāk lasi, kas darīts nepareizi garšaugu kopšanā!

Iedvesmojoties no portāla "Real Simple", uzskaitām septiņas izplatītas kļūdas, kas tiek pieļautas garšaugu audzēšanā. Liec aiz auss, lai tās nepieļautu!

  • Pārāk bieža laistīšana. Ja nevari saprast, vai augu vajag aplaistīt vai nē, tad apsver iespēju iegādāties speciālu mitruma mērītāju;
  • Nepareizs pods. Vēlams, lai augiem būtu pods ar caurumiņiem apakšā. Šādi notecēs arī liekais ūdens. Kādas ir būtiskākās podu atšķirības, lūko šeit;
  • Nepietiekama saules gaisma. Auga attīstībai viennozīmīgi saules gaisma ir viens no nepieciešamākajiem elementiem, tāpēc tumšas vietas garšaugiem nebūs pa prātam – tie nīkuļos;
  • Augi tiek turēti pie sildierīcēm. Garšaugus nevajadzētu turēt līdzās radiatoriem, krāsnij vai citām sildošām ierīcēm! Zeme visnotaļ ātri izsusēs, nemaz nerunājot par to, ka pārāk liels karstums negatīvi ietekmēs auga lapas – mitrums iztvaikos krietni ātrāk;
  • Augs netiek apgriezts. Arī garšaugi ir ik pa brīdim "jāfrizē" – gluži tāpat kā cilvēki, kas regulāri apmeklē frizētavu. Garšaugs labāk augs un būs veselīgāks;
  • Augu lolojam no sēkliņām. Kā norāda portāls, labāk nopirkt jau garšaugus podiņos, kuriem ir izveidojusies laba sakņu sistēma, turklāt tā varēs visu uzmanību veltīt auga kopšanai, nevis piķēšanas darbiem utt.
  • Augi netiek pietiekami palutināti un pabaroti. Arī garšaugiem jānodrošina labas kvalitātes augsne, jo no tā būs atkarīgs tas, cik labi tas iedzīvosies.


Plāno stādīt vai sēt pirmos garšaugus? Šeit varēsi atrast noderīgu informāciju par garšaugu audzēšanu iekštelpās.

Tags

Garšaugi Telpaugi
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form