Foto: Publicitātes foto
Mājokļu tendences mainās teju ik sezonu, un arī šis pavasaris nav izņēmums. Kas šajā pavasarī un vasarā būs modē mājokļu iekārtojumos, "Tava Māja" ieskicē "Ikea" interjera dizaina nodaļas vadītājs Darius Rimkus.

Kā uzsver Rimkus – šogad uzmanības centrā mājokļu iekārtojumos nonāks izteiksmīgas krāsas, 20. gadsimta septiņdesmito gadu dizains un raksti, kā arī lauku šarms. Tāpat dizaineris atgādina, cik viegli ir izmainīt noskaņu telpā – kādreiz pietiek ar dažiem interjera priekšmetiem, kas iegādāti kaut tikai par pāris eiro.

Dominēs izteiksmīgas un piesātinātas krāsas

Rimkus šopavasar un vasaras sezonā neitrālos toņus iesaka aizstāt ar piesātinātām krāsām siltos toņos, piemēram, interjerā krāsainas var būt flīzes, skapīšu durvis un sienas noformējums – no maigi rozā koraļļu toņa līdz pat piesātinātai māla krāsai siltos zemes toņos. Savukārt atšķirīgu noformējumu var iegūt, izmantojot izsmalcinātus tekstilizstrādājumus zeltaini dzeltenā krāsā, piemēram, samtu, un mākslīgo vai dabisko ādu karameļu nokrāsā.

Rozā toņi joprojām ir aktuāli, tomēr šī kārdinošā krāsa prasa ievērot dažus dizaina likumus, piemēram, interjerā Rimkus labāk iesaka izvēlēties vecrozā vai klusinātus rozā toņus un matētu faktūru, jo spilgta rozā krāsa un spīdīgi materiāli drīzāk piestāvēs bērnistabai.

Foto: Publicitātes foto

Lauku vēsmas interjerā

Rimkus skaidro, ka lauku šarms ir viens no stiliem, kurā modernais dizains labi sadzīvo ar retro interjera dizaina priekšmetiem. Kas gan nepieciešams, lai izveidotu šādu interjeru? Dizaineris teic, ka būs vajadzīgi senatnīgi interjera priekšmeti un restaurētas mēbeles, kas iederas arī modernā interjerā.

Kā stāsta dizaineris, pagājušajā gadā interjerā bieži izmantoti vecināti spoguļi, audumu pušķīši un bārkstis, to skaitā lampas ar bārkstīm, kā arī savvaļas ziedu apdruka, mēbeles ar kokgriezumiem un pagājušā gadsimta stila mēbeles. Iegādājoties vasaras mēbeles, droša izvēle, kā atzīmē Rimkus, ir no klūgām un rotangpalmas pītas mēbeles.

Foto: Publicitātes foto

Modē septiņdesmitie

"Ikea" speciālists uzsver, ka šajā sezonā uzmanības centrā ir siltās krāsas: oranža, dzeltena un pat rūsgani sarkanie toņi, papildinot ierasto smilškrāsas toņu gammu. Septiņdesmitos gadus mājoklī varēs ienest arī ar ziedu un leoparda rakstiem, kā arī bārkstīm. Rimkus gan norāda, ka retro stils ir interesantāks un drosmīgāks par tā priekšgājēju ­– bohēmisko stilu. Turklāt viņš prāto, ka diez vai tuvākajā laikā vannasistabas sienas izlīmēsim ar oranžām un brūnām tapetēm ziedu rakstos, taču šis stils būs nojaušams krāsās, formās un faktūrā, ko var atkal izmantot interjerā un dažādi kombinēt.


Foto: Publicitātes foto

Kādi būs aktuālākie raksti un faktūras

Kā norāda Rimkus, interjera dizaina pasaulē nu jau pārāk ilgi ir valdījis skandināvu stila minimālisms. Viņš novērojis, ka pamazām vērojama pāreja no piezemēta minimālisma interjerā uz dzīvespriecīgākām izpausmēm, piemēram, bagātīgiem ziedu rakstiem, spilgtām krāsām un šķietami nesaskanīga stila mēbelēm.

Runājot par to, kas modē galda virsmu apdarē un tekstilizstrādājumu izvēlē, viņš teic, ka arvien populārāki kļūst raksti, it īpaši rakstu kārtas, un šajā gadījumā galvenais likums ir tāds, ka nekādi stila likumi nav spēkā.

Rimkus atgādina, ka 2020. gada tendences attiecas ne tikai uz krāsām, bet arī uz faktūru, ko arvien biežāk izmanto interjera atsvaidzināšanai. Viņš cilvēkus aicina uzdrīkstēties kombinēt dažādas faktūras vienā krāsā vai vairākās ļoti līdzīgās krāsās. Kā iesaka speciālists – tas izdosies vieglāk, ja tavās mājās pašlaik dominē neitrālie toņi – izmantojot dažādus rakstus, telpas iekārtojumu var dažādot, izmantojot pat tikai dažas krāsas.

Kā ieviest jaunās tendences dzīvojamā istabā? Rimkus iesaka nomainīt dekoratīvo spilvenu pārvalkus, paklāju, aizkarus vai segas. Savukārt faktūru dažādību viņš mudina ienest arī augu palīdzību (2020. gadā pieaugs kaltētu ziedu popularitāte) un apdruku.

Foto: Publicitātes foto

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!