Foto: Shutterstock

Rudentiņš nudien ir bagāts vīrs, jo dārzos gozējas brangā raža, kas jāsaliek pagrabā un citviet. Darāmo darbu septembrī ir atliku likām, tāpēc Dārzkopības institūta (DI) vadošās pētnieces portāla "Tavs Dārzs" lasītājiem sarūpējušas noderīgus padomus dārzeņu novākšanā un uzglabāšanā.

Rakstā tālāk lasi DI vadošās pētnieces Līgas Lepses un DI pētnieces Solvitas Zeipiņas ieteikumus dārza darbiem septembrī:

"Septembrī turpinās aktīvais ražas novākšanas laiks un tās sagatavošana uzglabāšanai. Turpinās kāpostu, burkānu, biešu, kāļu, rutku, sīpolu un ķiploku ražas vākšana, ķirbjaugu ražas vākšana. Ja nav pieejamas speciālas dzesētavas, ieteicams dārzeņiem ļaut nedaudz atdzist zemē, sagaidot, kad naktis kļūst vēsas (augsnes temperatūra zem +10 grādiem pēc Celsija). Šādi "atdzisuši" dārzeņi labāk glabāsies, tomēr nevajag sagaidīt, līdz tie augsnē sasalst, – tad tie neglabāsies. Ieteicams ievērot veģetācijas perioda ilgumu, kas norādīts uz sēklu paciņām. Vairums sakņu dārzeņu un galviņkāposti vislabāk glabāsies 0 līdz +2 grādu temperatūrā pie 85–95% gaisa relatīvā mitruma.

Ja vēl nav paspēts – vāc sīpolu un vasaras ķiploku ražu.

Galviņkāpostus vāc, kad tie ir pilnībā nobrieduši, citādi tie slikti glabāsies. To glabāšanās būtiski pasliktināsies arī tad, ja tie būs traumēti metot, spaidīti un bieži pārcilāti. Vislabāk tie glabājas koka konteineros. Kāposti ir etilēnjutīgi, tādēļ nav ieteicams tos uzglabāt kopā ar āboliem – tie izdala etilēnu, tādā veidā saīsinot kāpostu uzglabāšanas laiku. Lai galviņas labāk glabātos, vācot ražu, ieteicams ārējo kacenu atstāt nedaudz garāku (ap 5 centimetriem), un arī ārējās lapas nevajag nogriezt līdz baltajai galviņai.

Arī uzglabāšanai paredzētos burkānus svarīgi vākt, kad tie ir pilnībā nobrieduši, to darot septembrī un oktobrī. Vislabāk uzglabājas burkāni, kas vākti laikā, kad augsnes temperatūra ir 12–15 grādu robežā. Burkānus var glabāt gan stirpās, gan glabātavās. Arī burkānus uzglabājot kopā ar āboliem, tiek samazināts to uzglabāšanās laiks, etilēna dēļ tie vīst.

Arī citu sakņaugu, biešu, kāļu, rutku u.c., ražas vākšanas laiks sākas septembrī, lai tos paspētu novākt līdz salnām. Visiem dārzeņiem svarīgi, lai ražas novākšanas laikā tos mehāniski netraumētu, tas saīsinās uzglabāšanās laiku.

Ķirbji ir jutīgi pret salnām, apsaluši tie sliktāk glabājas. Glabājamos ķirbjus un kabačus novāc, kad kātiņš ir pārkoksnējies. Vāc ar visu kātiņu, lai tas nenotrūkst, – tā tie ilgāk uzglabāsies. Augļus nogriež, atstājot ap 5 centimetru kātu. Novāktos ķirbjus nedrīkst traumēt novākšanas un transportēšanas laikā. Glabāšanai piemērotākā ir 10–12 grādu temperatūra. Atkarībā no šķirnes ķirbju uzglabāšanas laiks ir no 2 līdz 6 mēnešiem.

Ne tikai burkānus, bet arī citus dārzeņus var glabāt stirpās. Te svarīga ir pareizas vietas izvēle. Stirpa jāveido nedaudz paaugstinātā, ieslīpā vietā, lai nekrājas lietus ūdeņi, tādā, kur ir zems gruntsūdens (ne seklāk kā 70 centimetri), ziemeļu–dienvidu virzienā. Vēlama smilts augsne, kurā ātri iesūcas nokrišņu un kūstošā sniega ūdens.

Pirms ražas ievietošanas glabāšanai veic telpu un inventāra dezinfekciju."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!