Foto: DELFI

Mēdz teikt, ka uz Tukumu ir jābrauc pēc smukuma, un šaubu nav – Tukumā skaistu dārzu netrūkst! Viens no tiem ir arī Starpiņu ģimenes dārzs, kurš jau trīs reizes – 2017., 2019. un 2020. gadā – saņēmis titulu skaistāko īpašumu konkursā "Tukuma smukums". Te rosās Mārīte un Raimonds Starpiņi, kas savā dārzā ielikuši sirdi un dvēseli. Par savu dārzu Mārīte stāsta, ka te pazūdot laiks: "No rīta, kad padzeru kafiju, es iznāku dārzā. Šeit pazūd laiks. Ap pulksten 14 tikai saprotu, ka jāiet taču pusdienas taisīt!"

Pie Starpiņu ģimenes Tukumā ciemojāmies pērn 17. septembra pašā rīta agrumā – dienā, kad spēcīgās vēja brāzmas Jūrmalā izjauca Eiropas čempionātu pludmales volejbolā. Mārītes dārzs mūsu ciemošanās tūrē Tukumā ir pēdējais, un dienas beigās arī nelolojam cerības par bildēm saulainā laikā, taču arī lietainā laikā dārzā ir savs šarms! Vējš pieņemas spēkā un debesis plīst pušu, pielejot augu lapas un ziedus ar mirdzošām lietus lāsēm. Patveramies no lietus mazajā nojumē, kuru no visām pusēm ieskauj saimnieces krāšņās puķu dobes un kurā smaržo kastēs salikti rudens āboli.

Dārzs, kuru atzinīgi novērtē arī citi

"Mums dārzā nāk arī ezītis! Vārtiem liekam priekšā kokus, jo viņš rok mūsu zālāju. Mēs no sākuma nevarējām saprast, kas ir uzracis mūsu zālāju. Tā kā mežacūka ar šņukuriņu visu izracis!" smejas Mārīte. "Viena kaimiņiene saka: klausies, tie taču ir eži, viņi te sarosījušies! Tā arī bija! Man jau te skaists zālājs, es negribu, lai viņš man te kaut ko ēd. Kā nolikām priekšā kokus, tā vairs nenāk." Vaicāta, vai ģimenes četrkājainā mīlule Vendija dārzā netaisa blēņas, Mārīte saka, ka ne: "Vendija mums ir svētā! Viņa mums vispār nerej, tāpēc daži, ejot garām vārtiņiem, mums prasa: jums vairs nav sunīša? Es saku: kā tad nav! Blakus man stāv un priecīgi luncina astīti! Ja uz garāmgājējiem Vendija nav nikna, tad uz svešiem kaķiem gan."



"Baļļa mums dārzā ir no pašiem pirmsākumiem. Tā jau arī jāuzlabo, nekas jau nav mūžīgs. Tad mums mazbērni sēž baļļā sarkani kā vēži. Es jau teicu – jāpiemet pipari un lauru lapas, zupa ir gatava!" smejas Mārīte. Mazais baseins kalpo ne tikai skaistumam, bet tajā visi pēc karsēšanās baļļā arī atveldzējas. To savulaik izracis Mārītes vīrs kopā ar citiem palīgiem. "Bērni dīķī peldas no rīta līdz vakaram, ņurko tā, ka līdz dibenam."

Visi augi apmīļoti

Mārītei visi augi ir mīļi, un, ja būtu jānosauc viens mīļākais, viņa vienu nevarētu izcelt. Visi ir ģimenes apmīļoti, apčubināti, un par katru ir savs stāsts. Ir augi, kas rūda saimnieku raksturiņu, ir tādi, kas šeit negrib ieaugt, bet ir arī augi, kas ar savu ziedēšanu priecē tā, ka ne tikai pašiem prieks, bet arī ciemiņiem, kas saimniekiem velta komplimentus par augiem. Kā stāsta Mārīte, pērn visiem ciemiņiem dārzā patikusi lielā un košā samteņu dobe. Tā atzinīgus vārdus saņēmusi arī no konkursa "Tukuma smukums" žūrijas komisijas. "Katru gadu mēs samtenes ņemam no vienas saimnieces, viņa pati brīnās, kas tās par sēklām, kur viņas tik lielas izaug!" tā saimniece. Viņai ir arī īpašs kopšanas knifiņš, ar kuru viņa padalās ar "Tava Dārza" lasītājiem: "Es samtenēm katru rītu apmēram 15 minūtes plēšu nost vecos ziediņus, jo tad tās skaistāk zied. Samtenes mūsu dārzā ir bijušas visu laiku. Tās vispār dārzā ir tāds pateicīgs augs." Savukārt cimperlīgas ir krūmmellenes, tās šeit vispār negrib augt, iestādījuši laukos, bet tur vīrs netīšām nopļāvis. "Nu, labi, ka pats nopļāva, nevis kāds cits," smejas Mārīte.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!