Foto: Shutterstock
Grūti iedomāties interjera dizainu, kuram izdodas būt aktuālam desmitgadēm. Taču eklektiskais un drosmīgais "Art Deco" spēj iekarot sirdis jau veselu gadsimtu. Pat par spīti kritiķiem, kuri apgalvo, ka "Art Deco" laikmets ir beidzies, nevar noliegt, ka tā gars turpina dzīvot arī mūsdienu interjeros.

Amerikā 20. gadsimta sākumā "Art Deco" bija viens no populārākajiem interjera dizainiem. Tāpat kā šobrīd arī tad tas bija bagātīgs, dekadentisks un drosmīgs. "Art Deco" jau pa gabalu var atpazīt pēc tam raksturīgajiem ģeometriskiem rakstiem un augu motīviem, drosmīgiem dārgakmeņu toņiem, kā arī smagnējām koka un inovatīvu materiālu mēbelēm. Kaut arī mūsdienās reti, kad veido pilnīgi autentisku "Art Deco" interjeru, tomēr tam raksturīgās detaļas tiek izmantotas aktīvi.

"Art Deco" vēsture


Parasti "Art Deco" tiek klasificēts kā mākslas, interjera un arhitektūras stils, kas bija populārs laikmetā starp Pirmo un Otro pasaules karu. Savu nosaukumu tas ieguva vien 1925. gadā, kad Parīzē notika starptautiskā izstāde "Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes". Nosaukums "Art Deco" patiesībā ir saīsinājums no franču "art décoratifs". Ne vien nosaukums nāk no Francijas, bet arī pats dizains. Tā pirmsākumi meklējami 20. gadsimta pašā sākumā Francijā, medijam "Architectural Digest" stāsta interjera dizaineris Veslijs Mūns.

Vai "Art Deco" ir modē?


Protams, tas vairs nav tik populārs kā savulaik, taču arī mūsdienu interjerā tiek aktīvi izmantotas "Art Deco" detaļas. Arhitektūras un dizaina vēsturnieki uzskata – "Art Deco" noriets sākās līdz ar Otrā pasaules kara sākumu. "Bauhaus" skolas dizaineri emigrējot no Vācijas, līdzi nesa jaunas idejas, kas bija vērstas uz vienkāršu un funkcionālu dizainu. Savukārt pēckara gados bagātīgi materiāli un grezni ornamenti nebija pieejami. Tādēļ par "Art Deco" renesansi uzskata 21. gadsimtu, kad tas kļuva atkal populārs. Arī sociālajos medijos "Art Deco" dizainam tiek pievērsta arvien lielāka uzmanība.


Turklāt teikt, ka kāds stils ir aizgājis uz neatgriešanos ir pārgalvīgi. Sen zināms, ka interjera un apģērba dizaina tendences ir cikliskas. Kaut arī jāteic – daži stili tomēr neatgriežas. Mūsdienu interjeros "Art Deco" nāk vien fragmentāri. Daudzi dizaineri, iedvesmojoties no "Art Deco" perioda, interesantākās idejas integrē pat modernākajos interjeros.

Būtiskākās iezīmes


Lai izveidotu modernu "Art Deco" interpretāciju, sākotnēji jāapgūst klasiskie interjera elementi. Viena no svarīgākajām iezīmēm ir simetriski raksti: trapeces, trijstūri, zigzagi. Savukārt no materiāliem pārsvarā tiek izmantots misiņš, nerūsējošs tērauds, lakotas koka virsmas, apzeltītas detaļas, kā arī augstas kvalitātes mēbeļu audumi. Starp citu, viens svarīgākiem "Art Deco" dizaina elemtiem ir lustras un lampas. Tām jābūt ārkārtīgi dekoratīvām un ekscentriskām.

Foto: Shutterstock

20. gadsimta "Art Deco" bija raksturīgas dažādas dārgakmeņu krāsas, kuras tika papildinātas ar neitrāliem toņiem. Mūsdienu interpretācija var būt nedaudz minimālistiskākas, taču piesātinātie toņi joprojām ir būtiski.

"Art Deco" paša mājoklī


Interjera dizaineri uzsver, ka nevajag pārspīlēt un veidot autentisku 20. gadsimta "Art Deco". Dzīvojam tomēr radošā laikmetā, kad interpretēt var bez gala. Tikai gaumīgi! Nav jāveido ideāla Lielā Getsbija savrupmājas kopija.Pietiks iekļaut burtiski dažus elementus, lai panāktu izcilu rezultātu. Piemēram, mājokļa esošajam interjeram var pieskaņot lakotas koka durvis, kuras klāj simetrisks ornaments. Tāpat "Art Deco" atmosfēru var panākt ar mīkstajām mēbelēm, kuras izgatavotas no samta. Jāievēro gan krāsu gamma. Piemēram, dīvāns var būt smaragda krāsā.

View this post on Instagram

A post shared by @myredro.de

Arī lustras var būt labs akcents vai spogulis saules formā. Drosmīgākie var mainīt arī grīdas segumu – ieklājot melnu materiālu ar zelta elementiem. Kopumā mūsdienu "Art Deco" interpretācija ir ļoti eklektiska, jo noteikti apvienos vairākus stilus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!