Foto: Shutterstock
Vēl pirms parasto peoniju uznāciena savus izteiksmīgos un pamatīgos ziedus raisa to radiniece – kokveida jeb krūmveida peonija. Cik daudz līdzību, tik arī atšķirību! Ziedus raisīt tās sāk jau maija vidū un labos laikapstākļos zied aptuveni mēnesi, pārsteidzot ne tikai ar dažādajiem ziediem, bet arī ar savu apjomu, jo, atkarībā no šķirnes, krūms var sasniegt pat divu metru augstumu. Kā tās kopt un lolot savā dārzā, stāsta puķkopis un kolekcionārs Raimonds Petrovskis.

Līdzīgas, bet tik atšķirīgas!

Ja lakstveida peonijām, kas aug gandrīz katrā sētā, virszemes daļa pirms ziemas iet bojā, tad kokveida peonijām tā pārkoksnējas, veidojot zarus, kas savu dzīvotspēju saglabā arī ziemas laikā, bet nākamajā pavasarī uz tiem no jauna plaukst lapas. Kolekcionārs teic, ka kokveida peonijas var salīdzināt arī ar lielu upeņu krūmu, taču jāņem vērā, ka, atšķirībā no ogulāja, kokveida peonijām ir tikai viens celms un pie zemes pieliekušies zari neapsakņosies. Turklāt, ja lakstveida peonija katru gadu katru gadu dzen jaunus dzinumus un gādā ziedus, kokveida peonija, gadiem ritot,sasniedz savu apjomu – var būt nepieciešami pat 20 gadi, līdz krūms sasniegs konkrētajai šķirnei raksturīgo divu metru augstumu.

Tām ir arī atšķirīgas sakņu sistēmas. Lai lakstainajām peonijām pavasarī pietiktu enerģijas jaunu dzinumu veidošanai, tā savās saknēs uzkrāj barības vielas. Kokveida peonijām šādas barības vielu krātuves nav, un visu nepieciešamo tās gūst no augsnes.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!