Foto: Publicitātes foto
Dobeles Dārzkopības institūtā aizvadīts aromātisko ceriņu ziedēšana, bet jau klāt ir gardo zemeņu raža, kas ir īsts vasaras kārums. "Tavs Dārzs" padomos par zemeņu audzēšanu dalās institūta vadošā pētniece M. agr. Ieva Kalniņa, kura stāsta par zemeņu audzēšanu, ieskicē gardas zemeņu šķirnes un sniedz ieteikumus to audzēšanā.

Parasti lielai daļai Dobeles Dārzkopības institūts asociējas ar ceriņu ziedēšanu, bet šeit arī tiek audzētas zemenes. Turklāt – sarkanās ogas audzē jau kopš institūta pirmsākumiem – pirms 60 gadiem. Tad sekojis pārtraukums zemeņu audzēšanā, bet nu jau vismaz 10 gadus zemenes tiek audzētas plēves tuneļos, kur tiek pārbaudīta ne tikai jauno šķirņu piemērotība šādam audzēšanas veidam, gan arī tas, cik ātri un kvalitatīvi ar šādu audzēšanas veidu ir iespējams iegūt zemeņu ražu pavasarī.

Kā atgādina speciāliste, zemenes ir daudzgadīgs augs, no kura ražu var iegūt jau stādīšanas gadā. Šī iemesla dēļ zemeņu platības ar katru gadu arvien pieaug, gan audzējot atklātā laukā, gan plēves siltumnīcās un tuneļos. Dārzkopības institūtā šogad ir arī jaunumi – uzsākta zemeņu audzēšana substrātā, lai izpētītu šāda audzēšanas veida priekšrocības Latvijas apstākļos. Kopumā zemeņu audzēšanu segumos pētnieki vērtē kā pozitīvu. Kā skaidro Kalniņa, šādam audzēšanas veidam ir daudz priekšrocību, piemēram, maz ietekmē slikti laika apstākļi, no platības vienības var iegūt augstākas ražas, bet, lai ierīkotu šādus tuneļus vai siltumnīcas, nepieciešamas diezgan lielas investīcijas.

Dārzkopības institūts lepojas ar plašu zemeņu šķirņu sortimentu. Tiesa, kā atzīst pētniece, lai selekcionētu jaunu zemeņu šķirni paiet vismaz 10 gadi. Turklāt selekcijas darbs ir darbietilpīgs un dārgs prieks, tāpēc ar to vairāk darbojas valstīs, kur zemeņu audzēšana notiek lielos apjomos, piemēram, Nīderlandē, Itālijā, Anglijā un citās valstīs. Katru gadu top kāda jauna šķirne, kura tiek solīta kā ļoti laba, ražīga un garšīga, bet to, vai tā būs populāra audzēšanā, rāda tikai laiks. Institūtā pārbauda audzēšanā jaunākās zemeņu šķirnes un hibrīdus, Dobelē tās audzē plēves tuneļos. Šobrīd tiek pārbaudītas vairākas šķirnes ar vidēju un vēlu ienākšanās laiku, piemēram, 'Sonata' ir kā standartšķirne, kas jau ir populāra starp audzētājiem un pircējiem, pārbaudei ir iestādītas – jaunā šķirne 'Sonsation', tiek uzskatīta par 'Sonatas' aizstājēju, 'Faith' un tā perspektīvais hibrīds, kā arī pavisam vēlās šķirnes – 'Malwina' un 'Magnus'.

Kādas šķirnes izvēlēties?

Kā atzīst pētniece, Latvijā daļa pircēju meklē konkrētu zemeņu šķirni, ko pazīst un kas garšo. Piemēram, visbiežāk tā ir šķirne 'Polka' . "Audzētājam labi, jo šķirne ir ražīga, bet mazliet cimperlīga audzēšanā, tomēr pircēji pieprasa šo šķirni, tāpēc daļa audzētāju to joprojām audzē," tā Kalniņa. Savukārt no agrā segmenta zemeņu šķirnēm viņa kā populārāko min sen zināmo šķirni 'Zefīrs', kā arī 'Rumba', kas viņai pēc izskata ļoti patīk. Kā stāsta pērniece, milzīgo ogu dēļ daudzi pircēji ir pamanījuši šķirni 'Asia', kuru sākuši audzēt arī Latvijā, bet ne visās vietās tā labi padodas audzēšanai. Tomēr visbiežāk, kā norāda pētniece, pircēja izvēli nosaka ogu cena.

Lūk, vēl dažas zemeņu šķirnes un norādījumi to lološanai:

'Sonata' – nīderlandiešu šķirne. Veido augstu, labi aplapotu, kompaktu ceru. Ienākas apmēram 5 dienas agrāk nekā šķirne 'Senga Sengana'. Ogas ir lielas, apaļi koniskas formas, spilgti sarkanas, spīdīgas, pievilcīgas, ar ļoti labu, saldu garšu un stingras, labi lasās. Veido daudz lielo ogu. Laba desertšķirne. Ražība mūsu apstākļos samērā laba. Ziemcietība apmierinoša. Šķirnei laba izturība pret lapu slimībām, bet vidēji laba izturība pret pelēko puvi un sakņu slimībām, var bojāt aveņu ziedu smecernieks un zemeņu ērce. Pēc lietus var sprēgāt ogu miza, kas bojā ogu izskatu un glabātiesspēju. Tā kā veido lielus cerus, vēlams stādīt retāk. Prasīga pret magniju un sabalansētu mikroelementu mēslojumu.

'Sonsation' – izveidota Nīderlandē. Ar vidēju ogu ienākšanās laiku. Ogas spilgti sarkanā krāsā, spīdīgas, apaļi koniskas formas, ar labu garšu un labu stingrumu, viegli vācamas. Latvijas apstākļos vēl nav izvērtēta. Pēc selekcionāra datiem samērā izturīga pret miltrasu un sakņu kaliņa puvi (Phytophthora cactorum). Prasīga pret magnija mēslojumu.

'Faith' – izveidota Nīderlandē. Ar vēlu ogu ienākšanās laiku. Ogas spilgti sarkanā krāsā, lielas, labi saglabā lielumu visu sezonu, koniskas formas, spīdīgas, ar labu garšu un labu stingrumu, viegli vācamas. Latvijas apstākļos vēl nav izvērtēta. Pēc selekcionāra datiem samērā izturīga pret miltrasu un pelēko puvi. Var slimot ar sakņu kaliņa puvi (Phytophthora cactorum). Prasīga pret kālija mēslojumu. Veido spēcīgus cerus, tāpēc jāstāda retāk nekā parasti.

Šajā rakstā vari izlasīt par agro zemeņu ražu siltumnīcā, bet šeit vari izlasīt, kuras ir labākās zemeņu šķirnes tieši audzēšanai uz plēves. Savukārt vairāk par to, kad labāk stādīt zemenes – pavasarī vai vasarā, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!