Foto: Shutterstock

Februāris ir paskrējis vēja spārniem – jau tūliņ klāt marts! Dārza darbiem jāsāk gatavoties jau tagad, aplūkojot siltumnīcas tehnisko stāvokli pirms lielā darbu cēliena, kā arī, iegādājoties sev tīkamākās sēklas. Ko var sēt februārī, vaicājām zinošajiem audzētājiem un atsaucīgajai dārzeņkopības speciālistei Mārītei Gailītei.

"Ar steigu jāsēj paprika!" mudina dārzeņu šķirņu kolekcionārs Jānis Andersons, kurš pats jau papriku sasējis 8. februārī, kad bijusi īpaši labvēlīga diena paprikas sējai. "Salātus var sēt jebkurā laikā, kaut vai audzēt tos mājās uz palodzes! Ja ir gaisma, siltums – tad tikai uz priekšu! Jau sen sadīgušiem vajadzēja būt sīksīpoliņiem. Veikalos jau piedāvājumā ir sīksīpoli, tikai jānopērk un jābaksta zemē iekšā! Nav ko tos veikala lokus pirkt," smejoties teic audzētājs.

Bioloģiskās saimniecības "Vizbuļi" pārstāvis Jānis Hercbergs "Tavs Dārzs" pastāstīja, ka viņi piektdien, 14. februārī, neapkurināmajā siltumnīcā sasējuši redīsus, spinātus un rukolu, kurus vajadzības gadījumā piesegs ar agroplēvi. Savukārt apkurināmajās siltumnīcās viņiem aug salāti piķēšanai un arī dažādas puķes.

Savukārt dārzeņkopības speciāliste Mārīte Gailīte jau 1. februārī iesējusi redīsus, bet ar pārējiem augiem viņa nesteidzas. "Ja cilvēkiem niez nagi un gribas kaut ko sēt, tad var sēt redīsus, spinātus, rukolas, salātu baldriņus, bet es parasti saku, ka tā ir laimes spēle, jo var izaugt, var arī neizaugt," norāda speciāliste. "Ja vien var dārzā sastrādāt augsni, tad var sēt, bet augsne dārzos pašlaik ir pārmitra. Ja siltumnīcā ir sausāka augsne, tad var sēt." Taujāta par to, vai arī papriku un tomātus pašlaik var sēt, viņa uzskata – tos nav vērts sēt ātrāk par martu, jo, piemēram, paprikai šajā laikā trūks gaismas.

Dārzniecības "Neslinko" saimniece Elga Bražūne sarunā ar "Tavs Dārzs" norāda – paprika ir ar steigu jāsēj! Tāpat arī ir ar asajiem pipariem. Runājot par vēl kādiem augiem, kurus var sēt, Bražūne min garšaugus, piemēram, pētersīļus, selerijas, kā arī redīsus. "Ja arī uznāks aukstums, kādi -4 grādi, redīsiem nebūs nekādas vainas. Salāti gan tādi maigāki, var apsalt," uzsver "Neslinko" saimniece. Tāpat viņa piemin, ka var arī iesēt kādu baziliku.

Tāpat var sēt citus garšaugus, piemēram, salviju, rozmarīnu vai timiānu, bet šos vismaz "Neslinko" dārzkopība ņem kā jaunstādus. Pašlaik arī ļoti aktuāls jautājums dārzkopjiem ir par tomātu sēklu sēju, un Bražūne norāda – pašlaik tomātus sēt ir pāragri. "Noteikti tomātus nevajadzētu sēt ātrāk par marta sākumu, jo tie no sējas līdz izstādīšanai aug 60 līdz 65 dienas," uzsver audzētāja. "Tomātus nevajag forsēt, jo tie stipri stīdzēs. Pēc tam mocīsieties – nezināsiet, kā noturēt, turklāt arī saulīte vairāk spīd aprīlī. Ja siltumnīca ir neapkurināma, tad tomātus sēt ir pāragri, manuprāt, nebūs tāds pavasaris, ka tas atnāks un ātri sasildīs zemi, lai mēs varētu tikt savās būdiņās. Mēs noteikti dārzos netiksim ātrāk par maija sākumu."

Tāpat viņa aicina nesteigties ar gurķu sēšanu, jo tiem no sējas līdz izstādīšanai būs vajadzīgas vien 40 dienas. "Gurķu sēšanai ir krietni par agru," uzsver audzētāja, kura labāk iesaka gurķus sēt marta beigās. "Gurķis vēl ātrāk aug! Ja tagad sēs, tad tas būs garš, trausls, pat līdz siltumnīcai netiks – nolūzīs."

Foto: Shutterstock
Savukāt marta sākumā viņa iesaka sēt baklažānus, kas pašlaik ir lielā cieņā. Pati "Neslinko" saimniece baklažānus savā saimniecībā sēj ap 8. vai 10. martu. "Ja ir labi augšanas apstākļi, tad viņi arī labi saaug," norāda Bražūne. Siltumnīcā baklažānus varēs izstādīt līdz ar tomātiem, proti, maija sākumā vai maija vidū. "Ja gadījumā audzē ārā, tad sēj tāpat, bet tad iestāda lielākos podos (3-4 litri) tos ieliek siltumnīcā, bet pēc tam jūnija sākumā baklažānus izstāda ārā (kaut vai lecektīs)," papildina audzētāja, "Ja ir silta un forša vasara, viņi pat sāk ražot vienā laikā ar siltumnīcas baklažāniem. Raža būs jebkurā gadījumā!"

Kā atgādina Bražūne – pašlaik ir īstais laiks iegādāties sēklas! Viņa visus aicina doties šo svētdien, 16. februārī, uz Latvijā audzēto sēklu gadatirgu, kur plašā klāstā varēs iegādāties Latvijā audzētās sēklas. "Kāpēc es iesaku iegādāties sēklas no kolekcionāriem? Viņš pats ir audzējis, zina par to šķirni! Ja rodas problēmas audzēšanas laikā, var ar viņu sazināties, viņš konsultēs. Nav jau nekāds pārpircējs vai veikals!" norāda "Neslinko" saimniece, kura arī pati gadatirgū iepriecinās ar plašu tomātu sēklu piedāvājumu.

Neaizmirsti, ka februārī darāmie darbiņi ir arī augļu un ogu dārzā! Šajā rakstā vari izlasīt Dārzkopības institūta vadošā pētnieka Dr.agr. Edgara Rubauska detalizēto aprakstu par februārī veicamajiem darbiem augļu un ogu dārzā.

Savukārt zemāk lūko "Tavs Dārzs" sarūpēto izlasi par dažādiem augiem, kurus vari iesēt jau tagad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!