Foto: Shutterstock
Dārzu saimniekiem rudens allaž ir darbiem pilns. Jāsakopj siltumnīca, jānovāc izaudzētā raža sakņu dārzā un jāievāc augļi no augļkokiem, turklāt jāpaspēj pirms ziemas arī sakopt un ieziemot dārzu, tostarp – sagrābt sakritušās koku lapas. Lasi, kā tās izmantot liederīgi, lai ieguldītās pūles nestu patiesu prieku!

Kā "Delfi Plus" rakstā "Apgrūtinājums vai ieguvums – ko iesākt ar rudens lapām dārzā" norādījusi dārzeņkopības eksperte Mārīte Gailīte, koku lapas ir labākais bezmaksas mēslojums, kas pieejams. Tādēļ būtu izšķērdība ar tām cīnīties, ja reiz to varam izmantot savā dārziņā! Jāatceras gan tas, ka ne visas koku lapas ir izmantojamas dārza darbos.

Kā uzsver Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) vecākais speciālists dārzkopībā Māris Narvils, koku lapas ir ļoti vērtīgs organiskais mēslojums, bet izņēmums ir augļu koku un ogulāju lapas, kuras nevajadzētu izmantot nedz kā mēslošanas materiālu, nedz arī kā mulču. Tās lielākoties ir dažādu slimību un kaitēkļu skartas, turklāt augļu koku un ogulāju lapas var nodarīt tikai sliktu, jo var sekmēt dažādu kaitīgo organismu izplatību dārzā arī nākamajā gadā. Viņš labāk iesaka augļu koku un ogulāju lapas sadedzināt. "Pārējās lapas gan nevajag dedzināt, jo no tām var iegūt vērtīgu mēslojumu," uzsver LLKC eksperts, ieskicējot vairākus veidus, kur un kā pielietot savā dārzā koku lapas:

Uz augsnes virskārtas kā mulču

Šādi, kā skaidro LLKC eksperts, tiks veicināta augsnes auglība dārzā. Mikroorganismi palīdzēs lapas sadalīt no apakšas. Ja izvēlas mulčēt, tad lapu mulča jāliek vismaz 15 centimetrus biezā slānī, jo mitruma ietekmē lapas sasēdīsies. Augsni lapām virsū bērt nevajadzētu. Taujāts par to, vai ir kādi augi, kurus nevajadzētu mulčēt ar koku lapām, speciālists norāda, ka tie ir skujeņi. Tiem labāk izmantot šķeldu vai kūdru.

Tāpat Narvils mudina mulčēšanai izvēlēties sausas koku lapas, ne slapjas. "Sausās lapas ir pateicīgs materiāls siltuma saglabāšanai un augu pārziemināšanai. Pārbaudiet paši – iebāžot roku sausu lapu kaudzē, varēs sajust siltuma klātbūtni," norāda speciālists.

Sagrābtās lapas derēs ziemcietēm, krāšņumaugiem un dekoratīvajiem kokiem. Savukārt mitrās lapas labāk iederēsies komposta veidošanai. Augsnes virskārtas mulčēšana ar koku lapām vislabāk veicama, kad sākas sala periods.

Kādas koku lapas izvēlēties mulčēšanai? Eksperts min lielos lapu kokus, tajā skaitā arī ozolus, bet jāņem vērā, ka ozollapas trūd ļoti, ļoti lēni. Savukārt bērzu vai liepu lapas var ļoti labi noderēt ziemas ķiploku mulčēšanai. "Atcerieties zelta likumu – mulčēt nedrīkst pie paša auga kāta vai ogulāja stumbra, lai neveicinātu grauzēju un kaitēkļu interesi," atgādina speciālists. Taujāts, vai pavasarī šis mulčas slānis ir jānoņem nost no augiem, Narvils uzsver – to nekādā gadījumā nevajadzētu darīt. "Ja augam ir vārīgi asni, tad gan ir nedaudz jāpagrābj nost," papildina LLKC eksperts.

Kompostā


Lapas var kalpot arī kā laba komposta sastāvdaļa. Kā iesaka Narvils, vērtīgu komposta kaudzi var iegūt, sajaucot lapas ar pļauto zāli. Attiecībai jābūt 3:1, proti, trīs daļām lapu un vienai daļai pļautās zāles. To, kā pareizi veidot dārznieka "melno zeltu", uzzināsi arī šajā "Delfi" rakstā.

Iestrādāt augsnē


Mitras koku lapas speciālists iesaka iestrādāt augsnē, piemēram, tranšejās. Tām var klāt pievienot arī citas vērtīgas sastāvdaļas, piemēram, kafijas biezumus, augļu un ogu atliekas. Lapām virsū uzber 5 līdz 10 centimetrus augsnes no izraktās tranšejas. Un nākamajā gadā augiem būs sagatavota ļoti laba dobe.

Lapas sadedzina


Kā jau iepriekš minēts, speciālists iesaka sadedzināt augļu koku vai ogulāju lapas, bet pārējās atstāt, jo tās būs vērtīgs organiskais mēslojums. Portāls "Māja&Dārzs" gan brīdina, ka ne visās pašvaldībās lapu dedzināšana ir atļauta. Narvils arī atgādina – lapu kaudzes ir iecienījuši eži, tāpēc tos var netīšām sadedzināt.

"Pārklājs" taciņām


Lapas var kalpot arī kā lielisks "paklājs" taciņām, jo tad uz tām neaugs tik daudz nezāļu, kā arī nesablīvēsies zeme.

Lapas kā palīgs puķu pārziemināšanā


Ja puķupodi ir ienesti iekštelpās un puķes tiek pārzieminātas vēsākās telpās, tām virsū var sabērt lielas un sausas lapas (augs burtiski ir nobērts ar lapām). Šādi var pārziemināt pat eksotiskus augus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!